Hlavní obsah

Měsíc před korunovací slaví 18 let od svatby: Karel III. a Camilla - příběh lásky, které svět nepřál

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ve vztahu jsme tři. Touto větou narážela princezna Diana na fakt, že její manžel, princ Charles, ve skutečnosti miluje Camillu Parker Bowles. Ta žila ve stínu všemi milované princezny, nakonec se ale 9. dubna 2005 za nynější hlavu britské monarchie Karla III. provdala. Jaký byl příběh zakázané lásky až do chystané korunovace?

Článek

Svatba se konala necelých 9 let po smrti princezny Diany a měla hořkosladký podtón. Současná královna choť to neměla lehké. Poté, co se na veřejnost dostaly intimní rozhovory s princem Charlesem i otevřené výpovědi Lady Diany, bylo jasné, kdo stojí za tragickým koncem manželství nejsledovanějšího páru.

Foto: Profimedia.cz

Když umřela Lady Diana, jako by v půlce světa zhaslo světlo.Foto: Profimedia.cz

Přezdívky Camilly Parker Bowles

Rozvrátit manželství ženy, kterou miluje celý svět, je dosti nezáviděníhodná situace. Camillou opovrhoval bulvár i veřejnost. Urážky často mířily i na její vzhled, ať už šlo o přízvisko babochlap, nebo koňský ksicht. Poslední kapkou nepodařeného manželství všemi litované princezny Diany byl osmiminutový telefonát prince Charlese a Camilly plný sexuálních narážek, který unikl na veřejnost. Největší vlnu nenávisti ovšem pocítila v roce 1997, kdy jí dávali za vinu Dianinu smrt. Stáhla se proto do ústranní.

Camilla: Z bokovky manželkou

Konec 90. let 20. století nebyl pro renomé následníka trůnu příliš přívětivý, začal se ale rýsovat nový vztah. S Dianou se Charles rozvedl v roce 1996 (Camilla se rozvedla už o rok dříve) a o tři roky později začali vystupovat jako pár. A protože čas léčí, na princeznu lidských srdcí, jak se Lady Dianě přezdívalo, se sice stálé vzpomíná s láskou a sentimentem, ale Camilla si i svým přičiněním vysloužila respekt. Koneckonců její dosavadní titul - královna choť - byl návrh samotné zesnulé panovnice Alžběty II. Už během jejich svatby před 18 lety královna pronesla smířlivý proslov, že její syn je po boku ženy, se kterou museli překonat mnoho překážek.

Foto: Profimedia.cz

Postupně si Camilla získala nejen Brity, ale dokonce i královnu.Foto: Profimedia.cz

„Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka. A co vy?“ Touhle větou prý oslovila Camilla prince Charlese před 53 lety na hradě Windsor. Charlese a Camillu totiž pojilo kromě lásky i dlouholeté přátelství a podobný smysl pro humor. Oba milují architekturu, zvířata a jsou vášniví lovci i obdivovatelé umění a architektury. Okolí popisuje Camillu jako sebejistou, chytrou a přitažlivou dámu. Zatímco Diana byla velmi emotivní, princ Charles u Camilly vždy obdivoval její pragmatičnost. Dnes už je jasné, že Diana a následník trůnu spolu nikdy být neměli.

Foto: Profimedia.cz

Její nejoblíbenější barva je modrá.Foto: Profimedia.cz

Svatba prince Charlese a Camilly

Sňatek se měl původně konat 8. dubna, kvůli smrti papeže Jana Pavla II. se ovšem přesunul o den později. Církevní sňatek nepřicházel v úvahu, oba snoubenci byli totiž rozvedení. Obřadu na radnici se zúčastnilo pouze 30 lidí. Tehdejší panovnice Alžběta II. se zúčastnila až slavnostního ceremoniálu v kapli sv. Jiří na hradě Windsor. Tam už byli přítomni i významní diplomaté a společenská smetánka.

Foto: Profimedia.cz

Pro Dianiny syny to bylo těžké, ale nakonec se s macechou smířili.Foto: Profimedia.cz

Korunovace krále Karla III. a královny Camilly

Posuňme se do současnosti. Buckinghamský palác zveřejnil v těchto dnech oficiální pozvánku na květnovou korunovaci krále Karla III. Nebude na to ale sám. Camilla je v pozvánce poprvé titulována jako královna. Znamená to, že 6. května bude korunována ve Westminsterském opatství společně s manželem. Dalším detailem je i účast nejstaršího vnuka nového panovníka, prince George (9). Jako jedno ze 4 pážat bude doprovázet krále.

Takhle vypadá pozvánka na královskou korunovaci

Reklama

Načítám