Hlavní obsah

Třetina Čechů jí u pracovního stolu! Studený „oběd z papíru“ zvyšuje stres a poškozuje zdraví

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

4:04
4:04

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Také často v práci obědváte něco rychlého „z papíru“, protože nic jiného nestíháte? Odborníci se ale shodují, že právě teplý a vyvážený oběd snědený pěkně v klidu je jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují vaše zdraví, výkonnost i psychickou pohodu.

Článek

Kvalitní strava není jen otázkou osobního zdraví, ale i ekonomiky. Odborníci odhadují, že snížení výskytu obezity, diabetu a kardiovaskulárních nemocí o desetinu by v Česku ušetřilo až 46,5 miliardy korun ročně.

„Dlouhodobé studie ukazují, že až 50 procentům případů rakoviny lze předejít změnou životního stylu, především stravou,“ upozorňuje Pavel Suchánek, nutriční terapeut z IKEM. Podobné je to i u kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu. A nemusejí to být nijak razantní změny.

„Zvýšení konzumace ovoce a zeleniny o pouhých 100 gramů denně může snížit výskyt obezity o 17 procent. Středomořská strava snižuje riziko infarktu o 30 procent a pravidelná konzumace ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny snižuje toto riziko až o čtvrtinu,“ objasňuje odborník s tím, že dobrým krokem k celkovému zdraví je například i teplý oběd.

Teplý oběd jako prevence infarktu a mrtvice

Podle odborníků by oběd měl pokrýt přibližně 35 procent denního energetického příjmu. Když ho vynecháte, tělo se dostává do deficitu, což vede k únavě, podrážděnosti a často i večernímu přejídání. Proto byste na pauze na teplý a v klidu snědený oběd měli trvat a dobrovolně se jí nevzdávat s argumentem, že nemáte čas…

„Kvalitní obědy mohou snížit výskyt kardiovaskulárních nemocí o 10,5 procenta, což je dobré i pro stát a náklady na zdravotnictví. A firmy, které podporují zdravé stravování svých zaměstnanců, tak myslí nejen na jejich kondici, ale i na vlastní produktivitu,“ říká Pavel Suchánek.

Oběd ovlivňuje výkon i náladu

Jídlo má vliv na to, jak se cítíte a jaký podáváte výkon. „Jen kvalitní strava zaručí, že bude člověk schopen vykonávat kvalitně i svoji práci,“ vysvětluje nutriční terapeut.

Podle průzkumu Barometr zaměstnanců společnosti Up Česká republika si zdravější stravu přeje až 38 procent lidí, ale stále víc jim v tom brání nedostatek peněz. Není divu: za posledních pár let vyšplhala cena obědů v restauracích i nad dvě stovky a závodní stravování je spíš výjimkou nebo výsadou opravdu velkých firem.

Přitom je známo, že pro spokojenost zaměstnanců je jídlo opravdu důležité. „Společný oběd s kolegy přispívá nejen k pravidelnému jídelníčku, ale posiluje mezilidské vztahy a nabízí prostor pro odpočinek,“ říká Stéphane Nicoletti, generální ředitel Up benefity.

Jak vzrostla cena obědů?

Ceny obědů v restauracích se zvedly za poslední léta opravdu razantně. Ze 151 korun na konci roku 2021 je dnes zhruba 196 Kč. „Nejprudší skok proběhl mezi prosincem 2021 a prosincem 2022 – průměrná cena se zvedla o 19 %. V letech 2024–2025 už tempo růstu cen citelně zvolnilo a průměr oběda se stabilizoval těsně pod hranicí 200 korun. Také se dá říct, že tyto ceny narazily na určitý psychologický strop,“ komentuje vývoj Jan Michelfeit z benefitní společnosti Pluxee.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Zajít si na teplý oběd s kolegy je nejen zdravé, ale prospívá to i psychice a týmovému duchuFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Bageta u stolu není dobrá pro psychiku

Třetina českých zaměstnanců obědvá u pracovního stolu – a to není dobré řešení. Odborníci upozorňují, že odchod z pracovního místa má pozitivní vliv nejen na psychiku, ale i na sociální kontakty. To, že na chvíli opustíte místo výkonu práce a dopřejete si skutečnou pauzu na jídlo, je příležitost, jak přijít na jiné myšlenky a odpočinout si.

Teplý, ale ne smažený…

Že je oběd teplý, ještě neznamená, že je zdravý. Odbornice na výživu Lucia van Middendorp doporučuje jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny a ryby. Tyto potraviny pomáhají předcházet civilizačním nemocem, chrání srdce a udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Kromě složení je podle ní ale klíčová i příprava: „Pokud na jídlo někam vyrazíte, pak jsou častou volbou smažená a grilovaná jídla, ale právě při těchto úpravách vznikají škodlivé látky. Ideální je upřednostňovat vaření nebo úpravu na páře.“

Načítám