Hlavní obsah

Jíte z hladu, nebo vás jen přemohly emoce? Když se naučíte obelstít hlavu, dosáhnete kýžené váhy

Foto: AYO Production, Shutterstock.com

Foto: AYO Production, Shutterstock.com

3:29
3:29

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Otevíráte ledničku a říkáte si: „Mám hlad!“ Opravdu? Možná vás jen dohnala chuť – a to je velký rozdíl. Právě schopnost rozlišit fyzický hlad od touhy po jídle může být klíčem ke zdravému stravování a udržení váhy pod kontrolou.

Článek

Skutečný hlad poznáte – kručí vám v břiše, můžete cítit slabost, točení hlavy nebo podrážděnost. Tělo si zkrátka říká o energii a živiny. Emoční hlad je ale jiný příběh – vychází z nálady, prostředí nebo dokonce i vůní a vzpomínek. „Kdybychom jedli pouze tehdy, když máme fyzický hlad, slovo obezita by možná přestalo existovat,“ upozorňuje odbornice Hana Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě). „Bohužel často jíme jen proto, že máme chuť – a ta nás vede k přejídání.“

Potřeba versus touha

Hlad je signál těla, zatímco chuť je důsledek touhy. Hlad se objevuje postupně a neodchází, dokud se nenajíte. Chuť naopak přichází náhle – často jako reakce na konkrétní podnět: vůně čerstvého pečiva, reklama na čokoládu nebo třeba stres (nepotýkáte se s emočním přejídáním?). „Chuť vzniká na základě smyslových vjemů nebo minulých zkušeností s daným jídlem – jde spíš o chtíč než o potřebu,“ vysvětluje Hana Málková. Jak přelstít hlavu i tělo a jíst skutečně jen v momentě, kdy pociťujete hlad?

Mějte své jídlo pod kontrolou

Zkuste si týden vést jednoduchý deník – do mobilu nebo diáře si zapisujte, co jíte, kdy a proč. Pomůže vám to rozklíčovat spouštěče, kvůli kterým dost možná často saháte po koblize nebo bojujete s nadváhou. „Pokud si dáváte koláček pokaždé, když jdete kolem pekařství, nejde o hlad, ale o vůni linoucí se z pekařství a návyk. To je vnější spouštěč. Když doma po práci zhltnete druhou večeři, možná jde o stres nebo únavu – tedy vnitřní spouštěč,“ vysvětluje Málková. Ani jedno není pro vaše tělo dobré.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Večerní vyjídání ledničky nebo chuť na sladké může být způsobeno stresem nebo nedostatkem jídla v průběhu celého dneFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Škála hladu aneb Jako u doktora

Možná to znáte – doktor se ptá, jak moc vás něco bolí, přičemž sílu bolesti máte vyjádřit od 1 do 10. Totéž můžete aplikovat na hlad. Zeptejte se sami sebe: „Kolik je teď můj hlad na škále 0–10?“ a podle odpovědi se zařiďte:

  • 0-3 čas na malou svačinku
  • 4-6 dejte si malé jídlo
  • 7-10 čas na plný vyvážený talíř

„Nejčastěji se to projevuje v době oběda, kdy má člověk pocit, že by měl mít hlad, protože nastala ta správná doba. Když se ale zamyslíte, uvědomíte si, že to tak není, a ještě byste hodinu, dvě vydrželi,“ popisuje Hana Málková.

Jak nad chutě ovládnout?

  • Plánujte. Připravte si svačiny dopředu a rozdělte si je do menších porcí, které budete konzumovat po 2 – 3 hodinách po hlavním jídle (když zvládnete naplánovat i to, bude to skvělé!).
  • Zpomalte. Může trvat 20 minut, než mozek vycítí, že máte plný žaludek. Každé sousto žvýkejte minimálně desetkrát. Tím získá tělo čas si uvědomit, že jíte. Lidé, kteří hltají, mají neustále hlad a potom se cítí přejeděni.
  • Optický klam. Nejíte jen ústy, ale i očima. Když si dáte malou porci na velký talíř, nabydete dojmu, že jste toho snědli nedostatek a budete hladoví. Používejte proto malé talíře a misky.

Načítám