Hlavní obsah

Do našich kin se řítí Matka v trapu, pokračování Gumpa, šílený horor i komedie ve stylu Pelíšků

Foto: Mateo Production - Vojtěch Resler

Foto: Mateo Production - Vojtěch Resler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete filmové příběhy? Ani v letošním roce nebudete ochuzeni. Jaké premiéry českých filmů vás v nacházejících měsících čekají? Vypadá to na skutečnou filmovou úrodu.

Článek

Na zajímavé filmové premiéry bude tento rok zřejmě opravdu bohatý. Nabízíme přehled těch, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Do kin zamíří už v nejbližších týdnech.

11. ledna: Krvavý Johann

Pokud máte rádi zábavné fantasy, pak pravděpodobně znáte knihy Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, kteří u nás patří k nejčtenějším a nejprodávanějším autorům tohoto žánru. Do kin nyní míří český horor plný záhrobního humoru Krvavý Johann režiséra Jakuba Krumpocha natočený na motivy jejich dosud nevydaných děl. Hrají: Marek Holý, Martina Babišová, Jan Dolanský, Lenka Vlasáková, Jana Bernášková, Roman Zach, Jiří Ployhar, Petr Rychlý, Ester Kočičková a další.

18. ledna: Aristokratka ve varu

Po úspěchu filmu Poslední aristokratka z roku 2019 se letos dočkáme pokračování pod názvem Aristokratka ve varu. Režisér Jiří Vejdělek se v dalším příběhu znovu vrací na hrad Kostka, kde nadále žijí všechny postavy z prvního filmu, tedy hrabě Frank (Hynek Čermák), jeho žena Vivien (Tatiana Dyková) a dcera Marie (Yvona Stolařová). Udržovat zámek v chodu jim pomáhá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová), údržbář Krása (Pavel Liška) a komorník Josef (Martin Pechlát).

Původní zájem návštěvníků zámku o kletbu komtesy Marie už ale netáhne jako dřív, což Marii vůbec nevadí – alespoň má dostatek času na svého Maxe (Zdeněk Piškula). Frank je ovšem v koncích, není dost peněz ani na výplaty, ani na potřebné opravy. A právě v tu chvíli se objeví dcera právníka Bendy Deniska (Simona Lewandowska), která rozvíří poklidné vody rodového sídla…

Aristokratka ve varuVideo: Falcon a.s.

8. února: Franta mimozemšťan

Jsme ve vesmíru sami? A co když se náhodou ocitnou mimozemšťané mezi námi? Rudolf Havlík, režisér divácky úspěšných komedií Po čem muži touží 1 a 2 nebo Ostrov, ve svém novém snímku Franta mimozemšťan vysílá hrdiny z malé moravské obce do pátrání po jedné záhadě. „Mám velmi rád sci-fi filmy. Vždycky mě bavily, vyrůstal jsem na E.T.– Mimozemšťanovi a na všech dalších, které potom přišly. A protože mám rád komedii a humor, rozhodl jsem se, že sci-fi zkusím pojmout legračním způsobem, který je mi blízký,“ prozrazuje režisér. Ústřední dvojici ztvárnili Jakub Prachař a Tereza Ramba, v dalších rolích se představí Filip Březina, Kateřina Marie Fialová, Vasil Fridrich, Erika Stárková, Jiří Langmajer, Leoš Noha, Petra Hřebíčková, Petr Vančura, Oldřich Navrátil, Pavel Kikinčuk a Jan Teplý ml.

Franta mimozemšťanVideo: Fénix Film

22. února: Matka v trapu

Snímek, autorkami označovaný za skorokomedii, vznikl na motivy stejnojmenné knihy Uljany Donátové, jež je i autorkou scénáře o náhodném setkání dvou žen, které dostanou šanci dostat své rozhárané životy do správných kolejí. „Naší ambicí bylo, aby si diváci a divačky po zhlédnutí filmu mohli říct: Tohle přece tak dobře znám. Něco podobného potkalo mě, moji kamarádku, našeho společného známého…,“ říká režisérka filmu Hana Hendrychová. V hlavních rolích se můžete těšit na Petru Hřebíčkovou, Lenku Vlasákovou, Janu Švandovou, Jaroslava Plesla, Boba Klepla, Martina Pechláta a další.

Matka v trapuVideo: Fénix Film

7. března: A máme, co jsme chtěli

České i slovenské hvězdy – Boleslav Polívka, Eva Holubová, Jan Budař, Anna Šišková, Judit Pecháček, Ady Hajdu nebo Juraj Loj – se představí v hlavních rolích tragikomedie natočené podle skutečného příběhu. A máme, co jsme chtěli slibuje skvělou zábavu. Děj snímku se odehrává v poslední den společného Československa, o silvestrovské noci roku 1992, kdy se schází jedna velká federální rodina.

Setkání se ale změní v chaos a během hádek a s každou další borovičkou se dostávají na povrch nová nečekaná tajemství… „Atmosféra natáčení v bratislavské vile mi velmi často připomínala atmosféru natáčení Pelíšků. Bylo to velmi rodinné, uvolněné a usměvavé. Práce na filmu byla soustředěná, ale zároveň probíhala s úsměvem a humorem,“ vzpomíná na natáčení Boleslav Polívka.

28. března: Gump – jsme dvojka

Film Gump – pes, který naučil lidi žít měl premiéru v létě roku 2021 a producent tehdy neplánoval žádné pokračování. Po dvou letech je ale všechno jinak. „Během jedné noci, kdy jsem skoro nespal, se ve mně ten příběh otevřel, jako kdybych se vrátil zpátky do baráku, ze kterého jsem se před několika lety odstěhoval, a zjistil, že jsem tam byl vlastně šťastný. Do baráku, kde žil Béďa a Oříšek a celý tenhle Gumpův psí svět,“ svěřil se producent a autor scénáře Filip Rožek.

Kromě Richarda Krajča, Bolka Polívky, Vicy Kerekeš, Josefa Vojtka, Nely Boudové nebo Martiny Pártlové se ve snímku objeví nově i Štěpán Kozub. Psa Gumpa opět namluvil Ivan Trojan a i tentokrát vznikla audiokniha s jeho hlasem. Za filmovou kameru se postavil F. A. Brabec a o hudbu se postaral Ondřej Brzobohatý.

Gump - jsme dvojkaVideo: BIOSCOP

Související témata:

Načítám