Hlavní obsah

Ve věku 90 let zemřela Lady Dermacol - Olga Knoblochová. Její krycí make-up dobyl Hollywood

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes, na Štědrý den, přišla smutná zpráva. Zemřela legendární Olga Knoblochová, zakladatelka firmy Dermacol. Bylo jí 90 let. Jaký je její životní příběh, který se právě uzavřel?

Článek

Olga Knoblochová skonala v jižních Čechách. Smutnou zprávu médiím oznámil její vnuk Matyáš Hančl. „Zemřela ve věku 90 let v noci na Štědrý den v Jindřichově Hradci v úzkém rodinném kruhu a za fantastické péče místních lékařů,“ uvedl doslova. V souladu s jejím přáním se nebude konat pohřební obřad.

První dáma českého líčení

Olga Knoblochová, přezdívaná Lady Dermacol, byla považována za první dámu české vizážistiky. Jejím krédem bylo ráno vstát, nalíčit se, učesat a teprve poté se začít starat o rodinu. Ctila heslo, že když je žena upravená, cítí se dobře, sebevědomě a lépe zvládá starosti všedních dnů.

Jejím krédem bylo ráno vstát, nalíčit se, učesat a teprve poté se začít starat o rodinu.

Na konci šedesátých let minulého století stála u zrodu pražského Ústavu kosmetiky. V roce 1966 spoluzakládala kosmetickou firmu Dermacol. Dvě desítky let působila jako prezidentka Unie kosmetiček. Od roku 1990 byla v penzi, v kosmetickém studiu ale pracovala i poté a vedla rekvalifikační kurzy.

Make-up, co dobyl Hollywood

Legendárním hitem se stal zejména krycí make-up, na jehož vývoji spolupracovala s Filmovým studiem Barrandov. Licenci na některé výrobky posléze koupil i Hollywood. „Na dermatologickém kongresu v roce 1967 jsem předváděla, jak zakrýt vážný kožní problém, mojí modelkou byla dvacetiletá studentka medicíny. Měla kožní onemocnění, velký oheň v obličeji a nikdy předtím se bez něj neviděla v zrcadle. Když jsem jí ho překryla a podala jí zrcadlo, štěstím se rozplakala. Dermacol Make-up Cover jsem používala i já osobně na zakrytí pih, které v té době nebyly moderní,“ zmiňuje web firmy Dermacol slova své zakladatelky.

Přirozená krása Olgy Knoblochové

Mottem Lady Dermacol byla slova Johanna Wolfganga von Goetha: „Stárnout není umění, umění je to snášet.“ Odmítala plastické operace a po celý život kladla důraz na každodenní pečlivou péči o pleť. „Ať jde žena kamkoli, má mít ze sebe dobrý pocit a vypadat dobře. To se dost podceňuje. Když si ráno upraví pleť jako takovou, ani nemusí příliš líčit oči. Vypadá hezky a svěže,“ uvedla před lety v rozhovoru pro deník Právo.

Olga Knoblochová se narodila 26. dubna 1933, byla dvakrát vdaná, měla tři děti a několik vnoučat.

Související témata:
Olga Knoblochová

Načítám