Hlavní obsah

Kalili první ligu, ale povedlo se jim přestat: Brad Pitt, Drew Barrymore, Bradley Cooper…

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa, že umělci sklouzávají k nadměrnému pití častěji než běžní smrtelníci, je hluboce zakořeněná. Ale spíš jsou víc na očích. Na druhou stranu, když pít přestanou, jsou tím nejlepším příkladem pro ostatní.

Článek

Závislost na alkoholu je nemoc, která vám může zcela zruinovat život nebo vás dokonce i zabít. Ani lékaři se neshodnou, proč někdo dokáže popíjet celý život, a přesto to zvládá, a druhý pije třeba jen občas, ale ničí ho to. Své o tom vědí i slavní. Kdo měl v tomto směru opravdu na kahánku a kdo začal pít dokonce už v dětství? Do mnohých byste to určitě neřekli…

Brad Pitt

Na plátnech kin vždy zářil jako skutečná hvězda, v soukromí se ale dlouhodobě potýkal s nadměrným pitím i drogami. Vše vyplulo na povrch v době, kdy začala válka o děti během jeho rozvodu s Angelinou Jolie. Slavný fešák přiznal, že po rozchodu na tom byl opravdu špatně a hledal útěchu v alkoholu mnohem víc, než je zdrávo.

S pitím i drogami ale ve skutečnosti experimentoval už od střední školy. Zlom nastal v roce 2017, kdy si, jak řekl v rozhovoru pro magazín GQ, uvědomil, že pitím jen utíká od svých nepříjemných pocitů a odmítá jim čelit. Ve snaze přestat pít vystřídal dva terapeuty a hodně mu pomohlo i docházení na sezení Anonymních alkoholiků. Dnes už je prý šest let „čistý“ a hodlá v tom pokračovat.

Foto: Stephane Cardinale - Corbis, Gettyimages.com

I za pěknou tvářičkou se mohou skrývat běsy… Brad Pitt o tom ví svéFoto: Stephane Cardinale - Corbis, Gettyimages.com

Drew Barrymore

Sympatická herečka zazářila už jako malá v trháku E.T. - Mimozemšťan, ale její život a sklony k závislostem neovlivnila až tak umělecká sláva, jako spíše její rodiče. Bohémský otec ji opustil v devíti letech, což jí podle jejích slov zlomilo srdce. Matka ji už jako desetiletou brala na večírky, kde o drogy a alkohol nebyla nouze. Ve 13 letech už na nich byla plně závislá a skončila v léčebně.

„Chodila jsem za školu do klubů, kradla mámě auto a vymykala se kontrole,“ popsala v rozhovoru s Howardem Sternem. Vyléčila se ale, vdala a natočila hodně skvělých filmů. Když ji ovšem opustil otec jejích dcer Will Kopelman, spadla Drew Barrymore do závislosti znovu. Díky terapii ji ale zvládla a dnes nepije.

Foto: Taylor Hill, Gettyimages.com

Vyhrabat se ze závislosti na drogách a alkoholu ve třinácti letech vyžaduje skutečně silnou osobnost. Drew Barrymore prokázala, že ji v sobě máFoto: Taylor Hill, Gettyimages.com

Bradley Cooper

Hvězda trháku Zrodila se Hvězda (A Star Is Born) přiznala svou závislost na kokainu a alkoholu poprvé v rozhovoru pro magazín GQ v roce 2013. Drogy a pití mu prý pomáhaly zvednout sebevědomí v nejistých začátcích kariéry, pak si ale uvědomil, že jsou cestou do pekla. „Kdybych v tom pokračoval, zničil bych si život. Zažil jsem divoká léta,“ přiznal pro portál Variety . „Měl jsem ale štěstí, že jsem ve 29 letech vystřízlivěl a vydrželo mi to už 19 let.“ A zároveň připomněl, že zkušenost se závislostí mu pomohla se lépe vžít do role alkoholem zdevastovaného zpěváka ve zmíněném filmu.

Foto: Cindy Ord , Gettyimages.com

Sympaťák Bradley Cooper si v začátcích kariéry dodával kuráž alkoholem i drogami. Pak ale pochopil, že tudy cesta nevede a raději abstinujeFoto: Cindy Ord , Gettyimages.com

Daniel Radcliffe

Kdo by to do vzorňáka Harryho Pottera řekl, ale jak v několika rozhovorech herec přiznal, s lehce nabytou slávou se nevyrovnával snadno. Ke konci natáčení posledního filmu o slavném čarodějovi si uvědomil, že má s pitím opravdu problém, a nevěděl, co s tím. V rozhovoru pro ShortList v roce 2012, tedy rok po dokončení celé filmové ságy, uvedl, že pochopil, že má k závislostem sklony, a pokud by v pití pokračoval, vedlo by ho to do záhuby. Přestat mu prý pomohli hlavně přátelé a to, že se zcela stáhl ze společenského života. „Musel jsem se zastavit. A to mi ukázalo svět štěstí, o kterém jsem si nemyslel, že vůbec existuje,“ řekl herec.

Foto: Slaven Vlasic , Shutterstock.com

Daniel Radcliffe alias Harry Potter si za svou slávu vybral krutou daň. Musel se vypořádat s pocitem, že spěje mílovými kroky k alkoholismu, a raději přestal pít úplněFoto: Slaven Vlasic , Shutterstock.com

Carrie Fisher

Představitelka slavné princezny Lei v legendární sérii Star Wars se stala prototypem slavné ženy, která svůj život zasvětila osvětě a boji proti závislostem. O svém zápasu s alkoholem vydala v roce 2008 knihu s názvem Wishful Drinking (volně přeloženo Kéž bych mohla pít), podle které vznikla i úspěšná divadelní hra a v roce 2010 i velmi výmluvný film, v Česku známý pod názvem Princezna v opojení.

V knize přiznává, že využívala alkohol ke zvládání problémů, a zároveň uvedla, že jí ve skutečnosti vůbec nepomáhal a vše jen zhoršoval. Píše také o svém 45letém boji s bipolární poruchou a drogovou závislostí. Carrie zemřela v roce 2016 a dodnes je pro mnohé symbolem ženy, která dokázala odstraňovat stigma spojené se závislostí a nahrazovat jej zábleskem naděje.

Foto: Alberto E. Rodriguez, Gettyimages.com

Carrie Fisher inspirovala svým příběhem o boji s nadužíváním opiátů a alkoholu miliony lidí po celém světěFoto: Alberto E. Rodriguez, Gettyimages.com

Načítám