Hlavní obsah

V jakém zaměstnání se nejvíce tloustne? Vyhrává směnný provoz, mnohá úskalí má i práce v kanceláři

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

V některé práci máte pohybu míň, jinde víc, ale pokud si kladete otázku, kde vás nejdříve začne tlačit knoflík u kalhot, je vítěz jasný. Nejhorší je směnný provoz! Jak se přibírání při nepravidelné pracovní době vyhnout?

Článek

Co mají zaměstnání, kde lidé přírají nejčastěji, společného? Nepravidelnost! Výkyvy stravovacího rytmu – půl dne nejíst, pak se přecpat, noční přejídání, vynechávání snídaní – to jsou podle výživových poradců stejně nebezpečné prohřešky jako nesprávná skladba stravy. Ohroženi jsou proto všichni, kdo pracují v dvousměnném nebo třísměnném provozu – bez ohledu na daný druh práce.

Noční směny: jíst je třeba

Práce v noci je pro tělo nepřirozená, podceňovat stravovací režim se proto nevyplácí „Největším omylem je po celou pracovní dobu hladovět, po příchodu ze služby sníst vydatnou snídani, a pak jít spát,“ varuje nutriční terapeutka Karolína Hlavatá. I během noci je podle ní třeba pravidelně jíst, ideálně každé 3 až 4 hodiny, ovšem raději něco lehčího – jogurty, těstovinové saláty nebo zeleninu. Porce by měly odpovídat spíš svačinám, obzvlášť pokud v práci hlavně sedíte. Poslední jídlo si dejte nejpozději 2 hodiny před tím, než ráno zalehnete k zaslouženému spánku.

Pokud vám nejde jen o udržení váhy, ale snažíte se i zhubnout, bez plánování to nepůjde. Tady je příklad celodenního redukčního jídelníčku při směně od 19 hodin do tří ráno - začínáme večeří před prací.

  • Večeře (18.00 hod.): 100 g těstovin, 100 g drůbežího masa, 250 g dušené zeleniny
  • Přesnídávka (21.00 hod.): jablko
  • Druhá přesnídávka (0.30 hod.): kousek celozrnného pečiva, 100 g tvarohové pomazánky, zelenina
  • Oběd (12.30 hod.): 150 g brambor, rybí filé, 250 g zeleninového salátu
  • Svačina (15.30 hod.): 200 ml kefírového mléka, kousek ovoce
Foto: Shutterstock.com

Nejezte nahodile, plánování je ta nejlepší cesta k štíhlé postavěFoto: Shutterstock.com

Co jíte při práci?

Lidé se sedavým zaměstnáním ohrožují dva extrémy: buď nejedí skoro vůbec, dopují se kávou a všechno si vynahradí až večer, nebo naopak baští pořád. Druhá varianta by nemusela být až tak špatná, jde ale o to, co s očima upřenýma na monitor uzobáváte – pokud je to na kousky nakrájená zelenina, je to v pořádku, horší jsou dobroty, které narychlo ulovíte v kantýně nebo automatu – bagety, sušenky, tyčinky.

Důležité je nezasytit se v poledne přemírou sacharidů a tuků. Po takovém jídle budete unavení a i váha půjde nahoru. Odborníci v této souvislosti upozorňují, že vhodným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní svěžest a odolnost vůči stresu. Tzv. „Brain food“ neboli potrava pro mozek by měla obsahovat ořechy a semínky, med, kvalitní maso a dostatek ovoce a zeleniny.

Jak omezit tloustnutí?

  • Snídejte doma. Vyhnete se tak nebezpečí, že snídani vypustíte úplně, případně že si cestou koupíte koblihy nebo jinou kalorickou bombu.
  • Vezměte si z domova dobrou a zdravou svačinu, třeba tvaroh s ovocem.
  • Nejezte u počítače! Udělejte si na jídlo pauzu a pomalu si ho vychutnejte.
  • Kdykoli máte příležitost, zvedněte se a projděte. Nepoužívejte výtah a na oběd si raději zajděte ven. I krátká procházka doplněná několika dřepy a protažením vám zrychlí metabolismus.

A ještě jedno rizikové „povolání“ jsme nezmínili: mateřství. Spousta příběhů nadváhy začíná: „V těhotenství jsem nabrala patnáct kilo a už jsem je nikdy neshodila.“ A kolik maminek si v kolotoči kolem miminka najde čas na pravidelnou stravu, nedejbože dokonce na sport? A to nemluvíme o dojídání po dítěti a pocuchaných nervech, které je třeba ukonejšit něčím sladkým. Jediným řešením je myslet i trochu na sebe a předem si jídlo v rámci možností alespoň trochu naplánovat a jíst pravidelně.

Načítám