Hlavní obsah

Těžký život filmových princezen: Watson se učila zpívat, Lily James kvůli šatům chodila na nočník

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cokoliv, co se z animované verze přetaví do hraného velkofilmu, budí vášně. Některým se nelíbí princezna, protože se nepodobá té z animáku, jiní mají problém s tím, že se jim sahá na klasiku. Víte, jaké animáky už mají svou lidskou verzi? A jak se vám líbí?

Článek

Pohádky většinou milujeme a je jedno, jestli jsme děti, nebo dospělí. Mnohé o tom vypovídá filmová adaptace oblíbených animovaných Disney příběhů. Vždyť výběr do role princezen vzbuzuje podobné vášně jako obsazení do rolí historických postav. Jací animovaní hrdinové mají lidské tváře?

Malá mořská víla

Disneyovka, která způsobila vřavu. Řeč je o Malé mořské víle (nemluvíme samozřejmě o té naší z roku 1976 se sestrami Šafránkovými v hlavních rolích). Hraná americká verze míří do kin 25. května, mluvit se o ní ale začalo, už když odtajnili, kdo bude hrát hlavní roli. Malou mořskou vílou se stala Halle Bailey, výborná zpěvačka a herečka tmavé pleti. Mnozí tak vytýkají tvůrcům, že by se měli držet animovaného předobrazu, tedy rusovlasé bělošky. Jiní argumentují, že Ariel je přece z půlky ryba, tak proč řešit její rasu? Snímek na sebe hodně upozornil a my se v květnu můžeme těšit na Javiera Bardema v roli krále oceánů. Zrádnou čarodějnici Uršulu ztvární Melissa McCarthy.

Foto: Profimedia.cz

Po zveřejnění traileru k Malé mořské víle získalo video přes milion disliků.Foto: Profimedia.cz

Aladin

Příběh lásky z orientu si svou hranou verzi vysloužil v roce 2019. A pozor! V roce 2025 se chystá pokračování. Okouzlujícího zlodějíčka Aladina si v hrané verzi zahrál Egypťan Mena Massoud a krásnou Jasmínu Naomi Scott. Kráska s ugandskými kořeny v oblíbené Ellen DeGeneres Show řekla, že roli přijala okamžitě. Oba byli hlavně nadšení ze spolupráce s Willem Smithem. Ten si totiž zahrál džina, ale do role se zvlášť nehrnul. Nechtěl převzít štafetu po džinovi z kreslené americké verze. Toho totiž daboval Robin Williams, který během namlouvání hodně improvizoval. Opak se stal skutečností a Will Smith v této pohádce navíc poprvé zpívá (do té doby pouze rapoval).

Foto: Profimedia.cz

Animovaná pohádka Aladin měla premiéru v roce 1992.Foto: Profimedia.cz

Kráska a zvíře

Pohádka o stockholmském syndromu, tak by se s dávkou cynismu dal charakterizovat snímek Kráska a zvíře (mimochodem i ten má svou českou podobu s názvem Panna a netvor z roku 1978 se Zdenou Studenkovou v hlavní roli). S naprostou seriózností musíme vzít v potaz obrovský úspěch americké hrané verze z března 2017. Během prvního víkendu v kinech utržil snímek 170 milionů dolarů. Možná, že diváky zajímalo, jak se zadaří Hermioně z Harryho Pottera (Emma Watson) v roli krásky Belly. Ta kvůli roli navštěvovala i hodinu zpěvu. Mladou milovnici knih přitom měly hrát Kristen Stewart i Emma Roberts. Kvůli roli zvířete povolali Ryana Goslinga, ten se ale připravoval na natáčení filmu La La Land. Obsazen tedy byl Dan Stevens (ten byl mimo jiné i horkým kandidátem na legendárního Jokera).

Foto: Profimedia.cz

Emma Watson kvůli natáčení navštěvovala hodiny zpěvu.Foto: Profimedia.cz

Mulan

Zdatnost v bojových uměních a dobrá angličtina. To byla kritéria pro získání role statečné Mulan, která v přestrojení za muže bojuje v čínské armádě. Ve výběru obstála herečka Crystal Liu, která většinu bojových scén odehrála sama. Tvůrci k natáčení přitom povolali kaskadérské týmy z Mongolska i Austrálie. Příběh vychází z čínské balady, a zatímco se u čtvrt století staré animované americké verze divák pousmál, u hraného filmu z roku 2020 jde víc o akční drama. Pojítkem s animovanou verzí (Legenda o Mulan) je soundtrack, ten i pro hranou verzi nazpívala Christina Aguilera.

Foto: Profimedia.cz

Čínská herečka Crystal Liu většinu bojových scén odehrála sama.Foto: Profimedia.cz

Popelka

Tady se přebarvení vlasů na blond vyplatilo. Představitelka Popelky Lily James je sice od přírody brunetka, plavé vlasy jí ale přinesly hlavní roli. Snímek z roku 2015 je navíc přehlídkou hereckých legend. Macechu hraje Cate Blanchett a vílu kmotřičku Helena Bonham Carter (v českém znění ji měla dabovat česká Popelka - Libuše Šafránková, kvůli zdravotním potížím ji ale nahradila Radka Stupková). Samotné natáčení se pak za pohádku rozhodně označit nedalo. Když si chtěla Lily odskočit v honosných modrých šatech - musela použít speciální nočník. A pohádkový střevíček navíc ve skutečnosti neobula, byl totiž o dost menší.

Foto: Profimedia.cz

Křišťálový střevíček vyrobila firma Swarovski a vážil jeden kilogram. Foto: Profimedia.cz

Sněhurka a lovec

V roce 2012 se s filmovou adaptací příběhu o bledé černovlásce a 7 trpaslících roztrhl pytel. Kromě výše zmíněného snímku vznikl i film Sněhurka, kde hlavní roli obsadila Lily Collins a jako zlá macecha se objevila Julia Roberts. To Sněhurka a lovec je o trochu akčnější verze. Hlavní roli dostala Kristen Stewart. Přiznala, že během natáčení bojovala se strachem z koní, který měla od devíti let. Zlou královnu Ravennu měla hrát Angelina Jolie nebo Winona Ryder, nakonec se ale rozhodlo o obsazení krásné Charlize Theron. Během natáčení se navíc s představitelkou Sněhurky přátelsky sblížila.

Foto: Profimedia.cz

Kristen Stewart musela pro roli Sněhurky překonat strach z koní.Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám