Hlavní obsah

Senioři a zimní exotická dovolená? Destinaci vybírejte podle teploměru a cestu konzultujte s lékařem

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazit si v zimě do tepla může být příjemné, ale někdy i trochu nebezpečné. Zvlášť pokud jste chronicky nemocní nebo vám změny teplot nedělají dobře. A to se častěji týká starších lidí. Na co by si měli dát senioři před cestou do exotiky pozor?

Článek

Chcete si zimu zkrátit cestou do teplých krajů? Jistě by to mohlo být fajn, ale pokud jste chronicky nemocní nebo patříte mezi seniory, měli byste svůj záměr nejdřív probrat s ošetřujícím lékařem. Jde o to, znát možná rizika a rozumně se jim bránit.

Koho ohrožuje rychlá změna podnebí

Uvědomte si, že rozdíl v teplotách doma a na exotickém místě může být i několik desítek stupňů Celsia a organismus se na něj musí adaptovat během velmi krátké doby. Taková změna je náročná především pro revmatiky, astmatiky a jedince s nemocemi oběhového systému (srdeční potíže, vysoký tlak, ateroskleróza, arytmie…) a také pro ty, kdo trpí na deprese a psychické obtíže. Obecně také platí, že čím je člověk starší, tím hůř se s výkyvy počasí vyrovnává.

Organismus je svými biorytmy nastaven na určité místní počasí, které se pravidelně mění během ročních období, takže odjezd do exotiky v zimě, kdy je tělo přizpůsobeno chladu a očekává ho, bývá náročnější. Relativně rychlá změna z mrazu do tropů pak může zdravotní potíže zhoršit. Pozor by si na to měli dát především kardiaci, protože prudké změny teplot velice zatěžují kardiovaskulární systém.

K lékaři dřív než do cestovky

Cestovat do exotické destinace neznamená jen rychle změnit klima, ale také absolvovat dlouhou cestu letadlem – a ta může být nebezpečná i pro zcela zdravého člověka. Čím jste starší a čím víc neduhů máte, tím spíš byste tedy měli zajít k ošetřujícímu lékaři a svůj cestovní záměr s ním konzultovat.

Měl by vám poradit i s přípravou na dlouhý let: doporučit preventivní opatření proti trombóze a embolii, ať jde o léky, nebo kompresní punčochy. Dále je vhodné něco si zjistit o případném povinném či doporučovaném očkování do vybrané destinace a v jakém režimu ho podstoupit – s tím vám mohou pomoci ve střediscích očkování a cestovní medicíny.

Konzultujte léky i trable na cestách

Chystáte se do tropů nebo zemí s nízkým hygienickým standardem, případně chcete vystupovat do výšek nad 3 000 metrů nad mořem? Pak byste měli s lékařem či lékárníkem vybrat také vhodné prostředky proti případným infekcím a zažívacím obtížím a třeba i proti výškové nemoci. Léky by měl odborník doporučit s ohledem na vaše chronické problémy a vy pak dodržujte doporučené dávkování. Tyto přípravky „navíc“ byste si měli raději nechat v originálním balení i s příbalovým letákem.

Léky do letadla: Co si smíte vzít?

Všechny léky, které potřebujete užívat během cesty, můžete mít s sebou na palubě letadla bez omezení objemu a množství. Nahlaste je pracovníkům bezpečnostní kontroly, vždy je lepší mít k nim s sebou i předpis od lékaře nebo potvrzení od zdravotnického zařízení, které po vás na letišti mohou chtít. Při cestách do exotiky je dobré mít takové potvrzení také v angličtině. Léky navíc, pokud jim nevadí nízké teploty, mohou cestovat v podpalubí.

  • Na zájezd si sbalte nejen tolik léků, kolik vychází při pravidelném užívání, ale i něco navíc pro případ, že dojde například k delšímu zpoždění letu.
  • Do příruční tašky do letadla si vezměte víc léků, než vám vystačí jen na cestu, abyste pak během pobytu nezůstali bez medikamentů, kdyby se vám ztratila či zpozdila zavazadla.
  • Na dovolenou si připravte seznam užívaných přípravků a především názvy jejich účinných látek. Bude se vám hodit, pokud budete potřebovat lékařské ošetření nebo budete shánět nový lék, když ho třeba ztratíte.
Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Senioři by měli pro zimní dovolenou volit destinace s mírnějším klimatem a tak vzdálené, aby je neohrožoval dlouhý letFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Jakou destinaci vybrat

Starší cestovatelé by měli při výběru destinace zohlednit, jaké tam jsou v daném období teploty a vlhkost. Hodí se vybrat země s mírnějším klimatem a ideálně takové, kam doletíte do šesti hodin. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je to nejčastěji Egypt, Spojené arabské emiráty či Kapverdské ostrovy. „Právě v Egyptě, kde je v létě kolem 40 °C, jsou teploty v zimních měsících na příjemných 25 až 30 stupních,“ říká Nela Klimešová z asistenční služby Europ Assistance. Dobré je si v dané zemi zvolit i město či oblast, kde je dostupná zdravotnická péče.

Nezapomínejte na cestovní pojištění

Vždy platí, že by se měli cestovatelé před dovolenou pojistit, a pro seniory to platí dvojnásob. „Narůstá počet lidí ve věku 55 plus, kteří v rámci dovolené vyhledávají nejrůznější sportovní aktivity, jako je cyklistika, rafty, potápění či jachting,“ udává Eva Svobodová, tisková mluvčí pojišťovny Uniqa. Jestliže o takových sportech uvažujete, hodí se připojištění rizikových aktivit, které klasické cestovní pojištění nemusí krýt. Patří sem například jízda na skútru či parasailing a další vodní sporty.

Zvažte i pojištění storna pro případ, že nebudete moct kvůli nemoci odcestovat, díky němu můžete dostat zpátky až 80 procent ceny, kterou jste za zájezd zaplatili. „Vztahuje se nejen na komplexní zájezd od cestovní kanceláře, ale také na jednotlivé položky při individuálních cestách, tedy výdaje za ubytování, letenky nebo například půjčení auta,“ vysvětluje Eva Svobodová.

Související témata:
Cestování do exotiky
Exotická dovolená

Načítám