Hlavní obsah

Když holky choděj s holkama aneb Filmy a seriály o lásce dvou žen

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komedie, akční snímek, horor - není filmový žánr, který by se obešel bez tématu lásky. Ta se alespoň okrajově objevuje snad v každém filmu. Ale co když se milují dvě ženy? Ještě relativně nedávno se téma na stříbrném plátně objevovalo jen velmi zřídka, ale zastaralá dogmata jsou zbořena. A tak je dnes už zcela běžné, když hlavní roli ve filmu hrají dvě ženy, které spojuje o dost víc než kamarádství.

Článek

Homosexualita byla vcelku donedávna tak trochu filmové tabu. Samozřejmě se čas od času nějaký ten snímek objevil, ale gayové v kinematografii sloužili spíš jako zdroj vtípků, zesměšňování nebo vyvolávání pocitu znechucení a podobně. V 70. letech minulého století se to začalo měnit a vznikaly trochu povzbudivější díla. Například film z roku 1975 Psí odpoledne s Al Pacinem, kde je hlavním hrdinou bisexuál, který chce vykrást banku, aby měl peníze na chirurgickou změnu pohlaví svého přítele. Film byl dokonce nominován na Oscara a za scénář ho také získal. O holčičí lásce toho bylo asi natočeno méně, zmínit lze například film Girlfriends z roku 1978 o přátelství, ale i lásce mezi třemi ženami.

Nicméně mýty jsou bořeny, dogmata potírána a svět (alespoň ten západní) je čím dál liberálnější, svobodnější a tím pádem i láskyplnější. A láska má teď mnoho podob. Tohle jsou filmy o tom, jaké to je, když choděj holky s holkama.

Skleněný pokoj

Foto: Profimedia.cz

Film Skleněný pokoj není čistě lesbickým snímkem, ale láska dvou žen je jeho silným tématemFoto: Profimedia.cz

Děj česko-slovenského filmu Skleněný pokoj začíná v 30. letech minulého století a točí se kolem moderní funkcionalistické vily (autor knižní předlohy britský spisovatel Simon Mawer se nechal inspirovat historií brněnské vily Tugendhat, ale o této konkrétní rodině film není). Hlavní manželská dvojice si nechá postavit vilu od věhlasného architekta. Šťastný rodinný život se ale nekoná – přichází nacismus a hlavní hrdinka Liesel (hraje ji švédská herečka Hanna Alström) musí odejít se svým mužem, který je Žid, do exilu. Opouští tak nejen milovanou vilu, ale i svou letitou a oddanou kamarádku Hanu (tu hraje holandská herečka Carice van Houten).

Jejich vztah byl vždy jen přátelský, ale od začátku divák cítí, že pouto mezi oběma ženami je silnější než jen kamarádství. Nicméně válka je rozdělí na dlouhé roky a poté je od sebe dělí železná opona. Odluka však jejich city jen posílila. Jak to s oběma hrdinkami dopadne, prozrazovat samozřejmě nebudeme.

Šťastné a veselé

Foto: Profimedia.cz

I v komedii se našlo místo pro lásku dvou ženFoto: Profimedia.cz

Jde o obdobu klasických romantických vánočních komedií. Abby (Kristen Stewart) a Harper (Mackenzie Davis) jsou dvě zamilované lesby a jejich vztah vypadá bez poskvrnky. Abby má v plánu požádat svou dívku o ruku na tradiční štědrovečerní večeři, při níž má rodiče své vyvolené také poprvé poznat. Jenže zjistí, že jim Harper o její existenci nic neřekla, a navíc její rodina ani netuší, že je na holky. Jak tohle může dopadnout?

Život Adèle

Foto: Profimedia.cz

Tenhle film se nebojí ani žhavých milostných scén dvou ženFoto: Profimedia.cz

Zpočátku se film tváří jako každá druhá teenagerská filmová romance. Patnáctiletá Adèle poslechne své kamarádky a na jejich popud sbalí třídního hezouna. Jenže pak zahlédne starší dívku s modrými vlasy a začne tušit, že s její orientací to nebude tak jednoduché, jak si doposud myslela. Jakmile se s Emmou v lesbickém baru doopravdy seznámí, začne objevovat samu sebe.

Film sleduje jejich letitý vztah od vzplanutí, budování lásky a intimity přes společné soužití až po krizi a ochladnutí. Nicméně pokud patříte k ostýchavějším divákům, možná vás zaskočí poměrně žhavé a dlouhé milostné scény. Tady se totiž na náznaky nehraje.

Carol

Foto: Profimedia.cz

Láska dvou žen a společenské konvence, to je silné témaFoto: Profimedia.cz

Carol v podání úžasné Cate Blanchett je bohatá dáma, ale obyčejná návštěva obchodního domu jí převrátí život naruby. Setkání s tamní mladinkou prodavačkou Theresou (Rooney Mara) obě zasáhne jako blesk a síla náklonnosti, kterou k sobě náhle pocítí, je silnější než cokoli, co doposud zažily.

Jenže Carol je vdaná, má děti, a navíc se film odehrává v Americe 50. let, kdy byl vztah dvou žen nejen společensky nepřípustný, ale dokonce mimo zákon. Film je plný lásky, ale také konvencí, nad nimiž je těžké vyhrát.

Holky ze zadních lavic

Foto: Profimedia.cz

Seriál je především o ženském přátelství, ale i lásce dvou ženFoto: Profimedia.cz

Španělský seriál Holky ze zadních lavic není primárně o lesbické lásce, ale o silném přátelském poutu pěti letitých kamarádek, které se znají od školy. I když už dávno dospěly, mají své rodiny, za sebou nejrůznější rozchody a životní trable, pravidelně si na sebe nacházejí čas a vyráží každý rok na dámskou jízdu.

Ale ta letošní je jiná. Jedna z nich má rakovinu a tenhle výlet je poslední, co ji před léčbou čeká. Divák do poslední chvíle neví, která z nich s nemocí bojuje, jen sleduje, jak si pět žen s oholenými hlavami (jejich výraz sounáležitosti) plní každý den tajné přání. A ukáže se, že mezi dvěma z nich je po celé roky víc než jen kamarádství.

Děcka jsou v pohodě

Foto: Profimedia.cz

Dvě ženy, co spolu vychovávají děti? Ani to už není tabuFoto: Profimedia.cz

Nic a Jules v podání Annette Bening a Julianne Moore spolu roky spokojeně žijí a vychovávají své dvě dospívající děti – dceru Joni a syna Lasera. Jenže ten touží poznat svého biologického otce a jeho sestra mu ho pomůže vypátrat. A tak do téhle moderní rodiny vstupuje Paul (Mark Ruffalo) a doposud fungující nastavení a rozložení rolí musí být totálně přehodnoceno. Americká komedie z roku 2010 se dočkala poměrně velkých ohlasů a určitě stojí za to ji vidět.

Aby to bylo spravedlivé, nesmíme zapomenout ani na muže, co milují muže. Silné filmové příběhy o homosexuálech, kteří to neměli lehké

Reklama

Načítám