Hlavní obsah

Rozesmějí i škarohlída aneb Nejvtipnější komediální herečky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umět pobavit davy není lehká disciplína. U filmu je samozřejmě potřeba vynikající scénář, ale také specifický herecký um – dělat srandu. Následující dámy ho mají na rozdávání.

Článek

Každý si rád zvedne náladu a zasměje se něčemu vtipnému. Jenomže natočit skvělou komedii, to je kumšt, a polovinu úspěchu tvoří obsazení. Vtipní nejsou jen muži, ale i ženy, i když je jich méně. Přečtěte si o nejlepších komediálních herečkách.

Amy Schumer (40)

Když se řekne nejvtipnější komediální herečka, hodně lidem se na prvním místě vybaví tato americká komička. Proslavila se svými odvážnými stand-upy, ve kterých si dělá legraci téměř ze všeho. Nejčastějším terčem jejích vtípků je ovšem ona sama – její milostný život nebo třeba kila navíc.  V show moderátorky Ellen DeGeneres (64) například na otázku – jaké bylo nejšílenější místo, kde jsi měla sex, odpověděla – můj zadek.

Co se týče filmů, natočila například komedii Vykolejená (2015) nebo snímek Jsem božská (2018), ve kterém si hlavní hrdinka po úderu do hlavy začne myslet, že má míry modelky a je pro všechny naprosto neodolatelná.

Foto: Profimedia.cz

Herečka si ze sebe ráda dělá legraci. Klidně zveřejní fotku bez make-upu, ve vytahaném spodním prádle a podobně Foto: Profimedia.cz

Melissa McCarthy (51)

Vtipně roztržitá byla americká herečka jako kuchařka Sookie v úspěšném seriálu Gilmorova děvčata (2000–2007), což byla jedna z jejích nejslavnějších rolí. Ještě před tím, než se proslavila, působila jako členka improvizační herecké skupiny, která se soustředila na nejrůznější skeče. Značnou část její filmografie tvoří šílené komedie, jako jsou třeba Ženy sobě (2011), Drsňačky (2013) nebo Šéfka (2016). Ovšem se ctí si umí poradit i s dramatičtějšími a vážnějšími rolemi. Například ve filmu Špaček (2021) si zahrála ženu, která se vyrovnává s tragickou ztrátou dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Doménou slavné herečky jsou komedie, ale umí i dojmoutFoto: Profimedia.cz

Rebel Wilson (41)

O australské herečce se momentálně hodně mluví v souvislosti s tím, že dokázala zhubnout přes 30 kilo a z oplácané bavičky je štíhlá žena. Svoje kila navíc ovšem v minulosti využívala k tomu, že její postavy působily ve filmech ještě více komediálně, a režiséři to hojně využívali.

Svůj komediální talent zúročila například ve filmové sérii Ladíme (2012, 2015, 2017) nebo v Podfukářkách (2019). V březnu 2022 bude moderovat udílení cen BAFTA a řekla k tomu: „Vím, že nebudu vtipná, protože už nejsem tlustá. V podstatě tam budu jen proto, abych si popovídala s Judi Dench a zkusila se sblížit s Danielem Craigem.“ Tak uvidíme, kam se teď bude její kariéra ubírat.

Foto: Profimedia.cz

Rebel Wilson výrazně zhubla, tak snad se s kily nezbavila i svého komediálního talentuFoto: Profimedia.cz

Jiřina Bohdalová (90)

Ve výčtu nejvtipnějších komediálních hereček rozhodně nesmí chybět hvězda českého filmu i zábavných pořadů. Herečka, která loni oslavila devadesáté narozeniny stále srší životem i humorem. Excelovala například ve filmech Světáci (1969) nebo Pěnička a Paraplíčko (1970). Z novějších rolí vzpomeňme ale i její vážnou polohu v roli mentálně zaostalé ženy ve filmu Fany (1995) nebo roli osamělé důchodkyně v televizním filmu Klec (2019), která se kvůli své důvěřivosti a touze po přátelství ocitne v nebezpeční života.

Spolu s Vladimírem Dvořákem (✝74) uváděla zábavní pořad Televarieté a se svými hereckými kolegy natočila bezpočet scének a skečů. Nezapomenutelná je třeba její scénka s Karlem Šípem (76), kdy se ona, coby baba v natáčkách, domnívá, že si domů pozvala řemeslníka, ale on je to gigolo. „Tak čímpak byste chtěla začít?“ „Helejte, začněte spodkem, na ten nebylo leta šáhnuto. A ukažte mi vercajk.“

Foto: Marek Patek / CNC / Profimedia

Jiřina Bohdalová je velmi variabilní. Zvládá komediální i vážnější roleFoto: Marek Patek / CNC / Profimedia

Iva Janžurová (80)

Mezi královny české komediální scény patří také herečka, která loni oslavila osmdesátku. S nadsázkou ale říká, že jí není osmdesát, ale čtyřikrát dvacet. Ve výčtu ocenění jejích hereckých kvalit nechybí Češti lvi za filmy Co chytneš v žitě (1998) a Výlet (2002), obdržela také Cenu Alfréda Radoka nebo Thálii. Z nejlepších komedií, v nichž se objevila, lze jmenovat například Pane, vy jste vdova (1970), Zítra to roztočíme, drahoušku (1976) nebo Což takhle dát si špenát (1977). Naposledy měla hlavní roli ve snímku Teroristka (2019), kde se jako učitelka v důchodu rozhodne postavit se místnímu mafiánovi.

Nezapomenutelná ale zůstane především v komedii Světáci (1969). Sedni si...já sedim...vona sedí...ty sedíš? My taky sedíme.

Foto: Profimedia.cz

Iva Janžurová je snad vždy dobře naladěnáFoto: Profimedia.cz

Tina Fey (51)

I tahle americká herečka, režisérka a scenáristka má svoji vtipnost potvrzenou cenou. V roce 2010 získala Cenu Marka Twaina, což je jedno z nejprestižnějších ocenění ve světě komedie a humoru. Jejím držitelem je například herec Bill Murray (71). Herečka se výrazněji proslavila v roce 2008, kdy natáčela skeče, v nichž napodobovala republikánskou kandidátku na viceprezidentku a bývalou guvernérku Aljašky Sarah Palin (57). Napsala také scénář ke komediálnímu seriálu Studio 30 Rock (2006–2013), v němž si zahrála i hlavní roli. Mezi její hlášky patří například tato: „Ach, miminka. Jsou určitě mnohem víc než jen malá rozkošná stvoření, na která můžete svádět své větry.“

Foto: Profimedia.cz

Tina Fey spolumoderovala loňský ročník Zlatých glóbůFoto: Profimedia.cz

Anna Polívková (42)

Převážně svou komediální polohu předvádí divákům i tato členka slavného hereckého rodu. A není divu, talent pro komično zdědila po svém otci. O něm také před časem zavtipkovala, když v jednom rozhovoru prohlásila, že je abstinentka a k alkoholu má stejný odpor jako její otec. Všem bylo jasné, že jde o vtip, protože Bolek Polívka (72) je rodákem z Vizovic a každý o něm ví, že štamprlí nepohrdne. Herečku jste mohli vidět například v bláznivých komediích Po čem muži touží (2018) nebo Případ mrtvého nebožtíka (2020).

Foto: Profimedia.cz

Anna Polívková zdědila komediální talent po otciFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám