Hlavní obsah

60 let od smrti královny šansonu Edith Piaf. Otestujte své znalosti o ní i jejím bouřlivém životě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena s životem plným vzletů a pádů, milostných trápení a zdravotních obtíží, ale také zpěvačka s talentem od boha. Od smrti Edith Piaf dnes uběhlo rovných 60 let a stále se nenašel nikdo, kdo by ji v opravdovosti, syrovosti a sytosti hlasu překonal. Její život byl ale stejně bouřlivý a drsný jako její písně. Schválně, co všechno o této umělkyni víte?

Článek

Edith Piaf. Malá drobná žena v jednoduchých černých šatech, jejíž síla hlasu byla v naprostém kontrastu s její fyzickou křehkostí. Jakmile zazpívala, publikum bylo její. Její Padam Padam si zpívaly davy. Když ve slavné písni Mon Dieu (Můj Bože) prosila o trochu víc času se svou láskou, lidé zadržovali slzy. Její song Milord v češtině přezpívala i naše královna šansonu Hana Hegerová a ze starší generace není snad nikdo, kdo by alespoň úvodní Jen pojďte sem, pane, sem ke mně ke stolu neznal.

Osud ale Edit Piaf nedal do vínku jen obrovský talent, ale také spoustu těžkostí, trápení, temných stránek, které si sebou nesla celý život. Proto bylo v jejím životě úplně vše jako v jejích písních – láska šťastná i nešťastná, radost i bolest, drama i komedie. Co všechno o Edit Piaf víte, si můžete otestovat v našem kvízu.

1. Původní jméno Edith Piaf je Édith Giovanna Gassion. Proč si vybrala pseudonym Piaf, víte, co to slovo ve francouzštině znamená?
2. Asi nejznámějším jejím šansonem je slavná píseň Non, je ne regrette rien. Uměli byste to přeložit?
3. Dětství Edith Piaf nebylo lehké. Matka ji jako malou opustila a otec, který se živil jako pouliční akrobat, se o ni také odmítal starat. A tak vyrůstala u babičky v Normandii. Víte, čím se její babička živila?
4. Ve 14 letech se vrátila do Paříže. Nejdřív svým zpěvem doprovázela akrobatická pouliční vystoupení svého otce, později po ulicích zpívala sama či s nevlastní sestrou Simone Berteaut. Její talent upoutal Louise Lepléeho, který nastartoval její kariéru. Kdo byl Louis Leplée?
5. Milostný život Edith Piaf byl poněkud bouřlivý a faktem je, že v lásce se jí moc nedařilo. Jejím životem prošla řada mužů, ale jen jeden bývá označován za její životní lásku. Byl to ženatý boxer Marcel Cerdan a ani tenhle vztah neskončil dobře. Proč?
6. I když bývá Cerdan označován za lásku zpěvaččina života, rozhodně nebyl jejím prvním ani posledním milencem. Těch bylo opravdu o moc víc. Tipli byste si, kolikrát byla Piaf vdaná?
7. Milostný život jsme probrali, ale co rodičovství? Kolik dětí Edith Piaf měla?
8. Život zpěvačky bohužel poznamenala i závislost. Víte, čemu Piaf propadla?
9. Je to 60 let, co Edith Piaf ve svých 47 letech zemřela. Jaká byla příčina její smrti?
10. V roce 2007 šel do kin biografický film Edith Piaf, který dokonale zmapoval její soukromý i profesní život. Šlo o snímek, jenž vznikl v koprodukci Francie, Velké Británie a Česka. U nás si odnesl Českého lva za nejlepší film. Herečka, která Piaf ve filmu ztvárnila, si pak za svůj výkon odnesla Oscara. Jmenuje se...

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Česká šansoniérka Hana Hegerová odešla v roce 2021, i po ní tady zůstalo nespočet nádherných písní. Připomeňte si ty nejznámější

Související témata:
Édith Piaf
Šanson

Načítám