Hlavní obsah

Jde to i bez mobilu a tabletu! Hry, kterými (nejen) při cestování zabavíte děti i dospělé

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeká vás o prázdninách ještě dost cestování? Nebo chcete vzít děti někam ven do přírody? Inspirujte se našimi tipy na různé hry pro nejmenší, ale i pro děti školou povinné.

Článek

Jak zabavit děti o prázdninách i při cestování, je častý problém. Pokud je nechcete nechat stále jen koukat do telefonů a tabletů, přichází na řadu knihy a společenské hry (7 knih, které nejspíš ovlivnily i vaše dětství). Připravili jsme pro vás pár tipů.

Geocaching

Skvělé jsou hry, které vytáhnou děti s rodiči ven do přírody, a navíc mají zajímavý cíl – nalezení pokladu. Kešky jsou známé po celém světě a při turistice na ně lehce narazíte snad všude. Jde o schované schránky s malým vzkazem nebo nějakou drobností. Hledáte je podle zeměpisných souřadnic, které jsou zadány na webových stránkách hry. Až věc najdete, vezmete si ji a na oplátku do skrýše něco vložíte vy. Pro geocaching (čti geokešing) a pro získání souřadnic či naopak vložení souřadnic pokladu, který jste schovali vy, je nutné si na stránkách Geocaching.com (stránky jsou i v češtině) vytvořit účet. Hru hrají nejen děti, ale i dospělí v mnoha státech zeměkoule.

Foto: Brester Irina, Shutterstock.com

Poklady ukryté v krabičkách podle souřadnic se nazývají keškyFoto: Brester Irina, Shutterstock.com

Kvídovy cesty

Tahle hra je podobná, ale nepotřebujete na ni internet. Na malé výletníky čeká poklad v truhličkách i v sérii Cesta za pokladem. Edice Kvido totiž vydává v brožurkách tipy na zážitkové cesty po České republice. Pro děti od 4 let je připravena cesta s deseti úkoly, které jsou ukryté na různých místech v přírodě. Úkoly budou hledat pomocí přiložené mapy a fotografií míst. Trasy jsou dlouhé kolem 3 až 5 km. Hry zakoupíte na e-shopu i v prodejnách Albi.

Foto: Archiv firmy

Za obřím krokodýlem hostivařské přehrady, 224 Kč, prodává AlbiFoto: Archiv firmy

Skladné hry do kufru i kabelky

Hry, jež o prázdninách oceníte, musí být především skladné a neměly by nezabírat moc místa. Na oblíbené Dostihy a sázky či Monopoly raději zapomeňte a pořiďte si různé karetní hry nebo vědomostní kvízy (existuje i karetní verze Monopolů).

Pro děti od 3 let by vám neměla uniknout jednoduchá hra se zvířátky Kdo s koho. Je na principu přebíjené: hráči otáčejí karty ze svého balíčku a ten, kdo má největší zvíře, bere karty ostatních. Pro ty nejmenší je na obrázcích barevný metr, podle kterého hned poznají, čí zvíře je větší.

Skvělá je i hra na pohotovost Hledej a najdi: doprostřed stolu se položí velká karta se spoustou obrázků a hráči musí co nejrychleji najít stejné na svých kartách.

Ve hře Dobble děti musí najít na vyložené kartě stejný obrázek dvakrát. Chce to ale postřeh, občas mají co dělat i rodiče. Dá se koupit v mnoha variantách, třeba Večerníčky, Česko nebo Harry Potter.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Djeco: Kdo s koho, 299 Kč; Hledej a najdi, 299 Kč, oboje prodává AgatinsvetFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Hrací karty Minecraft, 176 Kč, prodává Luxor. MierEdu, Cestovní magnetické puzzle Učitelka, 125 Kč, prodává MagaknihyFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Zleva: Dobble Česko, 329 Kč; Dobble Harry Potter, 399 Kč, oboje prodává HrasFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Hasbro hry, Monopoly Deal, 199 Kč; Hádej kdo, 169 Kč, oboje prodává BambuleFoto: Archiv firem

Hry do auta i letadla

Cestování dopravními prostředky bývá někdy zdlouhavé, a proto se hodí vše, co ho jen trochu ukrátí. Proto můžete využít nejen notoricky známé slovní hry jako je Slovní kopaná, Hádej, jaké zvíře jsem, či Kdo napočítá víc žlutých aut na silnici, ale třeba zkuste hru Čing Čong, která se dá hrát od dvou hráčů kdekoli.

Čing čong je určená dvěma až osmi hráčům a nic k ní nepotřebujete. Zabere 5 až 15 minut. Na začátku všichni hráči dají ruce v pěst a po doříkání formule zdvihají nebo nezdvihají jen své palce (tedy každý maximálně dva, pokud nechtějí, nemusí zvednout žádný). První hráč řekne „čing čong“ a číslo, kolik si myslí, že bude zdvižených palců. Pokud se strefí, schová si jednu ruku za záda. Hráč, který říká čing čong se střídá po kruhu, tak aby se na řadu dostal každý.  Prohrává hráč, kterému zůstane poslední ruka.

Když už vás slovní hry omrzí, přichází na řadu i karetní hry a skládačky. Mohou to být různé magnetické tabulky v praktických úložných boxech, které se dětem jen tak nerozsypou, ale i sešity na kreslení, či s různými křížovkami, omalovánkami a dalšími aktivitami.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tchibo, Cestovní magnetická hra Obličeje, 249 Kč. Moulin Roty, Magnetická hra Na cestě, 499 Kč, prodává KouzelnehrackarstviFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Mindok: 50 veselých her do auta, 169 Kč, prodává Svet-herFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Albi, magnetické minihry, 116 Kč každá, prodává MallFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Jiri Models, Blok aktivit Na cesty, prodává knihkupectví Dobrovský, 137 Kč. Svojtka, Můj pracovní sešit Úžasná bludiště, 143 KčFoto: Archiv firem

Načítám