Hlavní obsah

Nejlepší kriminálky podle skutečných zločinů: Divoké devadesátky, metanolová aféra i únos dítěte

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Bohužel nežijeme ve světe bez zločinů. Denně dochází na různých místech planety ke krádežím, loupežím, vraždám i únosům. Skutečné zločiny jsou potom inspirací pro filmové a televizní scenáristy.

Článek

Některé kriminálky čerpají ze skutečných událostí. A většinou platí, že čím větší drama, tím větší divácký zájem. Tvůrci proto často natáčejí o zločinech, které se opravdu staly, i když si mnohdy své zpracování všemožně upraví. Máme pro vás výběr filmů a seriálů založených na opravdových kriminálních případech.

3096 dní: Příběh Nataschi Kampusch (2013)

Únos dítěte patří k nejohavnějším činům vůbec. Devět let starý snímek pojednává o případu, kdy byla na cestě do školy unesena desetiletá Rakušanka Natascha Kampusch. Stalo se to v roce 1998 a její únosce Wolfgang Priklopil (✝44) ji věznil přes osm let. Nejprve v jedné místnosti pod garáží, posléze měla Natascha i vlastní pokoj a mohla za jeho doprovodu ven.

Svému vězniteli ovšem neutekla, vyhrožoval jí smrtí. Nakonec se jí ale uprchnout v roce 2006 podařilo, když myla auto a Wolfgang se na chvíli vzdálil kvůli telefonování. Když zjistil, že jeho vězenkyně zmizela, skočil pod vlak. O svých hrůzných zážitcích napsala knihu a na jejím základě pak vznikl film.

Foto: Profimedia.cz

Představitelé hlavních rolí oběti a únosce –⁠ Antonia Campbell-Hughes a Thure Lindhardt Foto: Profimedia.cz

Devadesátky (2022)

V devadesátých letech bujel v Československu a posléze v České republice zločin ve velkém. Nechvalně se proslavila jména jako Ivan Jonák (✝59) nebo František Mrázek (✝47). Tyto dvě postavy se objevily i v seriálu České televize.

Hlavním motivem ovšem byly takzvané orlické vraždy a jejich vyšetřování. Organizovaná skupina vraždila na objednávku a těla pak házela do Orlické přehrady. Šestidílná série vznikla podle těchto událostí, i když tvůrci si některé linky vymysleli. Jako třeba korupční kauzu jednoho z vyšetřovatelů v podání Ondřeje Sokola. Jeho předobraz v podobě tehdejšího skutečného vyšetřovatele, Františka Havloviče, ovšem tato linka poškodila, protože mnozí se po odvysílání domnívali, že je pravdivá. Tady je jeho vyjádření.

Foto: Profimedia.cz

Jednoho z vyšetřovatelů si v seriálu zahrál Ondřej SokolFoto: Profimedia.cz

Mindhunter: Lovci myšlenek (2017–2019)

Se skutečnými motivy a postavami pracuje také americká dvoudílná série odehrávající se na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Hlavní role agentů FBI si zahráli Jonathan Groff a Holt McCallany. Navštěvují ve věznicích sériové vrahy a snaží se sestavit jejich profily, které by následně přispěly k lepší schopnosti policie tyto lidi na základě soupisu vlastností či chování lépe detekovat.

Rozhovory mezi vrahy a agenty, které v seriálu zazní, jsou autentickými přepisy těch, které se opravdu uskutečnily. Jednou z postav je například sériový vrah Edmund Kemper, který zabil minimálně deset lidí, přičemž většinu tvořily stopařky.

Foto: Profimedia.cz

Dvojici skutečných agentů Holdena Forda a Billyho Tenche si zahráli Jonathan Groff a Holt McCallany (na fotce)Foto: Profimedia.cz

Metanol (2018)

Nejsou to jen vraždy či únosy, ale také snaha zbohatnout způsobem, který zákon rozhodně nepovoluje. Dvoudílný televizní snímek, v němž si zahráli Lukáš VaculíkMartin Finger, pojednává o kauze z roku 2012. Počet obětí takzvané metanolové aféry se vyšplhal k padesátce a další desítky lidí utrpěly vážné újmy na zdraví, jako je například trvalé poškození zraku. A příčina? Snaha skupiny lidí srazit cenu alkoholu tím, že etanol míchali s prudce jedovatým metanolem.

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Vaculík si zahrál překupníka se smrtícím alkoholem, i v záporné roli dokáže být přesvědčivýFoto: Profimedia.cz

Velká hra (2017)

Že ženy hazard moc neláká? Všechny, kdo si to mysleli, vyvedla z omylu americká lyžařka a podnikatelka Molly Bloom přezdívaná pokerová princezna, ve filmu si ji zahrála Jessica Chastain.

Američanka organizovala tajné pokerové turnaje, ze kterých neodcházely daně a praly se tam špinavé peníze. Turnaje byly hojně navštěvované nejen mafiány, ale také slavnými osobnostmi, mezi kterými byl například herec Tobey Maguire. Přestože jí hrozilo až deset let vězení, šikovný právník ji z toho vysekal a nakonec od soudu odešla jen s peněžní pokutou a dvanácti měsíci veřejně prospěšných prací. O svém životě napsala knihu.

Foto: Profimedia.cz

Herečka byla za svůj výkon nominována na Zlatý glóbus, ale nezískala hoFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám