Hlavní obsah

Královna Camilla slaví 76. narozeniny. Kolik má vnoučat a proč jí děti Williama a Kate neříkají babi

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý svět před pár měsíci s napětím sledoval okamžik, kdy byla na hlavu vévodkyně Camilly vložena královská koruna, která zpečetila její místo po boku britského krále Karla III. Camilla je ale kromě kralování i milující babičkou, ostatně věk už na to má. A vnoučat má opravdu požehnaně!

Článek

Na okázalou pompu si nová britská královna příliš nepotrpí, a tak se dá očekávat, že se oslava jejích 76. narozenin odehraje pouze v rodinném duchu. Tušíte ale, kdo všechno by se kolem jejího narozeninového dortu mohl sejít?

I kdyby pozvala opravdu pouze nejbližší rodinu, budou potřebovat alespoň menší sál, vždyť jen dětí by tu mohlo být až deset! Stejně jako její manžel král Karel III. má i ona dva potomky z předchozího manželství s brigádním generálem Andrewem Parkerem Bowlesem, kterého si vzala v roce 1973.

Syn Tom s ženami moc štěstí neměl

První dítě, syn Thomas Parker Bowles, se narodil v prosinci 1974, sedm let před svatbou Charlese a Diany. Zajímavé je, že mu za kmotra šel právě budoucí král! A snad i proto má Tom s Charlesem stále velmi dobré vztahy. Nikdy proti němu ani slůvkem nevystoupil a o jeho lásce s Camillou mluvil v médiích vždy velmi smířlivě. „Pořád je to především naše matka. A žena, která si prostě vzala muže, kterého milovala,“ nechal se slyšet.

Tom se živí jako food kritik, napsal několik kuchařských knih a objevil se jako porotce v různých kulinárních pořadech v televizi. V roce 2005 se oženil s módní redaktorkou Sarou Buys a jejich svatbu si tehdy nenechali ujít kromě Camilly a Charlese ani princové William a Harry. Tom se Sarou mají dvě děti – čtrnáctiletou dceru Lolu a dvanáctiletého syna Fredericka, manželství se ale po 12 letech rozpadlo.

Rok nato se Tom začal vídat s novinářkou Alicí Procope, která bohužel v roce 2020 zemřela na rakovinu. Její smrt ho hluboce zasáhla a v poslední době se na veřejnosti objevuje už jen sám, nebo po boku své matky, královny Camilly.

Foto: Profimedia.cz

Karel III., královna Camilla i její syn Thomas Parker Bowles se letos v červnu objevili společně při dostizích v Ascotu a fandili opravdu s vervouFoto: Profimedia.cz

Dcera Laura a další tři vnoučata

V lednu 1978 se Camille a Andrewovi narodila dcera Laura. Vystudovala dějiny umění a marketing a pracuje jako kurátorka umění, deset let působila jako ředitelka galerie. V květnu 2006 se provdala za účetního Harryho Lopese. Mají spolu tři děti: Dceru Elizu (15), která byla jednou z družiček na svatbě prince Williama s Kate, a dvojčata Guse a Louise (14).

A pokud by vás zajímalo, zda se děti či vnoučata současné královny mohou v budoucnu honosit královskými tituly, odpověď zní ne. Camilla je královou chotí, tudíž na její potomky žádný titul přejít nemůže. A velmi pravděpodobně nikdy nebudou mít ani žádné zvláštní výsady, ovšem oficiálních akcí se zúčastňují. Například při letošní korunovaci jste její tři vnuky (dvojčata a Freddyho) mohli vidět jako pážata, která jí nesla vlečku. Na korunovaci byl pozván i Camillin bývalý manžel Andrew – mají spolu velmi dobré vztahy.

Foto: Profimedia.cz

S dcerou Laurou se královna na veřejnosti neobjevuje příliš často, ale obě k sobě mají velmi blízkoFoto: Profimedia.cz

Babička je pouze Lady Di

Vztahy v patchworkových rodinách bývají někdy značně komplikované, což ale podle všeho v té britské královské neplatí. Ohledně toho, kdo je kdo, si totiž stanovili jasná pravidla. Alespoň to tvrdí novinářka Angela Levin, autorka nového královnina životopisu.

Camillu znají princové Harry i Willam odmalička, ale pro ně je jednou provždy jen manželkou jejich otce, rozhodně ne náhradní matkou. A ve stejném duchu vychovávají i své děti. Babičkou, byť jí nikdy nepoznaly, je pro ně pouze princezna Diana, a tak to má i navždy zůstat. „William dal jasně najevo, že Camilla není nevlastní babičkou jeho dětí,“ vysvětlila v médiích Angela Levin postoj následníka trůnu. Děti vědí, že mají „dva dědečky, ale pouze jednu babičku“. Ostatně – přeje si to tak prý i sama Camilla. Své narozeniny s nimi ale určitě oslaví moc ráda!

Foto: Profimedia.cz

Vnoučata královny Camilly se už odmala objevují při oficiálních královských akcích Foto: Profimedia.cz

Načítám