Hlavní obsah

Podcasty pro každého. O víře s humorem, tajemných krimi případech i politice mixnuté s historií

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podcasty slaví v poslední době velký úspěch a počet těch, co je poslouchají, raketově roste. Není divu. Pustit si je můžete kdykoli a kdekoli, v autě, tramvaji, čekárně u doktora, doma u vaření. Pokud jste v oblasti podcastů nováčky, možná uvítáte pár tipů. Zde je jen malý výčet toho, co rozhodně stojí za poslechnutí.

Článek

Jsou chvíle, kdy není tak říkajíc do čeho píchnout, nebo čas, který se dá vnímat jako promarněný. Jakékoli čekání třeba na úřadě, u lékaře, na poště. Nebo třeba čas, který strávíte v MHD, vlacích či v autě. Někdo to řeší hraním her na mobilu, knížkou, kterou nosí stále v batohu. V poslední době jsou oblíbeným společníkem takových okamžiků nejrůznější podcasty.

Je jich mnoho a vznikají stále nové. Pokud žádný oblíbený zatím nemáte, můžete zkusit dát šanci některému z těch, které máme rádi my v redakci.

Zloději životů - krimi případy, na které nelze zapomenout

Jestli milujete kriminálky a detektivky a máte rádi napětí, je podcast Zloději životů pro vás naprosto ideální. V červenci odstartovala jeho třetí série a posluchači se opět mohou vrátit v čase s bývalým vyšetřovatelem plzeňské kriminálky, plukovníkem Radovanem Macákem. Tento charismatický pán v každém díle vzpomíná na nějaký krimi případ, na který jednoduše nedokázal zapomenout.

Jde třeba o 20 let starou vraždu učitele matematiky v důchodu, zavražděnou prostitutku, kterou našli zabalenou v igelitu, či nikdy nevyřešené zmizení majitele drogerie z roku 2000.

Foto: Seznam Blog

Seznam BlogFoto: Seznam Blog

Balanc – pro ty, co baví psychologie

Dnešní doba je uspěchaná. Plná stresu, starostí a většina lidí neví, kde jim hlava stojí. Je těžké vydržet celospolečenský tlak na to, čím vším je potřeba být, co vše je potřeba mít, dokázat, umět, zvládat. Udržet svou psychiku i mezilidské vztahy v rovnováze a pohodě je leckdy nadlidský úkol. A právě s tím se vám snaží pomoci podcast Balanc - magazín o seberozvoji, prospěšném životním stylu a důležitosti dobrých mezilidských vztahů. Balanc by měl být odpovědí na náročnou dobu a společnost, která vyvolává deprese, úzkosti a nadměrný stres.

Pastoral Brothers – o víře v boha s humorem i nadsázkou

Dva evangeličtí faráři hovořící o nejrůznějších biblických a křesťanských tématech. Ne, nelekejte se. Nejde o žádný podcast z Vatikánu, ale dílo dvou mladíků, farářů Karla Müllera a Jakuba Helebranta, kteří si říkají Pastoral Brothers.

Před lety vtrhli na internet, „řádili“ na sociálních sítích a hlavně na YouTube. A teď mají i podcast. Rychle zjistíte, že i o tak vážně věci, jako je víra či bůh, se dá hovořit s humorem, nadsázkou, vážně i nevážně, ovšem s respektem. Pastoral Brothers se snaží ukázat, že církev je opravdu pro všechny a rozhodně nemusí být zakonzervovaná jen v minulosti. Křesťanská témata mají nadčasovou platnost a lze o nich mluvit i moderním způsobem.

V jednotlivých dílech se tak dozvíte například to, proč je Kain zakladatelem death metalu. Že byl „biblický David pasáček ovcí, hudebník, básník, voják. Ale i vojevůdce, dobyvatel, král, předobraz mesiáše a taky pěkný prase nebo násilník a vrah“. Moderní faráři přidali   i díl věnovaný sexu či alkoholu. Ať už v boha věříte, či ne, s touto dvojicí se nudit rozhodně nebudete.

Foto: Tomáš Rubín

Karel Müller a Jakub Helebrant jako Pastoral Brothers přibližují víru mladýmFoto: Tomáš Rubín

Jauuu, PS: To bolelo – o lásce a vztazích vtipně

Eva Kramerová neboli Evelyn je celkem známá slovenská stand-up komička, která se vrhla i na podcasty. Spolu se slovenskou herečkou Peťou Polnišovou má podcast Jauuu, PS: To bolelo, který se tematicky zabývá láskou a vztahy. A když se zabývá vztahy, tak samozřejmě i rozchody, zlomenými srdci, milostným trápením, hledáním lásky a podobně.

Ovšem všechno vždy s nadsázkou a vtipem oběma dámám vlastním. Už názvy epizod mluví samy za sebe. Prvý sex! PS: To NAOZAJ bolelo, Lepšia kopačka od koňa ako od frajera, Penis na pleci, Já chcem sex, jeho bolí hlava…

Se ségrou – na pokec s Nicole a Luckou

Nicole a Lucka jsou dvě sestry, které spolu začaly psát blog A Cup of Style. Řešily v něm všechno možné, co se jakkoli týkalo stylu. Takže oblečení, trendy, prostě móda. Pak ale témat přibývalo (cestování, nejrůznější zážitky a zkušenosti), přišel kanál na YouTube a nakonec i podcast Se ségrou. Z dívek se totiž staly ženy a hlavně mámy, takže s podcastem přišlo další tematické rozšíření. Dvě ségry si teď tak povídají i o mateřství, o tom, jaké o něm měly představy a jak pak vypadala realita, o porodu, hledání bydlení, svatbě a podobně.

Příjemné povídání dvou fajn holek, ve kterém se dost možná také najdete.

Foto: A Cup Of Style

Sestry Nicole a Lucka natáčením Cup of Style baví nejen sebe Foto: A Cup Of Style

Dobrovský & Šídlo – pro milovníky politiky

Podcast Dobrovský & Šídlo (nesoucí název podle předsedy kolegia Paměti národa Jana Dobrovského a komentátora Seznam Zpráv Jindřicha Šídla) pochází z dílny Paměti národa. Tematicky jde o mix historie a politiky. Těšit se můžete na pravidelnou porci názorů, informací, vzpomínek od devadesátých let po současnost. Pánové se nevyhýbají historickým tématům, ale ani tomu, co nás pálí teď, a navíc jsou i dost vtipní.

A jestli vás zajímá zdraví a zdravotní tematika, jistě si oblíbíte náš podcast MUDr.ování.

Související témata:
Pastoral Brothers
Jindřich Šídlo

Načítám