Hlavní obsah

Velký návrat Mileny Steinmasslové. Vyhrála Českého lva, překonala rozvod a baví ji život

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrála filmové naivky, byla idolem mladých mužů i svatou Zdislavou. Nejčastěji ale hraje maminky. Tu ztvárnila v seriálu Ranč U Zelené sedmy, v Rodinných poutech, v Ulici a aktuálně i v Němých tajemstvích, kde byla za svůj výkon oceněna Českým lvem. Milena Steinmasslová má 21. března 69. narozeniny a rozhodně je co oslavovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český lev letos vzdal hold hned několika herečkám ve věkové kategorii 60+. Jednou z nich je i Milena Steinmasslová, divadelní, filmová a televizní herečka, která si za ztvárnění Dany ve filmu Němá tajemství, maminky bojující za nemocného syna, odnesla ocenění za vedlejší roli. Dnes slaví 69. narozeniny a to je ideální příležitost připomenout si její úspěchy a zásadní role.

Život na hraně

Rodačka z Prahy vzpomíná na své dětství a dospívání s láskou. Během studií měla navíc štěstí na pedagogy, kteří ji přivedli ke knihám a divadlu a i přes temnou společenskou situaci dokázali vytvořit iluzi školní bezstarostnosti.

Na normalizační dobu vzpomíná jako na život na hraně. Aby mohla dělat to, co nejvíc milovala, tedy hrát, vstoupila nakonec do SSM, což vnímala jako nejmenší zlo a největší možný ústupek, který dokázala sama před sebou obhájit. Nebojí se říct, že mohla podepsat Chartu 77 a neudělala to, ale zároveň sama sebe nepeskuje za to, že nebyla víc revoluční.

Od naivek po maminky

První hereckou příležitostí Mileny Steinmasslové byl Kachyňův film Už zase skáču přes kaluže, poté hrála Kristu, kamarádku hlavní hrdinky, v komedii Jak utopit doktora Mráčka – její fotku prý mívali vojáci ve svých skříňkách - nebo naivní Bohunku v seriálu Muž na radnici. Obrovskou hereckou příležitostí byla role Zdislavy z Lemberka ve filmu V erbu lvice. Často bývá obsazována do rolí maminek, milujících, ale někdy i urputných a protivných. Hrála maminku Kudrnovou v Ranči U Zelené sedmy, Janu Prchalovou v Rodinných poutech a hraje Věru Marečkovou v Ulici, kterou si sama doladila ne zrovna slušivou parukou.

Desítky rolí ztvárnila jak před kamerou, tak na divadelních prknech. Za zmínku rozhodně stojí role matky Violet ve hře Srpen v zemi indiánů (ve filmové zahraniční verzi ji hrála Meryl Streep a byla nominována na Oscara i Zlatý glóbus) nebo hra Izolovat, ale zachovat, kterou sama napsala a pojednává o životě spisovatele Michaila Bulgakova a jeho boji se Stalinem.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2002 se zúčastnila křtu knihy Ranč U Zelené sedmy Foto: Profimedia.cz

Váží slova

Kromě herectví je specialistkou na rétoriku. V rozhovoru pro Český rozhlas Dvojka řekla: „Slovo vnímám jako hodnotu, kterou jsme nechali vědomě i nevědomě zdevalvovat. A platíme za to.“ Ona se snaží se slovem pracovat zodpovědně. A svým studentům, které vede na kurzech rétoriky, klade na srdce, že není důležité jen to, jak vyslovujete, ale i co. Protože co řeknete nahlas, nevezmete zpět.

V dotazníku ke konferenci Equal Pay Day, upozorňující na rozdíly v odměňování mužů a žen, kde byla mentorkou v roce 2021, uvedla, že by se o sobě ráda dočetla, že má před sebou krásnou práci ve filmu. A ejhle!

Český lev za Němá tajemství

Na Českého lva byla nominována za film Němá tajemství, který podle scénáře Alice Nellis režíroval Tomáš Mašín. Herečka si pochvalovala profesionalitu a skvělý přístup celého štábu. Její role matky, která bojuje za svého těžce nemocného syna, byla napsaná tak, že by prý nezměnila ani slovo. Režisér si s herci o svém pojetí povídal natolik do hloubky, že všichni přesně věděli, jak co hrát. A Milena Steinmasslová si velmi pochvalovala i spolupráci s hereckou kolegyní Janou Plodkovou.

To je pro ni ostatně typické, spíš než role chválí lidi, které díky své práci poznala.

Foto: Profimedia.cz

Film Němá tajemství měl 5. 9. 2023 premiéru v pražském kině LucernaFoto: Profimedia.cz

Rozvod po 26 letech

Milena Steinmasslová je maminkou dvou synů, které má s kameramanem Romanem Pavlíčkem. Když se po 26 letech rozváděli, prý to nikterak pěkný rozchod nebyl. Ona sama říkala, že to asi nebyl žádný rozvod. Její bývalý muž byl tehdy ještě upřímnější a svěřil se, že on se rozvádět nechtěl a nakonec jej duševní problémy dohnaly na psychiatrii.

O samotě píše hry

Na předávání Českých lvů v březnu 2024 herečka zářila a vypadala velmi mladistvě. Na prahu sedmdesátky říká, že žije pěkný a zábavný život. Ačkoli napsala divadelní hru Untitled, kde je hlavním motivem samota, ona se sama necítí, naopak soukromí a ticho cíleně vyhledává.

Načítám