Hlavní obsah

Vévodkyně z Yorku má zhoubný melanom. A Kim Kardashian místo prevence podporuje opalování v soláriu!

Foto: Dave Benett, Monica Schipper, Gettyimages.com

Foto: Dave Benett, Monica Schipper, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po oznámení zdravotních problémů Kate, princezny z Walesu, a krále Karla III. přichází z Anglie další špatná zpráva! Sarah, vévodkyni z Yorku lékaři diagnostikovali rakovinu kůže.

Článek

Bývalá manželka prince Andrewa a matka princezen BeatriceEugenie, známá jako Fergie, se po rozvodu vrhla do práce a napsala řadu knih pro děti a historických románů pro dospělé čtenářky. Žila spokojeným životem mimo královský dvůr. V červnu loňského roku se však během rutinního vyšetření mamografem zjistilo, že trpí rakovinou prsu. Sarah se diagnóze ani na chvíli nepoddala a dala se do boje. „Bylo jí doporučeno, aby podstoupila operaci, která byla úspěšná. Vévodkyně dostává tu nejlepší péči a lékaři jí řekli, že prognóza je dobrá,“ vyjádřili se její nejbližší spolupracovníci. Nyní ale začíná boj nanovo – byla jí totiž diagnostikována rakovina kůže.

Věřila, že má vyhráno

Melanom byl Sarah nalezen po odstranění několika mateřských znamének, které podstoupila kvůli rekonstrukční operaci po mastektomii (odstranění prsu). I když vyslechnutí takovéto diagnózy jen krátce po úspěšném boji s nádorem v prsu by bylo pro jiné zničující, Sarah neopouští optimismus. „Je jasné, že další diagnóza tak brzy po léčbě rakoviny byla znepokojivá, ale vévodkyně zůstává v dobré náladě,“ prozradila její mluvčí.

Po všech peripetiích, kterým nyní královský dvůr čelí, je to tak další rána. Snad budou ale vévodkyně z Yorku, princezna z Walesu a král brzy zase v pořádku. Palce jim drží celý svět.

Foto: Dave Benett , Gettyimages.com

Vévodkyně Sarah se svými dcerami – princeznou Beatrice a princeznou Eugenií (vpravo)Foto: Dave Benett , Gettyimages.com

Strašák pro všechny, bez ohledu na věk

Podle posledních studií se riziko rakoviny kůže stále zvyšuje a rozvine se u jednoho z pěti lidí do 70 let! Mezi hlavními příčinami jsou škodlivé UV paprsky slunce a navštěvování solárií. Může se projevovat u každého člověka jinak, a neexistuje tak jednotný klíč na to, jak melanom poznat. Stejně jako u rakoviny prsu i zde je nutná hlavně prevence – navštěvovat pravidelně dermatologa, který dokáže rakovinu včas zachytit a nastavit okamžitě léčbu. Riziková jsou i mateřská znaménka, která byste si měli nechat pravidelně vyšetřovat.

Proč nevyužije Kim svého vlivu správně?

Po všem, co se o rakovině kůže a příčinách jejího vzniku ví, je až k nevíře, že některé celebrity, které ovlivňují miliony lidí, jdou místo dobrého příkladu zcela opačným směrem. Kim Kardashian, kterou sleduje neuvěřitelných 364 milionů followerů, nechala své fanoušky na TikToku nahlédnout do své kanceláře. Kromě stěny pokryté jejími fotkami, figuríny vyrobené přesně dle jejích proporcí, glam místnosti a bizáru v podobě 3D modelu jejího mozku na stole se „pochlubila“ i vlastním soláriem.

@kimkardashian

I když mnoho firem dnes tvrdí, že jsou jejich solária zcela bezpečná, vždy je při jejich použití kůže vystavována záření, které je nebezpečné! Kim jako by zapomněla, že i její mladší sestra Khloé melanomem trpěla a po jeho odstranění jí zůstala velká jizva na tváři!

Na která preventivní vyšetření máte nárok? Nepodceňujte je!

Načítám