Hlavní obsah

Skandální memoáry prince Harryho: Strach z macechy, omrzlé přirození i pochybnosti o otcovství

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí zažili v minulosti bolest, zklamání nebo řešili rodinné příkoří. A každý se s tím vyrovnává jinak: někdo to drží v sobě, někdo chodí na terapie, někdo svoje traumata řeší s širokou veřejností. Princ Harry patří do poslední skupiny a zdá se, že toho má na srdci spoustu.

Článek

Memoáry prince Harryho s názvem Náhradník (Spare) vyšly před pár dny a už se jedná o bestseller. Kniha se čte podobně skvěle jako knížky o jiném Harrym - Potterovi. Jeden má jizvu na duši, druhý na čele.

Princ měl pocit, že ho nikdo doopravdy nezná, že se například bratr a otec nikdy dostatečně nezajímali, proč s rodinou opustil Anglii, a vždy se cítil jako ten druhý, náhradník následníka trůnu. Tak se z toho vypsal a nevynechal žádné detaily. Ze své knihy vychází jako ten, kterému mnozí dluží omluvu, jako ten, co se trápil a nikdo mu nepomohl.

William chytil Harryho pod krkem

Ač se po většinu života tvářili, že si kryjí záda, je William v knize nazýván milovaným bratrem i archnemesis (označení pro dva lidi v podobném postavení, ale s odlišnými názory, něco jako Obi Wan a Darth Wader z Hvězdných válek). O tom, že je jejich vztah komplikovaný, píše Harry na více místech. Například ho William nechtěl za svědka na svatbě, protože se bál, že na sebe Harry strhne pozornost.

Jednou prý došlo i na fyzické napadení, což Harry barvitě popisuje. Bratři se sešli po tom, kdy do médií unikl dopis, který Meghan napsala svému otci. William se naštval, nadával mu, Meghan nazval drzou a obtížnou, chytl bratra pod krkem a mrsknul s ním o zem. Později mu zavolal, aby mu řekl, že doufá, že se o tom Meg nedozví, a popřel, že by jej napadl.

Foto: Profimedia.cz

Zdá se, že Williama nemá moc v lásce. Ostatně koho by bavilo být náhradníkFoto: Profimedia.cz

Jak to bylo s náckovským kostýmem

Ve filmovém dokumentu Harry a Meghan označil Harry svůj nacistický kostým, který v roce 2005 oblékl na party, za obrovskou chybu a selhání. V knize ovšem píše, že se rozhodoval mezi tímto a kostýmem pilota a právě William s Kate mu doporučili ten nacistický. On se následně styděl a chtěl se všem omluvit, ale otec řekl, že mládí se pojí s nerozvážností.

Foto: Profimedia.cz

On nic, on muzikant - za všechno prý může jeho bratrFoto: Profimedia.cz

Princ Harry a omrzlý penis

Jsou věci, které běžně sdílíte jen s nejbližšími, královští dokonce nejspíš s nikým. Mimo jiné ztrátu panictví. Ale Harry se podělil. Jeho první milenka byla výrazně starší a velká milovnice koní. Zachází do podrobností, popisuje polohu, pocit trapnosti i místo, kde akt proběhl: na poli.

Ale to není jediná intimnost, kterou Harry sdílí. V roce 2011 se vydal na výpravu na severní pól a vedle omrzlin na tvářích omrzla i jeho chlouba. O které mimochodem píše i v souvislosti s obřízkou, kterou prodělal.

Foto: Profimedia.cz

Na severním pólu byla takhle velká zima…Foto: Profimedia.cz

Kdo je otec prince Harryho

Dalším tématem, kterému se věnuje, je vztah s otcem. Ten měl mimo jiné nevhodně žertovat o tom, že není jisté, zda je Harryho biologickým tátou. O tom, že si nebyli současný král Karel III. a jeho první žena lady Diana úplně věrní, si cvrlikali i vrabci na střeše. A stejně tak o tom, že Harry je víc podobný Jamesi Hewittovi, milenci jeho matky, než Charlesovi. Podle Harryho jde ale o nesmysl, ve skutečnosti prý Diana potkala Hewitta až po jeho narození.

Foto: Profimedia.cz

Co říkáte, jsou si podobní?Foto: Profimedia.cz

Camilla jako nová maminka

O své maceše Camille píše na více místech. Mimo jiné napsal, že byli ochotní ji s bratrem tolerovat, ale nechtěli, aby si ji otec vzal, nechtěli znovu trpět silnou pozorností bulváru. Když pozvala chlapce na čaj, báli se, že bude nepříjemná jako macechy z pohádek. Otec na jejich přání nebral ohled a v roce 2005 svou životní lásku pojal za manželku. Nakonec ale bratři uznali, že si svoje štěstí zaslouží a s Camillou se smířili.

Foto: Profimedia.cz

Nakonec museli oba bratři uznat, že Camilla je vlastně fajn ženskáFoto: Profimedia.cz

Kokain v 17 a 25 mrtvých

Dále se Harry v knize svěřuje i s tím, že na škole v Etonu neodmítal cigarety a marihuanu a že si vyzkoušel i kokain. Důvodem bylo, že ho stále trápila matčina smrt. Další bolavou vzpomínkou je pro Harryho období, kdy byl v armádě. Popisuje, jak se cítil, když musel zabíjet, což udělal 25krát. Po návratu z války v Afgánistánu začal trpět záchvaty paniky a úzkostmi, s čímž se nakonec svěřil i otci. Ten se mu měl omluvit, že mu nebyl dostatečnou oporou. Harry omluvu ocenil, i když otci nic nevyčítal.

Foto: Profimedia.cz

Válka poznamená každého, že se to stalo i Harrymu, je jedna z mála nezpochybnitelných věcí v jeho memoárechFoto: Profimedia.cz

Kate a Meghan nikdy nebudou kámošky

A samozřejmě dostala prostor i švagrová Kate a její napjatý vztah s Meghan. Harry vypráví o tom, jak před svatbou jeho snoubenka řešila bolestivé vztahové problémy s otcem a Kate jí do toho poslala vzkaz, ať nechá ihned přešít šaty pro družičky. Meghan její necitlivost oplakala a Kate nakonec poslala květiny a omluvu.

A nechybí ani příhoda, kdy si Kate nemohla na něco vzpomenout, a Meghan se jí smála, protože je to prý tím, že je krátce po porodu a trápí ji tzv. baby brain efekt, tedy poporodní snížení inteligence. Kate se naštvala a řekla, že si s Meghan rozhodně nejsou tak blízké, aby mluvila o jejích hormonech. Kniha Spare (doufejme, že vyjde v češtině co nejdřív) slibuje zkrátka velkou zábavu.

Foto: Profimedia.cz

Nejdřív byla královninou oblíbenkyní Meghan, pak se to otočiloFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám