Hlavní obsah

Kelly Family a další rodinné kapely: Kdo se od kočovného života prozpíval na vrchol popularity

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Talent je dědičný a jsou rodiny, kde ho je na rozdávání. Minimálně pro tyhle slavné sourozenecké hudební kapely a uskupení to rozhodně platí! Vzpomínáte na ně?

Článek

Jsou to asi nejslavnější a nejznámější rodinné kapely a sourozenecké pěvecké dvojice. Při pohledu na ně je jasné, že tady genetika zafungovala, jak měla, a hudební talent se v těchto rodinách vyskytuje opravdu často a ve velkých dávkách.

The Kelly Family

Foto: Profimedia.cz

Jste pamětníci? Pak se vsadíme, že minimálně refrén songu An Angel si ještě vybavíteFoto: Profimedia.cz

V 90. letech to byl naprostý fenomén. Barbara a Daniel Kellyovi vychovávali celkem dvanáct dětí a rovnou devět z nich tvořilo v době její největší slávy, tedy v devadesátkách, slavnou kapelu The Kelly Family. Rodina, která nikdy neměla moc peněz a žila poněkud kočovným životem, dokázala neuvěřitelné: přišla s písněmi, které se staly celosvětovými hity. Minimálně An Angel nebo I Can’t Help Myself jsou songy, které má řada dnešních čtyřicátníků stále v živé paměti.

Bee Gees

Foto: Profimedia.cz

Maurice, Barry a Robin… Ze tří bratrů bohužel žije už jen jedenFoto: Profimedia.cz

Bratři Barry, Robin a Maurice Gibbovi tvořili legendární kapelu Bee Gees. Hráli spolu od konce padesátek a na vrcholu se ocitli v 70. letech. Z jejich slavných hitů (třeba Stayin’ Alive, Night Fever či How Deep Is Your Love) vznikl i legendární muzikál Horečka sobotní noci. Maurice ale v lednu 2003 náhle zemřel a tím byl konec společnému hraní. V květnu 2012 pak zemřel i Robin, toho zabila rakovina tlustého střeva. Sám Barry pak v roce 2013 odjel na počest svých bratrů turné a tím éra Bee Gees definitivně skončila.

The Jackson 5

Foto: Profimedia.cz

Na tuhle kapelu se často neprávem zapomíná – jeden její člen se totiž stal králem popu. Michael Jackson je vlevo doleFoto: Profimedia.cz

Rodina Jacksonů byla hodně muzikální. Z celkem devíti dětí vytvořilo pět bratrů (Jackie, Tito, Jermaine, Marlon a Michael) velmi úspěšnou kapelu The Jackson 5, se kterou občas vystupovala i jejich sestra Janet Jackson. Nejvíc hráli v 60. až 80. letech, i když od roku 1985 bez Michaela Jacksona. Ten se totiž osamostatnil a věnoval se sólové kariéře. A pravda je, že jeho hudba Jackson 5 dost zastínila, ale srovnávat se s králem popu je v podstatě nemožné.

Jan a František Nedvědovi

Foto: Petr Janeček / MAFRA / Profimedia

František a Jan. Hudební úspěchy, hádky a usmiřování – to vše k bratrům Nedvědům patřiloFoto: Petr Janeček / MAFRA / Profimedia

Bratři Nedvědi, to je ve světě folku pojem. Dokázali vyprodat strahovský stadion a jejich písně si u táboráku brouká už několikátá generace. Tihle dva odjakživa zpívali a hráli spolu. Začínali v bigbeatové kapele Five Dogs, pak se přesunuli k trampským písničkám. Založili skupinu Toronto, ze které později vznikli úspěšní Brontosauři. Vystupovali i se skupinou Spirituál kvintet. Koncem 80. let začal Jan koncertovat sám, začátkem 90. let se pak opět spojil s Františkem a vzniklo legendární duo. A ačkoli jejich spolupráci poznamenaly i hádky a několikrát se rozkmotřili, vždy se opět usmířili a našli si k sobě cestu. Rozdělila je až smrt, když František v létě 2021 podlehl rakovině plic.

The Corrs

Foto: Profimedia.cz

V rodině Corrsů zdědili hudební talent všichni čtyři sourozenci: Jim, Andrea, Caroline a SharonFoto: Profimedia.cz

Tři sestry a jeden bratr, to je slavná kapela The Corrs. A název? To není nic jiného než jejich příjmení. Jim, Sharon, Caroline a Andrea spolu začali hrát v roce 1990 a největší slávy dosáhli na přelomu století. Jejich folkrock si našel hodně fanoušků, nejspíš i vy znáte hity, jako je Breathless, Runaway, Angel či Dreams. Zatím poslední album Jupiter Calling vydali v roce 2017 a na říjen a listopad letošního roku mají naplánované turné po Austrálii a Novém Zélandu.

Martha a Tena Elefteriadu

Jejich rodiče emigrovali z Řecka kvůli občanské válce a v roce 1950 se rodina usadila v Československu. Teně tehdy byly dva roky, Martha byla čtyřletá. V polovině 60. let obě začaly zpívat s rockovou kapelou Vulkán, v roce 1970 se osamostatnily a vytvořily sesterské duo. A aktivní jsou stále. Loni jim vyšlo album Všechny barvy moře, ale hudba není to jediné, čemu se věnují. Pořádají kurzy řeckých tanců a Martha vydala kuchařku s recepty z řecké kuchyně.

Foto: Marek Patek / CNC / Profimedia

Tena a Martha. Sestry spolu zpívají víc než 50 letFoto: Marek Patek / CNC / Profimedia

Reklama

Související témata:
Kelly Family
The Corrs
Bee Gees
František Nedvěd

Načítám