Hlavní obsah

Cukrovka, rakovina i zánět: co vše může znamenat časté močení

Foto: CHAjAMP, Shutterstock.com

Foto: CHAjAMP, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmkrát denně na malou. To je číslo, které je považováno za normální frekvenci vyměšování moči. Neplatí to však ve chvíli, kdy pijete třeba pivo nebo močopudné čaje, pak je vyšší potřeba normální. Častější močení doprovází také těhotenství nebo chvíle, kdy je člověk ve stresu. Jaké další potíže může zvýšená frekvence naznačovat a kdy je třeba zpozornět?

Článek

Jestliže máte výrazně menší nebo naopak vyšší potřebu si odskočit, je něco špatně. V prvním případě pravděpodobně přijímáte málo tekutin, v druhém může jít nejčastěji o hyperaktivní močový měchýř, zánět močových cest nebo potíže s prostatou. Případně je příznak známkou, že máte cukrovku či nádorové onemocnění.

Potíže s častým močením nelze v podstatě nikdy léčit bez konzultace s lékařem. Příčiny potíží totiž mohou být vážné, do vážného stavu může také dospět přecházení potíží. Lékaři, většinou urologové, proto musí zjistit, co vám je. K tomu budou potřebovat vyšetřit vaši moč a případně i udělat ultrazvuk, rentgen či urodynamické vyšetření.

Potíže s prostatou

Zhruba polovinu mužů ve věku nad 60 let trápí zvětšená prostata. Potíže se projevují tím, že nemocný se nedokáže úplně vymočit, má slabý proud. Navíc musí často na toaletu, a to i v noci, močení je bolestivé, případně musí dlouho čekat na vyprázdnění měchýře.

S návštěvou lékaře neotálejte, vyšetření per rectum (prstem zavedeným do konečníku) sice není příjemné, ale může včas odhalit vážnější potíže. I proto urologové pravidelně dělají laboratorní vyšetření PSA (prostatického specifického antigenu), které může ukázat na riziko karcinomu prostaty.

Na urologii by proto měli muži chodit i preventivně, nejpozději od 50. roku života.

Potíže se zvětšenou prostatou se řeší úpravou životosprávy, léky, případně chirurgicky.

Zánět močových cest

U žen je časté močení typickým příznakem zánětu močových cest nebo nějakého gynekologického problému včetně chlamydií či pohlavních nemocí. Proto je třeba hledat pomoc v první řadě na gynekologii.

Tam byste měla jít, pokud musíte močit příliš často, máte při něm pocity pálení až řezání, či máte krev v moči. Ta by vás neměla nikterak vyděsit, protože může být celkem běžným příznakem zánětu ledvin i právě močových cest. Ty pak většinou doprovází také velké bolesti. Léčba spočívá v podání antibiotik a léků na bolest, po kterých se velice rychle uleví. První pomocí je pití urologického čaje či nealkoholického piva.

Lehkou infekci zvládnete doma sami. Pokud se ale potíže vracejí či trvají, zajděte k lékaři: projevuje se tak totiž i rakovina močového měchýře.

Foto: H_Ko, Shutterstock.com

Podle odborníků byste měli chodit na malou přibližně sedmkrát denně. Během této doby by se z těla měly dostat ven asi dva litryFoto: H_Ko, Shutterstock.com

Rakovina vaječníků

Časté močení spojené například i se zažívacími potížemi, jako je nevolnost či průjem, může být však také prvním příznakem rakoviny vaječníků. Rakovina vaječníků je zákeřná tím, že se v počátku nijak neprojevuje. Teprve když nádor naroste do takových rozměrů, že tlačí na okolní orgány, objevují se břišní bolesti a citelné zvětšení objemu břicha zvané syndrom malé sukně. Důležité je chodit na preventivní prohlídky.

Inkontinence

Inkontinence se nemusí projevit jen únikem moči, kterému lékaři říkají stresová inkontinence. Vyvolává ji zvýšení nitrobřišního tlaku. Projeví se ve chvíli, kdy žena kýchne, zasměje se nebo se prudce pohne, což způsobí únik moči. Vedle toho však asi deset až patnáct procent dospělé populace bez ohledu na pohlaví trpí takzvanou urgentní inkontinencí, tedy náhlým pocitem nucení na močení, který v případech, kdy není nablízku toaleta, končí únikem moči. I tyto potíže je možné léčit podáním vhodných léků.

Foto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

S inkontinencí se během života setká téměř každá druhá ženaFoto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

Hyperaktivní močový měchýř

Syndrom hyperaktivního močového měchýře je chronické onemocnění, které postihuje až 20 % populace, častěji ženy než muže. Vedle časté a velmi nutkavé potřeby močit se projevuje i častějším nočním močením, případně inkontinencí.

Zánět ledvin

Při pozdně či špatně léčeném zánětu močového měchýře může infekce vzestoupit k ledvinám a způsobit zánět ledvin. Tam se k častému močení přidávají bolesti v bedrech, krev v moči i horečka. Proto je velmi důležité vyhledat lékařskou pomoc již při neustupující močové infekci. Na zánět ledvin lékař vždy předepíše antibiotika, důležitý je také klid a dodržování pitného režimu.

Cukrovka

Návštěvu lékaře vyžaduje také zvýšená produkce moči, pokud je doprovázena velkou žízní. To může být způsobeno vysokou hladinu krevního cukru v těle spojenou se zvýšenou únavou a slabostí. Je to jedno z prvních znamení, že máte cukrovku, a je třeba nasadit léčbu inzulínem, jinak může dojít ke kolapsu.

Žíznivka

Pokud máte žízeň a k tomu potřebu častého močení, možná trpíte stavem zvaným diabetes insipidus neboli žíznivka.

Časté močení

  • Příčiny: zvýšený příjem tekutin, těhotenství, stres, hyperaktivní močový měchýř, zánět močového měchýře či cest, potíže s prostatou, cukrovka, žíznivka, nádorové onemocnění, inkontinence.
  • Jak si pomoci sám: při podezření na zánět močových cest zvyšte příjem tekutin, pijte urologické čaje, pomohou brusinky a další přípravky z lékárny.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud si nejste jisti přirozenou příčinou (vyšší příjem tekutin, těhotenství), pokud potíže přetrvávají nebo se k nim přidá teplota, navštivte lékaře vždy.

Reklama

Načítám