Hlavní obsah

Bílkoviny pro krásnější pleť, vlasy i nehty. Co jíst, aby zůstaly v té nejlepší formě?

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Hustší a přirozeně zářivé vlasy, pevnější nehty a mladistvá, vypnutá a rozjasněná pleť? Vsaďte na bílkoviny, nebo pokud chcete, jak je dnes v módě říkat, na proteiny.

Článek

Bílkoviny jsou základní živinou, bez které by tělo nedokázalo fungovat. A přesto, že se nich nejčastěji mluví v souvislosti s tím, že jsou nezbytné pro růst svalů a zasytí na delší dobu, tudíž oddalují pocit hladu a jsou skvělým pomocníkem při hubnutí, dokážou též významně ovlivnit kvalitu vlasů, nehtů i pokožky.

„Doporučený denní příjem bílkovin závisí na věku, tělesné hmotnosti, míře fyzické aktivity a celkovém zdravotním stavu. Obecně však platí, že ženy by měly denně přijmout přibližně 0,8 až 1 gram bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, zatímco u mužů se doporučené množství pohybuje mezi 0,8 až 1,2 gramu na kilogram jejich váhy,“ říká lékařka Gabriela Kičmerová.

Bez bílkovin strádá celé tělo

Když nebudete jíst dostatek bílkovin, které jsou základní stavebním kamenem tělesných tkání a „potravou“ pro životně důležité orgány, jako je srdce, mozek nebo játra, bude organismus veškerý protein přednostně využívat pro zajištění jejich fungování – a vlasy, kůže i svaly dostanou jen to, co zbude. Pokud tento stav bude trvat delší dobu, projeví se řídnutím a pomalejším růstem vlasů, křehkými a lámavými nehty, suchou, šupinatou pokožkou, a také například pomalejším hojením ran.

Pokud je váš každodenní jídelníček na bílkoviny příliš chudý, může tělo začít ztrácet svalovou hmotu, zhorší se fyzická i psychická výkonnost i funkce imunitního systému, takže budete náchylnější k infekcím a nemocem, zpomalí se metabolismus (hrozí rychlejší přibývání na váze) a objevit se mohou i problémy s tvorbou hormonů – hormonální nerovnováha či poruchy štítné žlázy.

Kolagen, keratin a další proteiny

Mezi bílkoviny patří, mimo jiné, kolagen a keratin, látky, které podporují zdraví a elasticitu pokožky i dobrou kondici nehtů i vlasů (vlasy a nehty jsou tvořeny keratinovými vlákny, které je chrání a zvyšují jejich odolnost). Jsou tvořeny v buňkách z aminokyselin, které dodáváte svému tělu právě stravou. Všimli jste si, že vaše vlasy působí splihle, snadno se lámou, jsou slabé a křehké? Pokud ztrácí svou přirozenou pružnost a mají tendence se cuchat, je pravděpodobné, že jim chybí právě keratin.

„V případě, že si nejste jisti, zda vaše vlasy skutečně tuto složku postrádají, můžete vyzkoušet rychlý test. Stačí vlasy namočit a lehce je do délky natáhnout. Pokud se vrátí do původního tvaru, vlákna jsou zdravá. Jakmile ale zůstanou natažená nebo se začnou lámat, je to jasný signál, že vlasům chybí keratin,“ vysvětluje Gabriela Kičmerová, dermatoložka a odborná poradkyně značky Revalid.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Splihlé, lámavé, cuchající se a slabé vlasy? Nejspíš jim chybí bílkovina keratin Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Pozor na přísné diety a omezení

Jak neustále zdůrazňují lékaři i odborníci na výživu, vyvážený jídelníček by měl být pestrý a obsahovat dostatečné množství tuků, sacharidů i bílkovin. Přísné redukční diety nebo stravovací režimy, při kterých striktně omezíte či dokonce vyškrtnete některé druhy potravy, nesvědčí ani vašemu zdraví, ani kráse.

Je důležité hlídat, aby byla každodenní strava bohatá na veškeré živiny, tedy proteiny, vitaminy, minerály, a také aminokyseliny, které si tělo neumí samo vyrobit. Minerály, jako je zinek, křemík, vápník železo, jsou nezbytné pro růst nehtů i hojení drobných kožních poranění, vitaminy A, B, C a E zase potřebují vlasy k tomu, aby zůstaly pevné a pro podporu růstu.

Kde je nejvíc bílkovin

Rčení, že krása vychází zevnitř, platí v tomto případě dvojnásob. Pokud byste chtěli svému tělu dopřát více proteinů, není nutné hned sahat po doplňcích stravy nebo dnes tolik populárních proteinových tyčinkách a nápojích. Ty mohou být příjemným doplňkem, například při sportování, hlavním a přirozeným zdrojem bílkovin i esenciálních aminokyselin by ale měla být strava.

Která jídla a potraviny jsou na bílkoviny a aminokyseliny skutečně bohaté? Zejména kuřecí maso, losos, tuňák i krevety, vejce, mléko a tvaroh, luštěniny (čočka, cizrna, fazole), quinoa, tofu, tempeh a další výrobky ze sóji, pohanka, ořechy, mandle a semínka nebo celozrnné výrobky.

Načítám