Hlavní obsah

Rakovina prostaty zabíjí české muže – a úplně zbytečně. Jako prevence stačí levný krevní test

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prostaty je nejčastější příčina úmrtí mužů v České republice. Je zákeřná tím, že se nádor vyvíjí pomalu a většinou dlouho zcela bez příznaků, takže se na něj velice často přijde pozdě. Proto je zásadní prevence, jenže té se muži bojí. Jaké je řešení?

Článek

Počet zhoubných onemocnění prostaty se u nás bohužel za posledních dvacet let skoro ztrojnásobil. Zatímco v roce 2000 lékaři diagnostikovali nádor asi třem tisícům mužů, teď je to skoro osm tisíc. Rakovina prostaty je poměrně úspěšně léčitelná – pokud se na ni přijde včas. To se ale bohužel často nestává, protože nádor dlouho nemá žádné příznaky, které by muže varovaly a pomohly jim překonat strach z preventivního vyšetření přes konečník. Pomoci by tak mohla důležitá informace, že existuje i jiná možnost – jednoduchý krevní test.

Komu hrozí rakovina prostaty

Pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty roste s věkem: mezi muži mladšími 45 let onemocní jeden ze sta tisíc, ale mezi muži nad osmdesát už to je přes 730. Riziko karcinomu prostaty výrazně narůstá po padesátce a nejvíc nemocných je ve věkové kategorii 65-75 let.

Bylo by tedy vhodné, aby muži po pětačtyřicítce začali chodit na preventivní kontroly, protože při včasném záchytu je šance na vyléčení vysoká. Bohužel se tak neděje a až pětina mužů dorazí k lékaři, až když je onemocnění v pokročilém, těžko léčitelném stadiu. Na prevenci by měli rozhodně myslet také ti, kdo mají tento druh rakoviny v přímém příbuzenstvu, protože mohou mít k onemocnění genetickou dispozici.

Vyšetření z krve: kam jít

Pokud se muž ostýchá jít na preventivní vyšetření přes konečník nebo na vyšetření speciální ultrazvukovou sondou, pak může zvolit test z krve. Při něm se zjišťuje hladina bílkoviny PSA neboli prostatického specifického antigenu. „Bylo by vhodné, aby na tento test chodili muži po padesátce jednou za dva roky a po šedesátce jednou ročně,“ doporučuje Kamil Doležel, generální ředitel laboratoří AeskuLab.

Jak se ke krevním testům dostat? Buďto vám vystaví žádanku praktický lékař nebo urolog na základě své odborné úvahy, pak ho platí pojišťovna nebo se můžete obrátit na odběrové místo jako samoplátci (pokud si počkáte na akce např. v rámci Movemberu, zaplatíte za něj do dvou stovek).

Zvýšená hladina PSA ještě neznamená rakovinu, ale ukazuje na riziko, které je nutné dále vyšetřit odborníkem – urologem.

Foto: Shidlovski, Shutterstock.com

S prevencí rakoviny prostaty pomůže i krevní test, který upozorní, když není něco v pořádkuFoto: Shidlovski, Shutterstock.com

Jak poznat rakovinu prostaty? Z krve!

Jednoduchý krevní test odhalí riziko, že se v těle rozvinula rakovina prostaty. Zjišťuje se při něm hladina bílkoviny PSA neboli prostatického specifického antigenu. Je to látka, která je běžnou součástí ejakulátu. Jestliže dojde k porušení tkáně prostaty, dostává se do krve – a právě to laboratoř odhalí.

  • Co znamená zvýšená hladina PSA? Je to citlivý ukazatel možné přítomnosti zhoubného nádoru prostaty, ale může mít i jiné příčiny, např. zánět prostaty či močového ústrojí. Proto je nutné další vyšetření u urologa.

Krevní test na PSA je jako první základní prevence rakoviny prostaty naprosto dostačující. „Další vyšetření, například rektální či sonografické, je nutné absolvovat až v případě, že je hladina zvýšená,“ vysvětluje genetik Libor Staněk z laboratoře Synlab.

Co prostatě prospívá? Sex a masáž

V souvislosti s problémy s prostatou se nabízí otázka, zda existuje vhodná prevence. „Mladší muži trpí častěji na chronické záněty prostaty, v pozdějším věku je většinou trápí zvětšená prostata. Prevencí obou je pravidelný sex a masáž prostaty - ta má tradici například u tantriků, kteří ji dokonce považují za součást osobní hygieny,“ uvádí sexuolog Pavel Turčan. Pokud masáž prostaty partneři zařadí do běžné sexuální rutiny, lze včas na orgánu odhalit případné zvětšení či změny a rychle reagovat, tedy jít k lékaři.

Načítám