Hlavní obsah

Zemřela herečka Jana Šulcová – žena s těžkým životním osudem, která se dokázala vrátit na výsluní

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do srdcí diváků se zapsala především jako maminka z komedie S tebou mě baví svět. Přestože má na kontě řadu dalších skvělých rolí, tahle je ikonická. Odchod Jany Šulcové je smutný, zemřela dnes v sedmdesáti šesti letech. Ale díky její filmové práci tu s námi bude navždy. Znáte její další filmové postavy?

Článek

Že se jejím životem stane herectví, bylo jasné od mládí. Po gymnáziu vystudovala DAMU. Dlouhých 23 let byla členkou hereckého souboru Městských divadel pražských, vystupovala i s divadelním souborem Háta a hostovala v Divadle Bez zábradlí. Široké veřejnosti jsou ale známé především její role filmové.

Legenda jménem S tebou mě baví svět

Foto: Profimedia.cz

Tři maminky z filmu S tebou mě baví svět. Zleva Zdena Studénková, Jana Šulcová a Eliška BalzerováFoto: Profimedia.cz

Jana Šulcová válela v mnoha filmech a seriálech. Například v seriálu Byl jednou jeden dům či My všichni školou povinní, v historickém filmu Oldřich a Božena či v silném dramatu Operace mé dcery.

Ale jestli je jedna role, kterou nelze nikdy vynechat, je to postava Kateřiny Horákové z komedie S tebou mě baví svět. Šulcová v ní hrála manželku doktora Alberta Horáka v podání Júlia Satinského a maminku Kačenky, Bertíka a Matýska. Té Kačenky, co si ostříhala vlásky, jen aby mohla jet na pánskou výpravu do hor. A toho Bertíka, který na dotaz, zda je maminka doma, odpověděl „ne, to nadává papoušek“. A Matýska, co se ve vlaku po…l.

Rozvod s Oldřichem Víznerem ji zlomil

Foto: Profimedia.cz

V těžkých časech byly hereččinou oporou hlavně její dcery. Na snímku z roku 2016 je Šulcová s dcerou RozáliíFoto: Profimedia.cz

Kolem roku 1989 prožila těžkou osobní krizi, po dvacetiletém manželství ji opustil manžel, herec Oldřich Vízner. Trápení se snažila utopit v alkoholu, který doplňovala antidepresivy. Závislosti se nakonec zbavila, když podstoupila léčení. Pomáhaly jí její dvě dcery, které má právě s Víznerem. A ani období koronaviru nebylo snadné. Ze strachu o své zdraví téměř rok nevycházela ze svého bytu.

Foto: Profimedia.cz

Manželství herečce nevyšlo, ale sama nezůstala. Na snímku z roku 2016 je se svými vnukyFoto: Profimedia.cz

Poslední roky Jany Šulcové ve filmu

I když se k herectví už naplno nikdy nevrátila, čas od času nabídky na práci neodmítala. V roce 2015 se podílela na filmu Kobry a užovky, kde hrála věčně opilou matku Matěje a Kryštofa Hádkových.

Foto: Profimedia.cz

S bratry Hádkovými se Šulcová objevila ve filmu Kobry a užovkyFoto: Profimedia.cz

V roce 2019 byla k vidění ve snímku Cena za štěstí a v roce 2020 si pak zahrála v mysteriózním thrilleru Daria. Hrála matku mladého psychiatra v podání Jaromíra Noska, která pracuje v psychiatrické léčebně.

Posledních dvacet let měla zdravotní problémy, především se štítnou žlázou a později musela podstoupit operaci oka. A i když už si Jana Šulcová v žádném novém snímku nezahraje, ty, které natočila doposud, nám ji budou připomínat navždy!

Načítám