Hlavní obsah

Co na 1. máje kromě polibku pod rozkvetlou třešní? Vyrazte na výstavu Tima Burtona nebo prohlídku zámku

Foto: ©Tomáš Perzl pro Český Krumlov Region

Foto: ©Tomáš Perzl pro Český Krumlov Region

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První květen je nesmazatelně spojen s polibkem pod rozkvetlým stromem, nejlépe třešní. Když máte tuto povinnost za sebou, co s načatým volným dnem? Nápadů a tipů je po celé republice víc než dost. A ať to není singles líto, do přírody a na akce můžete samozřejmě vyrazit s kamarády nebo sami.

Článek

První květen je v mnoha částech světa slaven jako Svátek práce. V Česku je navíc pod vlivem básně Máj Karla Hynka Máchy považován i za čas lásky a tradicí je políbit svého milého pod rozkvetlou třešní. Vzhledem k tomu, že teploty se vyšplhají nad 25 stupňů, vybízí počasí k venkovní procházce nebo celodennímu výletu. Spojte to pro letošní rok s trochou kultury – sami, ve dvojici nebo s celou rodinou.

Výstava Tima Burtona

Právě na Prvního máje začíná v pražském Obecním domě výstava Tim Burton – Návraty. Tvorba tohoto amerického filmového mága je rozpoznatelná na první pohled, protože má velmi specifický rukopis. Po 10 letech se vrací zpět do Čech, aby mohli jeho fanoušci nahlédnout do nejniternějších zákoutí jeho mysli. K vidění budou desítky exponátů z jeho nejznámějších filmů jako například Karlík a továrna na čokoládu nebo Střihoruký Edward.

Foto: Tinseltown, Shutterstock.com

Výstava Tima Burtona potrvá do konce záříFoto: Tinseltown, Shutterstock.com

Český Krumlov a měsíc lásky

Český Krumlov má své kouzlo sám o sobě. Toto město na vás dýchne historií i neskutečnou romantikou. 30. dubna a 1. května tam probíhá oslava na počest měsíce lásky. Zavítat můžete na čarodějnický rej, stavění májky nebo lampionový průvod. Ve středu bude probíhat na náměstí Svornosti klasický Májový jarmark (ten potrvá až do 5. května) a Májový den otevřených muzeí a galerií. Do těch je tento den vstup zcela zdarma.

Foto: ©Libor Sváček pro Český Krumlov Region

Český Krumlov není jen o akcích. Jedná se o tak romantické místo, že stačí i pouhá procházkaFoto: ©Libor Sváček pro Český Krumlov Region

Ohnivá show v Olomouci

Návštěvou Bezručových sadů v Olomouci spojíte polibek pod rozkvetlým stromem se zajímavým programem. Na Prvního máje je pro vás od 16:00 až do 23:00 hodin připraven bohatý program. Vystoupí kejklířské spolky Cascabel, Plameňáci a Chxos a večer vyvrcholí velkou ohnivou show. S sebou nepotřebujete nic kromě deky na sezení a případně zahřátí. Vstup na akci je zdarma, ale když si vezmete do kapsy pár drobáků, které následně hodíte umělcům do klobouku, jistě budou rádi.

Foto: Vagengeim, Shutterstock.com

Kromě ohnivé show se můžete těšit i na cirkusové hry a výuku žonglování pro děti i dospěléFoto: Vagengeim, Shutterstock.com

Prvomájová prohlídka zámku Konopiště

Za 100 korun získáte netradiční zážitek v podobě speciální prohlídky zámku Konopiště. Na 1. máje se ve sklenících v Růžové zahradě můžete pokochat teplomilnými a subtropickými rostlinami, sochařskou výzdobou i speciální výzdobou s girlandou, pod kterou se můžete nejen políbit, ale vzniknou tam i nádherné fotky. Spojit to můžete i s tradičními prohlídkovými okruhy. Vstup začíná na 280 Kč.

Foto: Archiv zámek Konopiště

Při návštěvě Konopiště si s sebou nezapomeňte dobře nabitý telefon nebo foťák. Fotografie budou nádhernéFoto: Archiv zámek Konopiště

Dermacol Love Day v pražské Grébovce

Už několikátý rok po sobě se pražský park Grébovka promění v oázu zamilovaných hrdliček díky Dermacol Love Day. Nejedná se však jen o party pro páry, na své si přijdou celé rodiny. Akce nabídne bohatý doprovodný program pro všechny věkové kategorie. Vzhledem k tomu, že ji pořádá česká kosmetická firma, nebude chybět ani kosmetické poradenství, lakování nehtů a líčení. Návštěvníky potěší svou účastí například Eva Burešová nebo kdysi hodně slavná skupina Lunetic. Vstup je zdarma.

Foto: Dermacol

Dermacol Love Day v Praze nabídne skvělou zábavu pro jednotlivce, páry i celé rodinyFoto: Dermacol

Do kina na film Maria Montessori

I pokud nepatříte mezi rodiče, jistě jste zaznamenali výchovný trend zvaný Montessori. Ten je založen na respektujícím přístupu a důraz se klade na osobnost dítěte. Ať už s tím souzníte nebo ne, film Maria Montessori je skvělým pohledem „za oponu“. Líčí životní příběh zakladatelky této metody, která navzdory všem nástrahám a hlavně pohledům tehdejší společnosti (film se odehrává v roce 1900 v Paříži), si dokázala prosadit své myšlenky. I když pro to musela mnohé obětovat…

Foto: LA NOUVELLE FEMME

Hlavní roli ve filmu ztvárnila italská herečka Paola CortellesiFoto: LA NOUVELLE FEMME

Načítám