Hlavní obsah

Královská rodina v šoku. Kniha Endgame odhalila, kdo měl mít rasistické poznámky ohledně dětí Meghan

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už skoro týden je ve Velké Británii pořádně rušno. Na vině je skandální kniha Endgame od novináře Omida Scobieho. Neodhaluje moc nového, ale! Uvedla dvě jména členů královské rodiny, kteří byli nařčeni z rasismu. A z toho je skutečně aféra obrovských rozměrů.

Článek

Zlomyslné, zbytečné, odporné… To jsou nejčastější komentáře, které padají v souvislosti s minulý týden vydanou knihou Endgame, která odhaluje a komentuje dění a vztahy v královské rodině. K solidní novinařině má zjevně daleko, je spíš plná známých informací daných do méně obvyklých souvislostí, předpokladů a obvinění.

Vytahuje znovu na světlo snad všechno, co bylo v posledních letech o vztazích v královské rodině napsáno. Nejvíc to od autora schytává následník trůnu princ William a jeho žena Kate, na které se zaměřil už ve své první knize Finding Freedom.

Jen urážky…

Nyní tedy vydal Omid Scobie druhou knihu o královské rodině a od té chvíle plní stránky bulvárních deníků. Kromě toho, že popisuje celou britskou monarchii jako zbytečnou, krále Karla III. jako neschopného, princeznu Kate chladnou a vypočítavou a Williama coby nevraživého vůči otci, postaral se o ještě větší skandál.

O tom, že někdo z královské rodiny měl mít rasistické narážky na barvu kůže Harryho dětí, se poprvé zmínila Meghan Markle v neblaze proslulém rozhovoru s Oprah Winfrey. Ale s tím, že žádné jméno neřekne. Napsala ho údajně ale do dopisu, který poslala dnešnímu králi Karlovi III., a ten měl být uzamčen v trezoru, aby se k němu nikdo nedostal.

Tak kdo to byl?

Ve Scobieho knize se o rasistických narážkách ze strany vysoce postavených členů královské rodiny mluví znovu. Opět bez uvedení jmen. Tedy až na vydání, které mířilo na nizozemský trh. Tam se za zcela neobjasněných skutečností měla objevit. Autor viní překladatele, což je samo o sobě zarážející, nizozemský vydavatel autora…

Každopádně celý náklad musel být v celém Holandsku stažen z regálů a zničen! Nizozemský novinář Rick Evers, který si první rozporu v nizozemském vydání všiml, má na věc jasný názor: „Pokud porovnáte anglickou a nizozemskou verzi, je úplně jasné, že mezi nimi existují značné rozpory. Holandská verze obsahuje další odstavce, které anglická verze nemá. Nemůže se tedy jednat o chybu překladu, ale spíš o záměr,“ myslí si.

Omid Scobie ale přísahá „na život své rodiny“, že o žádný marketingový tah nešlo a žádná jména do knihy nenapsal. Kde se tam ale vzala, vysvětlit nedokáže.

Foto: Profimedia.cz

Kniha novináře Omida Scobieho Endgame, ve které si bere na paškál celou královskou rodinu, vzbudila v posledních dnech ve Velké Británii obrovské pozdviženíFoto: Profimedia.cz

Kdo je Omid Scobie?

Autor knihy Endgame Omid Scobie je britský novinář. Vyrůstal ve Velké Británii, kde také vystudoval žurnalistiku. Jeho otec pochází se Skotska, matka je Peršanka. Prošel několika britskými médii, než se kvalifikoval do role odborníka na královskou rodinu. Říkalo se o něm, že má blízko k princi Harrymu a jeho ženě, ale spíše to byla Meghan, komu naslouchal. Ta to nejprve popírala, později přiznala, že některé informace, které použil ve své první knize, popisující jejich odchod z královské rodiny, má především od ní. Důsledně ale vždy tvrdil, že přítelem Sussexů nikdy nebyl a s Meghan se nestýká.

Skandální odhalení

O jaká jména šlo, po vydání knihy všichni jen spekulovali. Ovšem jen do okamžiku, kdy je veřejně propálil moderátor Piers Morgan ve svém pořadu Uncensored na Talk TV. Nutno přiznat, že on sám je ke všem tvrzením v knize hodně skeptický a nedůvěřivý. „Nyní můžeme zahájit proces vyšetřování, zda byla někdy tato tvrzení vyslovena, v jakém kontextu a zda tam byl vůbec nějaký rasový záměr. Jak říkám, nevěřím, že tomu tak bylo. Královští členové, kteří jsou v této knize jmenováni, jsou král Karel III. a princezna Kate,“ odpálil Morgan bombu.

Pozdvižení nejvyšší priority

Morganova slova měla logicky obrovský dopad. Buckinghamský palác je z celé události v šoku a mělo v něm dojít k naprostému zděšení. Mnozí mají Morganovi jeho prohlášení za zlé a netají se tím, že měl raději držet jazyk za zuby. „Myslím, že je to velmi špatné, protože to svým způsobem pomáhá Harrymu a Meghan pošklebovat se členům královské rodiny, trestat je a ponižovat,“ řekla pro MailOnline expertka na královskou rodinu Angela Levin.

V komentářích se objevily i názory, že komentovat či uvažovat o pleti dítěte ze smíšeného manželství je vlastně úplně přirozené a vůbec to nemuselo být proneseno s jakýmkoli rasistickým podtónem. Každopádně Buckinghamský palác odmítl celou záležitost zatím jakkoli komentovat, ale údajně zvažuje právní kroky.

Načítám