Hlavní obsah

Korunovace Karla III. se blíží. Kdo jsou jeho následníci? Harry je spíš náhradník a Louis nic netuší

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Král Karel III. čekal na trůn téměř od narození, až je dnes terčem vtípků: jeho vrstevníci odcházejí do důchodu a on jde poprvé do práce… Kdo je jeho následník a kdo spíš náhradník bez větší šance na korunu?

Článek

Korunovací krále Karla III. žije nejen Spojené království, ale bez přehánění celý svět. Probíhají mohutné přípravy – a pod palcem je má, jak velí tradice, vévoda z Norfolku. Princ Charles se stal králem ve chvíli, kdy zemřela jeho matka – 8. září 2022. A zatímco Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí panovnice, Karel III. je naopak panovník, který na trůn usedl v nejpokročilejším věku. Počkal si – korunním princem byl od roku 1952 a ve své následnické roli byl profík. Kdo je v současnosti jeho následník? První, druhý, třetí… ?

První: Princ William

Prvorozený syn krále Karla III. a jeho první manželky princezny Diany je první v řadě na trůn. A už nyní je jasné, že jednou z něj bude oblíbený, pracovitý a vřelý panovník, který se nebude bát vládnout moderně. Odborníci se shodují, že spolu se svou manželkou princeznou Kate vrátili monarchii oblibu.

Temná 90. léta, skandální rozchody v královské rodině, smrt Diany, krize a nepopulární rozhodnutí… To vše způsobilo, že britští občané začali monarchii zpochybňovat a ptát se po jejím smyslu. Ale současný princ z Walesu a jeho rodina? Jsou lidští, otevření, neváhají ukázat ty správné střípky ze soukromí a zároveň pečlivě dbají na svůj mediální obraz.

Bylo mu 15 let, když jeho matka lady Diana zemřela. Během vysokoškolských studií na Univerzitě v St. Andrews poznal princ William svou budoucí manželku Kate Middleton a v dubnu 2011 se vzali. Mají tři děti – a jsou to miláčkové Velké Británie. Lidem je sympatické, jak se princátka umějí na veřejnosti chovat, ale přitom občas i zadivočí.

Princ William má za sebou kariéru u armády, v námořnictvu a u RAF. Od roku 2017 se ale spolu s manželkou, kterou davy zbožňují, soustředí na královské povinnosti: postupně přebírali úkoly královny a jejího muže, prince Philipa. Nyní je Williamovou hlavní povinností jako následníka podporovat krále v jeho panovnických závazcích.

Foto: Profimedia.cz

Královské povinnosti plní princ William zodpovědně a Britové věří, že jednou bude dobrý panovník.Foto: Profimedia.cz

Druhý, třetí a čtvrtý: Williamovy děti

Dalšími v následnické linii jsou princ George, princezna Charlotte a princ Louis. Zhruba před dvěma lety bylo oznámeno, že královští rodiče seznámili svého nejstaršího syna prince George s jeho budoucí rolí. Jazykem, kterému může rozumět malý kluk, mu vysvětlili, že jednou velmi pravděpodobně usedne na královský trůn. V červenci oslaví desáté narozeniny a je vidět, že si během oficiálních událostí uvědomuje, že je na něj upřena velká pozornost. Chová se velmi rozumně a jde příkladem mladším sourozencům.

Princezna Charlotte právě oslavila osmé narozeniny. A ač to bývala divoška, i ona si začíná uvědomovat, že divočit může doma – ve chvílích, kdy je Charlotte. Ale v situacích, kdy je mladou princeznou z Walesu, by měla plnit určitá očekávání. V roce 2015 nabyl platnosti zákon o následnictví: muži již nemají přednost před ženami, a ji tedy v následnické linii mladší bratr nepřeskočí.

Rodinný benjamínek princ Louis je na trůn čtvrtý v pořadí. Malé lumpačisko, které svým dováděním během oslav královnina platinového výročí potrápilo nervy všem dospělým ve svém okolí… Pětiletý chlapeček nemá ještě tušení, co by mohlo panování obnášet. Na druhou stranu je ale velmi nepravděpodobné, že by někdy skutečně usedl na trůn.

Foto: Profimedia.cz

Děti jsou v nástupnické linii za svým tátou. Ale ve chvíli, kdy se nejstarší George stane otcem, budou mít jeho potomci přednost před jeho sourozenci. Foto: Profimedia.cz

Pátý: Princ Harry

Mladší králův syn je nyní pátý v pořadí. Korunovace se sice zúčastní, ovšem vztahy má nejen s otcem, ale celou rodinou – mírně řečeno – napjaté. Princ Harry platil vždy za citlivého chlapce, který se nikdy nevyrovnal s matčinou smrtí, a také proto se nad jeho chováním někdy mhouřily obě oči.

Když se zdálo, že našel životní lásku a směr, kterému se v rámci královských povinností chce věnovat (např. oblast péče o duševní zdraví), rozhodli se s manželkou, vévodkyní Meghan, že je pro ně život ve Velké Británii příliš náročný a nebezpečný. Proto se vzdali královských povinností a odstěhovali se do USA. Jenže jejich aktivity v posledních letech naznačují, že spíš než po klidu a soukromí touží po pozornosti. A Harry tomu letos nasadil korunu: vydal knihu Náhradník, kde se mimo jiné svěřuje, že byl od dětství vychováván jako náhradník následníka, tedy jako ten, kdo má fungovat „jako dárce orgánů pro svého staršího bratra“.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry prý od dětství slýchal, že spíš než možný následník je jen náhradník.Foto: Profimedia.cz

Šestý a sedmý: Děti prince Harryho

Šestý a sedmý v následnické linii? To jsou děti prince Harryho, které britskou část své rodiny vídají jen na fotkách a možná přes videohovory. Princ Archie (čtvrté narozeniny má právě v den dědečkovy korunovace) se sice narodil ve Velké Británii, ale svíčku na prvním narozeninovém dortu už sfoukl za oceánem. Téměř dvouletá princezna Lilibet přišla na svět v Kalifornii a do otcovy vlasti se poprvé podívala vloni, shodou okolností na své první narozeniny, když zrovna probíhaly oslavy platinového výročí.

Foto: Profimedia.cz

Harry a Meghan se rozhodli žít mimo královskou rodinu a potomky vychovávat bez omezení protokolu. A je velmi nepravděpodobné, že by se některé z jejich dětí stalo britským panovníkem.Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám