Hlavní obsah

Tajemné vraždy, silné ženy i umírání: Skutečné příběhy na stránkách knih

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S knížkou v ruce se můžete vydat kamkoli. Do říše fantazie, kouzel, příběhů, kde existuje jen happy end, ale také za tím, co se doopravdy stalo. Co je skutečné a až na dřeň odžité. A právě příběhy založené na skutečných událostech patřívají k těm nejsilnějším. Tohle jsou naše tipy na knížky o věcech, které se skutečně staly, a o lidech, kteří doopravdy žili.

Článek

Život je ten nejpodivnější, nejodvážnější a nejoriginálnější spisovatel na světě. Osudy, které si pro někoho nachystal, jsou tak silné, že by byla škoda, kdyby skončily v zapomnění. A tak jestli máte rádi takzvané true stories, tyhle tituly vás stoprocentně nezklamou.

Pro milovníky krimi a napětí

Rok 1986, oblíbený švédský premiér Olof Palme se s manželkou vrací v noci z kina a na rohu ulice ho zastřelí neznámý muž. Jeho vražda je jednou z největších kriminálních záhad 20. století. Do pátrání se dal i novinář Thomas Pettersson a výsledkem 12 let jeho práce je kniha Nečekaný vrah, která se čte jako thriller, ale na jejímž základě byl nakonec případ uzavřen.

Další tři knihy pocházejí z naší provenience. Pronikli mezi skutečné zločince, podíleli se na vyšetřování skutečných zločinů, zažili to, o čem většina lidí čte jen stručné zkazky v černé rubrice. To je společný jmenovatel publikací – Nepohodlný policajt, Vyšetřovatel a Myšlenky zločince z české kotliny.

Nepohodlný policajt je příběh Zdeňka Macháčka, který nastoupil k policii na začátku 90. let a začal mapovat drogovou scénu. Spolu s FBI, Scotland Yardem či Mosadem bojoval proti ruským mafiánům a skončil za mřížemi. Co tam zažívá policajt? A jak moc divoké to tady bylo v devadesátkách? O ničem z toho Macháček v knize rozhodně nemlčí.

Kniha Vyšetřovatel je zase unikátní svědectvím českého kriminalisty Vladimíra Dzura, který byl roky jediným českým vyšetřovatelem pracujícím u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu.

A myšlenky zločince v české kotlině? Autorka Jiřina Hofmanová přes třicet let objasňovala zvlášť závažné zločiny a nyní v knize na svých nejslavnějších případech přibližuje myšlenky reálných zločinců, skutečných sériových vrahů, kteří se ke svým činům doznali a popsali, co je k nim vedlo.

Dítě zvané „To“ je děsivým příběhem týrání dítěte, snad nejhorším v historii státu Kalifornie. Přečíst jej nebude snadné, ale věřte, že to stojí za to. A v neposlední řadě je výborná kniha Jak jsem chytil Eichmanna, což jsou vzpomínky jednoho z nejznámějších agentů izraelské tajné služby Mosad, který se účastnil pátrání po válečném zločinci a jednom z hlavních organizátorů holocaustu Adolfu Eichmannovi a jeho následného zatčení.

Slavná dynastie vás dostane

Dynastie Floriů je proslulý sicilský rod, který od počátku 19. století do poloviny 20. století utvářel ráz tohoto italského ostrova. Floriovi byli podnikatelé, inovátoři, vizionáři a patrioti a právě spletité osudy tohoto slavného rodu zachytila trilogie z pera Stefanie Auci Sicilsští lvi, Lvi na výsluní a Pád sicilských lvů, nudit se rozhodně nebudete!

Foto: Nakladatelství Metafora

Trilogie Sicilští lvi, Stefania Auci, nakladatelství MetaforaFoto: Nakladatelství Metafora

Válka jako hlavní téma

Válka je vždycky zlo - bere, ničí, zabíjí. A mnohdy je těžké uvěřit, čeho všeho jsou lidé ve válce schopní. Ať krutostí, nebo hrdinských činů. Kniha Když padají manga je vyprávěním Vojtěcha Bílého, který strávil ve dvaceti letech jeden školní rok jako učitel-dobrovolník na karmelitánské misii ve Středoafrické republice (SAR), kde hned po jeho příjezdu vypukla občanská válka.

Titul Tři minuty do soudného dne se odehrává na konci studené války, během níž sice nepadaly bomby, ale snadné to během ní také nebylo. Je to příběh největší špionážní aféry v dějinách USA a autorem knihy je Joe Navarro, agent FBI, který proslul až zázračnou schopností poznat myšlenky vyslýchaných. Tohle se vážně stalo!

Druhá světová válka je samozřejmě zdrojem nespočtu neuvěřitelně krutých a smutných příběhů, ale také příběhů plných nezdolného boje o život, schopnosti nevzdat se a hrdinství. Kolik je příběhů, tolik je knih, chtělo by se říct. My vybrali tu od Pavla Taussiga Chlapec, který přežil pochod smrti, v němž popsal, jak se jako dítě ocitl v Osvětimi, pak prošel dalšími koncentráky a nakonec přežil i pochod smrti. A za povšimnutí stojí i Únik z Osvětimi, příběh československého Žida Rudolfa Vrby, který jako jeden z mála dokázal uprchnout z Osvětimi a byl vůbec první, kdo propašoval popis toho, jak to v koncentrácích chodí. Jeho spis se dostal i k Franklinu Rooseveltovi, Winstonu Churchillovi nebo papeži.

Válka, to není samozřejmě jen ta druhá světová, ale třeba i ta v Jugoslávii. A komiks Démoni balkánské války je právě o ní. Vznikl na základě skutečných událostí popsaných v bestselleru Vladimíra Dzura Vyšetřovatel. Děj se odehrává během války v bývalé Jugoslávii a následného vyšetřování a stíhání válečných zločinců. Kniha si mimo jiné klade za cíl přiblížit nesmyslnost samotného válečného konfliktu, zrůdnost etnického násilí a nebezpečí falešných zpráv v médiích, to vše formou komiksu.

Když je hlavním hrdinou žena

Jsou silné, odhodlané, výjimečné, schopné, jsou to prostě ženy, o nichž je radost číst. Třeba Žena v polární noci je příběh Christiane, která na začátku minulého století opustila pohodlí zámožné rodiny a vydala se za svým mužem na nehostinný sever, do západního Špicberku, kde se živil jako lovec kožešin. Svoje zážitky líčí s humorem, nadsázkou a pragmaticky, tak trochu jako Betty MacDonaldová ve slavné knize Vejce a já.

Hlavní hrdinkou knihy Příběh vážky je Tilly. Napůl indiánka a napůl Skotka, která propadne alkoholu, ale boj s démonem nakonec ve zvláštním terapeutickém centru, které využívá postupy založené na indiánské léčitelské tradici, vyhraje.

Kniha Josephine Bakerová: Tanec jejího života pojednává o slavné černošské tanečnici, válečné hrdince, matce dvanácti dětí a nakonec také bojovnice za práva černochů po boku Martina Luthera Kinga. Silný příběh ženy, která se nikdy nevzdávala, i když se s ní život nepáral.

Titul Najdeš mě v Havaně je zase životním příběhem Estelity, malé holčičky z Kuby, která krásně zpívá a sní svůj americký sen. Ten si také splní, ale cena za něj není malá. Mezi silné ženy patří i hlavní hrdinka knihy Rebelka, s podtitulem Odvrácená strana islámu o islamistickém režimu a tyranské rodině. Spisovatelka a zároveň hlavní hrdinka nakonec uprchne ze Saúdské Arábie, nic jiného jí totiž nezbývá, jinak by zemřela.

Méně divoký, ale rozhodně dost silný příběh se skrývá i v knize Annin útěk. Anna byla 50 let vdaná, ale jednoho dne se sebrala a zmizela. A její muž se vydá ji hledat. Pátrání ho přivádí na nostalgická místa Sicílie, kde spolu byli, ale nakonec jde o velkou cestu do minulosti, která mu odhalí spoustu nečekaných věcí o jeho ženě.

Zamilovat se do bezdomovce? Spíš ne! Vzít si ho za muže? Těžko. Jenže přesně tohle se stalo autorce knihy Jak se zamilovat do muže, který žije v křoví, v níž jejich podivný milostný příběh popisuje.

Společným tématem posledních dvou našich knižních tipů je smrt. V prvním titulu, v novele Velice lehká smrt, autorka popisuje pár posledních týdnů, které strávila se svou umírající matkou. Téměř reportážně a naturalisticky popisuje fyzické a mentální chátrání člověka, ale také bilancuje a rozebírá, jak vypadá vztah mezi matkou a dcerou.

Autorem knihy O smrti a životě je uznávaný psychiatr Irvin Yalom, který celý život pomáhal lidem bojovat se zármutkem a úzkostí. Teď, když jeho žena zemřela na rakovinu, musí naučit sám sebe žít bez ní, překonat tu ztrátu. Kniha je o to silnější, že v prvních měsících po manželčině diagnóze ji psali společně. Zpočátku je tak kniha o tom, jaké to je, čelit vlastní smrtelnosti a zvládat to, že ztratíte někoho, koho milujete. V druhé pak už je hlavním tématem, jak zvládnout bolest po odchodu milované osoby.

Obzvlášť pro děti je důležité, aby četly. Jenže většinou to není jejich oblíbená činnost. Nejlepší knihy pro děti, kterým se do čtení nechce: Osvědčené tipy matek z redakce

Související témata:
Irvin Yalom

Načítám