Hlavní obsah

Královna Camilla: Jaký je její skutečný vliv a co se stane, pokud Karel III. zemře

Foto: WPA Pool / Getty Images

Foto: WPA Pool / Getty Images

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nyní je role královny Camilly jasná. Je manželkou krále. A pokud vás zajímá, co by s ní bylo v případě, že by Karel III. zemřel, pak je odpověď zcela jasná.

Článek

Celý svět nedávno sledoval s napětím okamžik, kdy byl korunován král Karel III. a jeho žena Camilla. Ještě před korunovací byla oslovována jako královna choť (Queen Consort), to z úcty k zemřelé královně Alžbětě II. Po korunovaci ale už začala používat titul Její Veličenstvo královna Camilla. Je ale skutečnou královnou a jaký má vlastně vliv?

Z milenky manželkou krále

U britské veřejnosti to měla léta rozlité. Lidé jí nemohli zapomenout její podíl na nepovedeném manželství Charlese s Dianou. Měli Camille za zlé, že jí ho odloudila, a královská rodina na ni také pohlížela svrchu. Camilla Rosemary Parker Bowles, rozená Shand, ale v posledních letech prokázala, že si přízeň veřejnosti i královny Alžběty II. umí získat. Dokázala to především svou naprostou loajalitou k budoucímu králi, tichou důstojností a absolutní absencí jakýchkoli skandálů.

Karlovi III. je tou správnou oporou, a když jí byla vložena po jeho boku na hlavu královská koruna, celý národ to přijal s potěšením. Jako královna nemá žádné oficiální povinnosti a kompetence. Její rolí je být králi oporou a doprovázet ho na všechny oficiální akce. Plní tak i přání zesnulé královny Alžběty II., která při výročí 70 let svého panování loni ve svém projevu mimo jiné řekla: „A když se můj čas naplní a můj syn Charles se stane králem, vím, že jemu a jeho ženě Camille poskytnete stejnou podporu, jakou jste dávali mně; a je mým upřímným přáním, aby, až ten čas nadejde, byla Camilla známá jako Královna manželka, protože bude pokračovat ve své loajální službě.“

Foto: Anwar Hussein Collection/ ROTA / Getty Images

Svatba prince Charlese a Camilly Parker Bowles se konala při civilním obřadu ve Windsor Guildhall 9. dubna 2005Foto: Anwar Hussein Collection/ ROTA / Getty Images

Tajná celoživotní láska

„Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, tušil jste to?“ zeptala se prý při jejich prvním setkání Camilla Charlese, čímž započala jedna z nejpropíranějších love story minulého i tohoto století. Psal se rok 1970 a šlo o lásku na první pohled. „Byla láskyplná, neokázalá a on pro ni, se vší intenzitou, kterou první láska přináší, téměř okamžitě ztratil své srdce,“ napsal autor Charlesova životopisu Jonathan Dimbleby.

A vztah jim přes všechny kotrmelce, propady a opětovná sblížení vydržel dosud, kdy byl doslova a do písmene korunován letos 6. května. Jako královský pár působí velmi harmonicky a vyrovnaně a Britové jsou na ně právem hrdí. Podle Dimblebyho je spojuje velmi osobitý smysl pro humor, láska k pólu, honitbě, malířství, architektuře i zahradničení.

Foto: Tim Graham / Getty Images

V roce 2000 Camilla doprovázela Charlese na slavnostní večeři The Prince's Foundation Gala Dinner v Londýně. V saténové růžové róbě doslova zářilaFoto: Tim Graham / Getty Images

Jasná pravidla nástupnictví

Pokud se vrátíme k otázce, co by s Camillou bylo, kdyby Karel III. zemřel dřív než ona, je to zřejmé. Vlády by se okamžitě ujal princ William, který je první v nástupnické linii. Camilla by nadále zůstala váženou členkou královské rodiny bez jakýchkoli oficiálních povinností. A mohla by v té chvíli začít používat titul královna matka, což není jasné, zda by učinila.

Co možná nevíte o královně Camille

Narodila se 17. července 1947 ve znamení Raka a pochází z vážené aristokratické rodiny. Její otec byl baron a major v britské armádě. Její matka byla také dcerou barona a věnovala se především charitativní práci.

Camilla Parker je velmi vzdělaná. Studovala na prestižních školách v Londýně, Švýcarsku i Francii.

Lásku ke koním a psům i vášeň pro lov získala během dospívání na venkovském rodinném sídle v Plumptonu v Sussexu. Její matka prý velmi dbala, aby byla vychována podle aristokratických pravidel.

Má fobii z létání, což jí komplikuje plnění královských povinností. Snaží se svůj strach zvládnout pomocí metody EFT (technika emoční svobody), postavené na myšlence, že negativní emoce jsou způsobeny poruchou v energetickém poli těla.

Je patronkou nebo prezidentkou více než 90 charitativních organizací. Podporuje především ty zaměřené na zdraví a gramotnost, oběti domácího násilí a posílení postavení žen ve společnosti.

Dalšími v řadě nástupníků na královský trůn jsou děti prince Williama a jeho ženy Kate, princ George, princezna Charlotte a princ Louis. Zajímavostí je, že kdyby William během své vlády zemřel a jeho děti, respektive princ George v té chvíli ještě nebyl plnoletý, musel by ho zastoupit v roli regenta nejbližší dospělý příbuzný, což je princ Harry. A to je velmi zajímavá hypotetická situace vzhledem k současným vztahům Harryho a královské rodiny.

Načítám