Hlavní obsah

Nejlepší westerny v moderním stylu: Animované, humorné, ale i zatraceně drsné

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Divoký západ, kovbojové, indiáni, banditi. K tomu zběsilé přestřelky, drsná krajina, saloony a nakonec většinou vítězství dobra nad zlem. To je ve zkratce klasický filmový žánr western, který je pro leckoho mrtvý. Ale pozor, i kovbojky mohou být moderní, originální a překvapivé. Tyhle filmy možná přesvědčí i zaryté odpůrce tohoto žánru.

Článek

Sedm statečných (myslíme původní verzi z roku 1960), Tenkrát na Západě, Butch Cassidy a Sundance Kid nebo třeba Poklad na Stříbrném jezeře. Naprostá westernová klasika, která má stále dost příznivců, ale na druhou stranu si také spousta lidí myslí, že už je to záležitost spíš pro pamětníky. Následující snímky mají stejnou tematiku, jsou však nové a moderní.

Angličanka (2022)

Foto: Profimedia.cz

Emily Blunt a Chaske Spencer jako dva hlavní hrdinové seriálu Angličanka.Foto: Profimedia.cz

V téhle westernové minisérii z dílny HBO je úplně všechno. Napětí, drsné scény, rvačky, přestřelky, touha po pomstě, nenaplněná láska i krutý osud.

A skvělá je i Emily Blunt jako Angličanka, jež se vydá na Divoký západ, aby zabila muže, který je zodpovědný za veškerou bolest v jejím životě, včetně smrti jejího dítěte. Chaske Spencer jako indián z kmene Pawnee a vysloužilý zvěd? Další skvělý herecký výkon, který jen podtrhl sílu a hloubku celého příběhu.

Nespoutaný Django (2012)

Foto: Profimedia.cz

Film si odnesl dva Oscary, jednoho za scénář a druhého získal Christoph Waltz za nej herce ve vedlejší roli (na fotce mezi Leonardem DiCapriem a Samuelem L. Jacksonem, vpravo Jamie Foxx).Foto: Profimedia.cz

Texas roku 1858, v Americe probíhá občanská válka a otrok Django dostane šanci na vykoupení se z otroctví. Stačí, když nájemnému lovci lidí, doktoru Schultzovi, pomůže dopadnout tři hrdlořezy. Přitom najde i svou ztracenou manželku, která je otrokyní významného farmáře. A ten se jí rozhodně nechce vzdát…

Stručný děj typické kovbojky, nic, co by překvapilo. Jenže když se režie ujme věhlasný Quentin Tarantino a do filmu obsadí takové herecké hvězdy, jako je Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Christoph Waltz a Jamie Foxx, je z toho dechberoucí podívaná!

Osm hrozných (2015)

Foto: Profimedia.cz

V Osmi hrozných si zahrál Samuel L. Jackson a také Walton Goggins.Foto: Profimedia.cz

A máme tu opět Quentina Tarantina, u něhož už nic jiného než skvělé herecké obsazení nečekáte. Tady se sešli například Samuel L. Jackson a Kurt Russell. Jak název napovídá, příběh se týká osmi hlavních hrdinů, mezi nimiž jsou lovci lidí i jejich úlovky a různí odpadlíci, vysloužilí vojáci a podobně. Ti společně uváznou kvůli vánici v dřevěnici kdesi ve Wyomingu a přátelské setkání to rozhodně není.

Film si vysloužil tři nominace na Oscary, přičemž sošku si nakonec odnesl jen Ennio Morricone za nejlepší hudbu.

Kovbojové a vetřelci (2011)

Foto: Profimedia.cz

Tenhle film není pro každého, ale své fanoušky si jistě našel, možná i kvůli skvělému Danielu Craigovi.Foto: Profimedia.cz

Western a sci-fi o UFO v jednom? Že je to nemožné? Kdepak, film Kovbojové a vetřelci vás přesvědčí o opaku. Spojení je to originální a odvážné, pro někoho může být za čárou, ale na druhou stranu platí, že proti gustu žádný dišputát.

Daniel Craig hraje cizince se ztrátou paměti a tajemným náramkem na ruce, který se stane klíčem k záchraně kovbojů. Ohrožují je nevysvětlitelná světla a zvuky z nebes, po nichž záhadně mizí. Drsného plukovníka, který městečku kovbojů velí, si zahrál Harrison Ford.

Rango (2011)

Foto: Profimedia.cz

Animovaný western s chameleonem v hlavní roli? Proč ne.Foto: Profimedia.cz

Domácí chameleon trpící krizí identity se díky tuně lží a vybájených udatných historek stane šerifem ve městě, které je v totální krizi. Tamní obyvatelé potřebují hrdinu, jenž je zachrání. Ale tenhle týpek, co umí maximálně měnit barvu těla?

Že western může být i animovaný, by napadlo málokoho. Jenže chameleon Rango dokázal, že western jako animák může být pořádná legrace plná dobrodružství.

Šest směšných (2015)

Foto: Profimedia.cz

Adam Sandler si roli ve westernu střihl poprvé.Foto: Profimedia.cz

Westernová komedie, to je asi nejvýstižnější popis filmu Šest směšných. Příběh totiž westernový rozhodně je – ztracený syn se po letech dozvídá, kdo je jeho skutečným otcem, a vydává se na jeho záchranu. Jenže je to také legrace. Hlavním hrdinou je Tommy zvaný Bílý nůž (hraje ho Adam Sandler), kterého po smrti matky vychovali Apači. Poklidný život s indiánskou manželkou Kouřící liškou naruší nejen informace o existenci jeho biologického otce, ale také několik svérázných nevlastních sourozenců, kteří mu najednou vstoupí do života. A s nimiž se vydává vyrvat svého pravého tátu ze spárů hnusných únosců…

Společnost se liberalizuje a ve světě filmu padají tabu. Láska má mnoho podob. Co třeba Když holky choděj s holkama aneb Filmy a seriály o lásce dvou žen

Reklama

Načítám