Hlavní obsah

Jak se přestat vztekat? Zaujměte pozici mouchy na okně

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Stává se vám, že máte chuť bouchnout do stolu, poslat své společníky někam, nebo jim dokonce fyzicky ublížit? Projevy vzteku jsou různé, ne každému se daří udržet své emoce na uzdě. Poradíme vám, jak to udělat, abyste zbytečně nevybouchli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vztek je základní lidská emoce, ale má tendenci se dostavit ve chvíli, kdy to není vůbec vhodné. A nejen mezi blízkými, i v práci se vám bude ovládání emocí hodit, řvaní na šéfa by vás totiž mohlo stát místo. Proto je dobré umět svůj hněv ovládnout a vypustit ho někde, kde to bude bezpečnější. Jak na věc?

Stres vede k nemocem

Vztek má v lidském životě místo, ale když je ho moc, škodí. Stres totiž vede k řadě nemocí, ohrožené je srdce, hrozí i vysoký krevní tlak, žaludeční vředy apod. Stejně škodlivé je ale i úplné potlačování vzteku. Jde tedy o to najít rovnováhu.

Podle psycholožky Zdeňky Pospíšilové z poradny Varias nelze o vzteku říct, že je dobrý, nebo špatný. „Má svou funkci, což je někdy i dodání odvahy nebo nabití energií. Je ale potřeba emoce kultivovat do přijatelné formy, což určitě není fyzické násilí nebo verbální agrese. Je dobré je vyventilovat třeba fyzickou aktivitou, sportem nebo vybušením se do polštáře.“

Máme pro vás několik tipů.

Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Upustit páru, když jste sami v autě, proč ne. Vztek na vaše nejbližší ale musíte korigovatFoto: perfectlab, Shutterstock.com

1. Představte si naháče

Zkuste sami sebe pobavit. Často se tato technika uvádí při zvládání trémy, ale pomáhá i u vzteku. Představte si například, že člověk, který vás naštval, před vámi stojí nahý nebo v nějakém humorném oblečku. Jak ale uprostřed rozhovoru začít s představivostí? Zkuste získat pár drahocenných vteřin tím, že si dojdete pro sklenici s vodou nebo půjdete otevřít okno. Čerstvý vzduch vám neuškodí a dost možná se částečně vyvětrají i negativní emoce.

2. Prohlubte svůj dech

Uklidňující efekt má i zpomalení a prohloubení dechu. Několik okamžiků se nadechujte nosem a vydechujte ústy. Soustřeďte se na svůj dech a uvolněte se. Opět k tomu můžete použít zástěrku s otevíráním okna nebo získáním sklenice vody.

3. Vizualizujte vlastní vztek

Nápomocná je i technika vizualizace. Představte si svou mysl jako modrý oceán a pozorujte, jak vztek padá do vody jako malá kapka. Hladina se na chvíli zvlní, ale zase se uklidní. Vztek si můžete představit i jako rychlovarnou konvici s vařící vodou, kterou jedním pohybem vypnete a sledujete, jak chladne.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Než vybuchnete, chvíli soustředěně dýchejte, možná vás to přejdeFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Hrajte si

Zase už si po sobě děti nebo partner neumyli nádobí a vy máte pocit, že jim děláte služku? Noste u sebe pro jistotu nějaký malý talisman, který vám připomene, že je třeba se uklidnit. Může to být klidně náramek, se kterým si lze během nepříjemné situace pohrávat, tím zaměstnáte ruce.

5. Opakujte

Nápomocné může být podle psycholožky i opakování afirmace v duchu, kupříkladu věty – zvládám to s klidem. Jestliže váš vztek přepadl doma, kde vám všichni lezou na nervy, můžete si říkat třeba – mám je ráda, a když budu křičet, bude mě to později mrzet (citáty, které byste měli mít vyvěšené doma).

6. Zaujměte pozici mouchy

Stojíte v místnosti proti někomu, začínáte na sebe zvyšovat hlas a vše nasvědčuje tomu, že vám brzy rupnou nervy? Smysl může mít i takzvané distancování. Znamená to, že scénu či situaci, ve které se momentálně nacházíte, si na krátký moment představíte trochu jinak. Například z pozice mouchy na okně, která je mimo děj. No není ta vzteklá ženská se šílenýma očima vlastně směšná?

Foto: Soloveva Kseniia, Shutterstock.com

Pozice mouchy znamená, že budete pozorovat sami sebe zvenčí, možná zjistíte, že jste k smíchuFoto: Soloveva Kseniia, Shutterstock.com

7. Ustupte

I něco tak jednoduchého a banálního jako ustoupení o krok dozadu, může mít zklidňující účinek a nemusí to nutně znamenat, že se vzdáváte. Dopředu se ovšem raději neposunujte, váš konverzační partner by si to mohl vyložit tak, že se chystáte k útoku. Řeč těla  o vás prozradí i to, co nechcete.

8. Odejděte

Odejít není ostuda. Když ucítíte, že nevíte, jak ze situace vybruslit, aniž byste na někoho začali řvát, je lepší se omluvit a alespoň na chvíli opustit místnost. Dejte lidem kolem najevo, že máte v plánu se co nejdříve vrátit a že diskuze ještě neskončila. Nemusíte chodit ani daleko. Jestliže jste doma, stačí třeba balkon nebo WC, zkrátka jakýkoli prostor, který budete mít na chvíli jen sami pro sebe.

9. Když je toho moc

Jestliže cítíte často, že vám vztek přerůstá přes hlavu, vybuchujete a víte, že si tím poškozujete vztahy, je dobré vyhledat odbornou pomoc psychologa nebo kouče. Poznáte to například tak, že se velmi často potýkáte s nezvladatelnými záchvaty, vytočí vás každá maličkost a pociťujete neodolatelnou touhu druhému člověku fyzicky nebo psychicky ublížit (3 věci, které ženy na mužích nejvíc vytáčejí). „Je to práce na delší dobu, kdy se klient učí porozumět svým emocím a zvládat je. Obvykle na člověka se sklonem k výbušnosti působí celá řada faktorů, jako je třeba deprese, přepracovanost, životní situace apod. S tím vším se v rámci terapie pracuje,“ říká psycholožka Iveta Klečková.

A ještě by se vám teď mohlo hodit 5 vět, které vám zachrání vztah.

Reklama

Načítám