Hlavní obsah

Poslední rok jím jen čínské polévky, nemáme s dětmi ani na zubaře, vypráví samoživitelka Petra

Foto: Penyushkina, Shutterstock.com

Foto: Penyushkina, Shutterstock.com

Reklama

Stále rostoucí ceny energií a potravin si vybírají svou daň zejména na sociálně slabších, zvláště pak na samoživitelích. Jednou z nich je i maminka dvou dětí Petra, pro kterou je i pribináček luxus. A tak ji poslední dobou trápí jediná otázka: na čem může ještě ušetřit. Jenže už není, kde ubírat.

Článek

Petra je maminka dvou dětí na prvním stupni základní školy, Tomáška a Věrky. Před dvěma lety odešla od jejich otce, u kterého byl na dennodenním pořádku alkohol a věčně nesplněné sliby. Jejich manželství skončilo po vyhrocené situaci a výhrůžkách rychlým útěkem a rozvodem. Bývalý muž platí Petře alimenty na obě děti 5000 Kč měsíčně, ale to je bohužel dost málo. Nyní jí pomáhá Klub svobodných matek, který je součástí našeho projektu Rok pro dobro.

Má dvě zaměstnání, i tak ale nemá na zubaře

Situaci s dětmi Petra ustála, ale trápí ji nyní jako samoživitelku nedostatek peněz. Přestože má dvě zaměstnání, finanční prostředky rodině stále chybí. Bohužel má problémy nejen s nákupem základních potravin, ale například i s řádnou zdravotní péčí. Aktuálně řeší problémy se zuby u sebe a také u dětí.

Nedávno byla s Tomáškem a Věrkou na preventivní zubařské prohlídce, a i když o zuby pravidelně pečují, paní zubařka našla akutní kazy. Ty však pojišťovna nehradí a je to náklad, který i přes velké šetření, nemá Petra jak uhradit.

„Pořád jen pláču a říkám si, co víc jsem mohla udělat. Poslali nás do dvou nemocnic, kde ani jedna vzhledem k situaci nebere další pacienty. Dcerce doporučili anestezii, protože má panickou hrůzu z doktorů. To však je možné jedině na soukromé klinice a tam chtějí za tento zákrok vysokou cenu. Nemám, kde si půjčit, a vlastně ani z čeho splácet,“ vysvětluje Petra.

Sama moc nejí, aby zbylo na děti

Vzhledem k tomu, že si odpírá základní kvalitní potraviny – téměř nejí maso a mléčné výrobky, živí se už rok jen levnými čínskými polévkami z pytlíku – není divu, že to odnáší její žaludek a také zuby. Rozjela se jí parodontóza 3. stupně a lékařka jí při posledním vyšetření řekla, že zuby se jí za jeden rok tak zhoršily, že jí začnou nejspíš vypadávat.

Když to jen trochu jde, dopřává Petra jen dětem, sebe odbývá. Vaří-li pro děti například omáčku a těstoviny na tři dny, nejí s nimi, aby na ty tři dny jídlo skutečně vydrželo. „Někdy je to opravdu smutná situace, kdy máte tak málo, že přemýšlíte, co ještě kde můžete ubrat, abyste ušetřila, ale už není prostě kde. Nechodím ani ke kadeřníkovi, ani nikam jinam,“ vypráví smutně Petra.

Nákupy pouze ve slevách

Co se týká potravin, nakupuje pouze ve slevách a méně kvalitní výrobky. Něco musela ze seznamu úplně vyloučit. Kupuje především základ, jako je máslo, vajíčka, kousek salámu, plátkový sýr, žervé. Pak přichází na řadu mouka, těstoviny, olej, cukr.

Například nekupuje vůbec smetanu, hovězí maso a některé druhy zeleniny. „Občas si nemůžu dovolit koupit ani brambory, takže nejčastěji používám jako přílohu těstoviny, které se mi podaří někde koupit za 10 Kč.“

Ani ovoce není pro Petru lehké koupit. Nejlépe dostupná jsou jablka, ale i ta musí nechat občas na jindy, z důvodu vysoké ceny.

„Dávno jsem přestala kupovat třeba hermelín, dobré sýry typu gouda nebo šunku. Nekupuju ani sladké pečivo. A třeba jogurty beru primárně ty se značkou obchodu, protože jsou nejlevnější,“ popisuje Petra a dodává, že nakupovat se snaží většinou bez přítomnosti dětí.

Nejvíc je mi smutno, když děti něco chtějí, třeba kinder vajíčko, a já si ho nemohu dovolit. Občas se jim snažím dopřát alespoň pribináčky,“ říká maminka s tím, že to pak musí vyvážit finančně někde jinde. Snaží se ze všech sil, aby děti nestrádaly, než se postaví po rozvodu na nohy. Chce pro ně víc a má strach, že to s narůstající krizí nezvládne.

Pomáhá Klub svobodných matek, pomůžete i vy?

Jako mnoha samoživitelkám, částečně pomohl i Petře Klub svobodných matek. Přispěli jí finančně na potraviny a na energie. Pomoct nyní můžete ale i vy. Stačí zaslat příspěvek na účet organizace 578344002 / 5500 a připojit poznámku pro příjemce Dobrorok“.

Maminkám samoživitelkám pomáhá také Nora Fridrichová se svým Šatníkem. I tam se můžete přidat i vy

Reklama

Načítám