Hlavní obsah

Prezidentská dovolená. Pavel prý řádil na motorkách, Zeman relaxoval na člunu a komunisti na Krymu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentu Petru Pavlovi dnes končí týdenní dovolená. Kde a jak relaxoval? Kancelář kvůli bezpečnosti místo jeho pobytu nezveřejnila, ale objevily se informace, že testoval motorky ve Španělsku. Možné to je, koneckonců silné stroje jsou jeho velkou vášní. Kde a jak odpočívali jeho předchůdci, včetně komunistických a předválečných hlav státu?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jediné, co se o dnes končící dovolené prezidenta Petra Pavla s jistotou ví, je, že trvala týden. Kde a jak ji hlava státu strávila, se toho moc neví, jakékoli bližší informace odmítl kvůli jeho bezpečnosti Hrad zveřejnit. Podle některých informací údajně odjel Petr Pavel do Španělska, kde testuje motorky. Jeho kancelář tuto informaci nepotvrdila ani nevyvrátila. Kde a jak přesně odpočíval, se možná prezident pochlubí po svém návratu do úřadu.

O jednom ale nelze pochybovat, relax a odpočinek si zaslouží každý. Jak svou dovolenou trávil třeba Miloš Zeman, Václav Klaus nebo Václav Havel? Kde to miloval Edvard Beneš a kam vyráželi komunističtí prezidenti?

Miloš Zeman - Vysočina

Prezidentského úřadu se ujal v roce 2013 a panoval dvě volební období. Jedním z jeho nejoblíbenějších dovolenkových míst se stala Vysočina, konkrétně Nové Veselí, jímž protéká řeka Oslava. Právě k jejímu prameni Miloš Zeman čas od času vyrazil, ale samozřejmě nejvíc legendární jsou jeho vyjížďky na člunu po místním rybníce.

Václav Klaus - Pec pod Sněžkou, Alpy

Zemanův předchůdce, který byl hlavou státu v letech 2003 až 2013, měl a zřejmě stále má na dovolenou poněkud radikální názor. Odmítá na ni jezdit, pokládá ji za barbarský přežitek z předešlých století, který se omylem zachoval do dnešní doby. Vadily mu dovolené jeho podřízených i ty jeho. Říkával, že veškeré jeho cesty jsou v drtivé většině pracovní a nevidí důvod, proč ještě cestovat ve volném čase. Nicméně bez nějakého relaxu to nejde, takže když už na nějakou dovolenou Václav Klaus vyrazil, bylo to do hor. Občas do Alp, ale pravidelným hostem byl v Peci pod Sněžkou. Proslul jako vyznavač aktivního odpočinku, především jako vášnivý lyžař.

Václav Havel - Hrádeček, Gran Canaria

Václav Havel se stal prezidentem v roce 1993 a funkci opustil v roce 2003. Miloval svou chalupu na Hrádečku ve východních Čechách. Jezdil tam pravidelně už v dobách komunismu, pak i v letech, kdy byl hlavou státu.

Ze zdravotních důvodů ale vyrážel i k moři, mořský vzduch mu pomáhal s jeho chronickým respiračním onemocněním. A kam přesně? Několikrát vyrazil na ostrov Gran Canaria, byl hostem v tamní rezidenci španělského krále. Ale opravdovou láskou zahořel k Portugalsku, v roce 2000 si na jeho jižním pobřeží u města Albufeira koupil vilu, v roce 2005 ji ale prodal.

Tomáš G. Masaryk - Slovensko, Židlochovice

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk nebyl žádný velký milovník cestování, léto trávil většinou na Slovensku v Topoľčiankách, v Bystričce ve Zlínském kraji nebo na Moravě v Židlochovicích. Ale i jemu lékaři ze zdravotních důvodů doporučili pobyt v teple a u moře, a tak jezdil na italský ostrov Capri, většinou vždy tak na dva měsíce.

Edvard Beneš - Sezimovo Ústí

Edvard Beneš nebyl, stejně jako Klaus, fanouškem dovolených, byl to tak trochu workoholik. Pravidelně ale s manželkou jezdil do Sezimova Ústí, kde měl svou letní vilu a především obrovskou zahradu. On i jeho manželka totiž milovali zahradničení. V Sezimově Ústí netrávili ale jen letní měsíce, pobývali tam třeba i o Vánocích či Velikonocích.

Komunističtí prezidenti

V dobách totality vyrážely hlavy státu na nejrůznější dovolené v rámci České republiky, obzvlášť pak Antonín Zápotocký. Ten si vyloženě budoval image politika z lidu a odpočíval v různých ROH ozdravovnách. Často jezdil do Krkonoš, v létě na Slovensko.

Jezdilo se ale samozřejmě i do zahraničí. Obzvláště oblíbeným místem byl sovětský Krym, protože tam byla k disposici vládní rekreační vila. Svou dovolenou tam trávíval například Klement Gottwald, Ludvík Svoboda nebo Gustáv Husák.

Načítám