Hlavní obsah

Královská rodina a alkohol. Meghan ráda červené, William pivo a král skoro nepije

Foto: Samir Hussein, Gettyimages.com

Foto: Samir Hussein, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač by se mohlo zdát, že distingovaní šlechtici se pravidelnému popíjení alkoholu spíše vyhýbají, opak je pravdou. Někteří si rádi přihnout, stejně jako mnozí z nás.

Článek

Celou britskou královskou rodinu svazují ohledně jídla a pití poměrně striktní pravidla, přesto si alkohol běžně dopřávají. Tak například matka zesnulé Alžběty II. (rovněž Alžběta) byla svým pozitivním vztahem k alkoholických nápojům pověstná. Jak vypověděl bývalý královský správce stájí major Colin Burgess ve své knize s názvem Behind Palace Doors (Za dveřmi paláce), svůj první drink si objednala vždy kolem poledne. Jejím oblíbeným byl koktejl, který se skládal ze dvou částí vinného aperitivu Dubonnet a jedné části ginu. Navíc podle Burgesse vůbec nechápala, proč by se svou náklonností k alkoholu měla tajit, a oběd bez vína pro ni nebyl úplný. „Jak si nemůžeš dát k jídlu víno?“ ptala se prý s oblibou, protože měla ráda červené víno.

Svazující pravidla

Z lásky k červenému vínu se vyznala i vévodkyně Meghan, jeden ze svých blogů dokonce pojmenovala The Tig jako poctu svému oblíbenému vínu Tignanello. A jak přiznala pro portál Today, má už vytříbený jazýček. „Na konci dlouhého dne si nic nevychutnávám víc než sklenku vína. Dříve jsem byla přesvědčená, že na značce nezáleží, ale už jsem v tomto směru dospěla a moje chuťové pohárky také.“

I královna Camilla se kdysi pro magazín Hello přiznala, že byla ohledně alkoholu vychována jako Francouzka a víno miluje. Její otec i dědeček s ním dokonce obchodovali a ona si k vychutnávání tohoto nápoje našla cestu už jako velmi mladá a má ji v genech. To, že královští víno milují, ale neznamená, že ho mohou pít na veřejnosti, jakkoli a kdekoli se jim zlíbí. Skleničku by měli podle daných regulí držet za stopku, což je především z praktických důvodů, aby se víno od rukou zbytečně nezahřívalo. Dámy si rovněž musí dávat pozor, aby se pokaždé napily ze sklenky z jednoho místa, aby se nehromadily na sklence skvrny od rtěnky.

Při zahradních slavnostech jen čaj či vodu

Britské zahradní slavnosti jsou proslulé, ale pokud se konají pod záštitou královské rodiny, místo sklenky šampaňského tu dostanou hosté maximálně čaj. Důvodem je především pravidlo, že za kouzelnou hodinku, kdy je možné mezi urozenými na veřejnosti popíjet alkohol, je považována až 18. hodina. A vzhledem k tomu, že je zvykem zahradní slavnosti pořádat obvykle mezi 16. a 18. hodinou, mají milovníci ostřejších nápojů smůlu.

Foto: Samir Hussein, Gettyimages.com

Při slavnostních příležitostech si královna s králem rádi přiťuknou dobrým vínemFoto: Samir Hussein, Gettyimages.com

Královské chutě: Gin, pivo, víno…

Královna Alžběta II. měla ráda gin a její oblíbenou značku Gordon's London Dry Gin si můžete dopřát také, prodává se v běžné obchodní síti. Princezna Eugenie, která se na jaře stala dvojnásobnou maminkou, si na svou oblíbenou sklenku asi ještě počká, ale až na ni dojde, bude to prý určitě vodka se sodou a spoustou limety, té se prý nic nevyrovná.

To princezna Kate zase sází na nejoblíbenější irské pivo Guinness, které sice nepije moc často, ale prý jí velmi chutná. I její manžel princ William má rád pivo, ale na rozdíl od své ženy dává přednost klasickým ležákům. Zato král Karel III. si na alkohol příliš nepotrpí. Pije prý jen při oficiálních příležitostech a vždy jen symbolicky. Jediné, co si občas vychutná, je sklenka polosladkého vína.

Foto: Samir Hussein, Gettyimages.com

Láskou k pivu se následník trůnu princ William i jeho žena Kate nijak netajíFoto: Samir Hussein, Gettyimages.com

Střídmost nadevše?

Princ Harry kdysi řekl v dobách svého dospívání: „Ta povolená týdenní dávka mi stačí tak na jeden večer.“ Jak známo, nebyl jako teenager zrovna vzorem ctnosti, má za sebou i několik dost propíraných excesů na bujarých večírcích, ale jeho otec se s ním v tomto směru moc nepáral. Když se objevilo několik titulků, že má problémy s užíváním alkoholu a drog, poslal ho se souhlasem královny Alžběty II. okamžitě na terapii do protidrogového centra. Královská rodina si tedy alkohol rozhodně neodpírá, ale častější popíjení nepodporuje a spíše vyzývá ke střídmosti.

Načítám