Hlavní obsah

Další rána pro monarchii - rakovina. Za nemocným králem a rodinou právě dorazil i Harry, bez Meghan

Foto: WPA Pool , Gettyimages.com

Foto: WPA Pool , Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdálo se, že to nejhorší má královská rodina za sebou. Princezna Kate byla propuštěna do domácího léčení a panovník se zdárně zotavuje po zákroku při léčbě zvětšené prostaty. Jenže všechno je najednou jinak.

Článek

Tento rok nezačal pro britskou královskou rodinu vůbec dobře. Nejenže princezna Catherine podstoupila v oblasti břicha zákrok, o kterém zarytě mlčí, ale před pár dny se také ukázalo, že Sarah, vévodkyně z Yorku, bývalá manželka prince Andrewa, bojuje se zhoubnou formou rakoviny kůže.

K tomu všemu v pondělí večer učinil Buckinghamský palác šokující prohlášení: Král Karel III. trpí rakovinou! Tato informace přišla pouhý týden poté, co byl pětasedmdesátiletý panovník propuštěn z londýnské nemocnice, kde se léčil kvůli zvětšené prostatě. Co se jevilo jako banální zákrok, se nakonec ukázalo jako vodítko k daleko závažnějšímu onemocnění. Král se proto ihned vrátil ze své venkovské rezidence v Sandringhamu zpět do Londýna, aby se začal léčit jako ambulantní pacient.

Král chce šířit osvětu

Proč se panovník rozhodl – na rozdíl od své snachy Kate – tak otevřeně hovořit o svém zdravotním stavu? Chtěl veřejně povzbudit ostatní muže, kteří mohou mít příznaky onemocnění prostaty, aby svůj stav konzultovali s odborníky. To se mu podařilo. Podle průzkumů vzrostla ve Velké Británii návštěvnost webových stránek s poradenstvím ohledně problémů s prostatou o tisíc procent!

K tomu se vyjádřil i palác: „Jeho Veličenstvo by rádo poděkovalo všem, kdo během minulého týdne poslali svá přání brzkého uzdravení, a těší ho, že jeho diagnóza má pozitivní dopad na povědomí o veřejném zdraví.“ To ovšem ještě nikdo netušil, že Karel III. nemá ani zdaleka vyhráno.

Princ Harry právě dorazil do Londýna

O své diagnóze informoval panovník oba syny osobně. Princ William je s otcem v pravidelném kontaktu a podporuje ho, princ Harry podle magazínu Hallo! právě přistál na londýnském letišti Heathrow- sám. Meghan s dětmi zůstala ve Spojených státech. Rodině se panovníkův nejmladší syn odcizil ve chvíli, kdy se svou chotí oznámili, že se vzdávají oficiálních povinností a stěhují se do Kalifornie. Britská média doufají, že nepříjemná zpráva pomůže otce a syna sblížit a že roztají ledy, které vznikly kvůli mnoha Harryho nešťastným veřejným prohlášením na adresu královské rodiny.

Po panovníkově boku stojí samozřejmě také jeho choť královna Camilla. Po dlouhá léta se znovu a znovu ukazuje jako milující žena. Svého chotě maximálně podporuje, doprovází ho při každé příležitosti, vzorně plní úkoly související s postavením královny a nyní je odhodlána převzít i část manželových povinností. A britská veřejnost, která jí dlouho nebyla nakloněná, protože stála za rozpadem manželství populární princezny Diany, ji už dávno vzala na milost.

Podporu britskému panovníkovi vyjadřují i známé osobnosti z celého světa, zpráva o králově nemoci sjednotila britské politiky.

Foto: WPA Pool , Gettyimages.com

Zatím se zdá, že by nečekaná zpráva o králově vážné nemoci mohla přimět nejen nejbližší rodinu ke smíruFoto: WPA Pool , Gettyimages.com

Je to rakovina, ale nejde o prostatu

O jaký druh zhoubného onemocnění se jedná? Okolnosti by sice mohly naznačovat, že jde o rakovinu prostaty, ale ta to není. Palác odmítl informaci upřesnit, jen naznačil, jak se na vážné potíže přišlo. „Během králova nedávného nemocničního zákroku pro nezhoubné zvětšení prostaty byl zaznamenán další problém,“ stojí v prohlášení.

„Následné diagnostické testy identifikovaly rakovinu. Jeho Veličenstvo dnes zahájilo plán pravidelných ošetření a lékaři mu doporučili, aby odložil povinnosti ve styku s veřejností.“ Zpráva současně dodává, že všichni zůstávají optimističtí. Panovníkovy úkoly tedy budou muset v následujících týdnech plnit ostatní členové rodiny: jedná se o sedm královských zástupců, kteří mohou krále v některých případech nahradit.

Otevřenost se vyplácí všem

Korunovace sice proběhla celkem nedávno, nicméně změny, které se od nového krále očekávaly, jsou už zřejmé. Až dosud totiž o svém zdravotním stavu panovník ani jeho nejbližší okolí veřejnost příliš konkrétně neinformovali. Odhalení léčby prostaty a nyní i zhoubného onemocnění je proto velmi nečekané. Palác k tomu uvedl, že se Karel III. rozhodl otevřeně podělit o svou diagnózu, aby zabránil spekulacím a v naději, že to pomůže veřejnosti pochopit, že rakovinou může být postižen každý.

Načítám