Hlavní obsah

Potravinové banky zachraňují tuny potravin a pomáhají potřebným. Naplnit je můžete i vy

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Reklama

Možná jste slyšeli o sbírkách pro potravinové banky a třeba jste se takové sbírky i zúčastnili. Víte ale, kam tyto potraviny směřují, pro koho jsou určeny a jak případně požádat o pomoc?

Článek

Potraviny, drogerie či zemědělské produkty, které již nemohou být prodány, nemusejí končit na skládce. Díky potravinovým bankám jsou zachráněny a předány lidem v nouzi. K nim se přidávají i výrobky, které lidé darují v rámci sbírek: ty jsou vyhlašovány dvakrát za rok v obchodních řetězcích a e-shopech.

V České republice existuje efektivní síť 15 regionálních potravinových bank, které zastřešuje Česká federace potravinových bank. Svými službami pokrývají celou republiku a při vzájemné koordinaci jsou nenahraditelným prostředníkem pomoci lidem v nouzi.

Jak fungují potravinové banky

V loňském roce se prostřednictvím potravinových bank rozdalo přes 11 300 tun potravin, které pomohly více než 300 tisícům lidí. Tato čísla rok od roku rostou – vloni došlo k 30procentnímu navýšení potřeby potravinové pomoci oproti předchozímu roku. A lze očekávat, že poptávka dále poroste.

Už jste se do sbírky pro potravinové banky někdy zapojili a zajímá vás, co se děje poté, co nakoupíte pomoc pro potřebné a odevzdáte ji dobrovolníkům? Z obchodních řetězců jsou darované potraviny a drogerie sváženy do skladů potravinových bank, kde jsou roztříděny a předány neziskovým organizacím, charitám a poskytovatelům sociálních služeb. Ti všichni se pak postarají, aby pomoc dostali ti, kdo ji nejvíc potřebují. Mezi příjemce patří senioři, vícečetné rodiny, rodiče samoživitelé, lidé se znevýhodněním, ale také domovy nebo pěstounské rodiny.

Foto: Gulcin Ragiboglu, Shutterstock.com

Ve sbírkách pro potravinovou banku lze pořídit hlavně trvanlivé potraviny a drogerii.Foto: Gulcin Ragiboglu, Shutterstock.com

Jak dostat pomoc od potravinové banky

Máte v plánu vydat se s žádostí o podporu přímo do potravinové banky nebo její výdejny? To není nejlepší cesta. Potravinové banky jsou především sklady a samy o sobě neurčují, komu by měla být pomoc poskytnuta. To dělají odběratelské organizace a jejich pracovníci, kteří se snaží lidi v nouzi podporovat nejen potravinami, ale řešit jejich problémy jako celek.

  • Pokud se tedy ocitnete v nesnázích, měla by vaše první cesta za potravinovou pomocí vést do nějaké charitativní či neziskové organizace nebo na městský či obecní úřad – většina z nich s potravinovými bankami spolupracuje. Právě tam vám poradí a pomoc zprostředkují.

Jak se zapojit do sbírky

Česká federace potravinových bank pořádá dvakrát ročně Sbírku potravin – vždy na jaře a na podzim. Jde o celonárodní dny solidarity, při kterých se každý může velmi snadno zapojit pořízením trvanlivých potravin a drogerie pro lidi v nouzi. Připojit se lze i online nákupem u vybraných partnerů.

Každá malá pomoc je důležitá, protože i málo může pro mnohé z nás znamenat hodně! Bez zapojení veřejnosti do Sbírky potravin by v některých obdobích zůstávaly sklady bank bez zásadních položek, jako jsou konzervy nebo těstoviny.

  • Potravinové banky lze podpořit i finančně přímým darem nebo zapojením se v roli dobrovolníka přímo během sbírky.
  • Darovat potraviny lze i jindy než ve dnech sbírky: můžete tak učinit přímo ve své regionální potravinové bance. Hodit se vám přitom bude mapa potravinových bank, kde najdete tu, kam to máte nejblíž.
Foto: Pearl PhotoPix, Shutterstock.com

Potravinová sbírka se koná každý rok na jaře a na podzim ve vybraných řetězcích a e-shopech.Foto: Pearl PhotoPix, Shutterstock.com

Jarní sbírka 2023. Pomůžete?

Letošní jarní Sbírka potravin je organizována ve všech krajích potravinovými bankami a Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu, Asociací společenské odpovědnosti a se sociálními partnery Charita Česká republika, Armáda spásy, Naděje, Člověk v tísni a Slezská diakonie.

Jarní sbírka pro potravinové banky

Sbírka proběhne v sobotu 22. dubna 2023. Můžete se jí od 8 do 18 hodin zúčastnit buď osobně, a to v těchto uvedených obchodech, anebo nákup objednat na zapojených e-shopech. Kdo se tedy do pomoci zapojí? Obchodní řetězce Albert, Billa, COOP, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Penny Market, Rossmann, Tesco (iTesco.cz), Rohlik.cz a Košík.cz.

Reklama

Načítám