Hlavní obsah

Rakovina střev, mrtvice i smrt dvou synů: Drsný život rockové legendy Tiny Turner

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Královna rock'n'rollu, držitelka osmi cen Grammy Tina Turner dnes odešla do rockového nebe. Zemřela ve věku 83 let.

Článek

Proslavil ji její nezaměnitelný hlas, nakažlivá energie, kterou vkládala do všech svých vystoupení, hříva vlasů a nejkrásnější nohy showbyznysu. Připomeňte si její život i největší hity.

Neštěstí v lásce, štěstí v showbyznysu

V osobním životě zpěvačka moc štěstí neměla. První manželství sice mělo pozitivní dopad na její kariéru, ale v soukromí to bylo hotové peklo. Jejím prvním manželem byl frontman skupiny The Kings of Rhythm – Ike Turner. Tvořili společně pěvecké duo a kapela získala nový název Ike & Tina Turner Revue. V hudební branži si tak začala pomalu budovat své jméno a sklízeli obrovský úspěch, hlavně díky živým vystoupením. Hitem se v té době, v šedesátých letech, stala třeba píseň River Deep – Mountain High.

První manželství s Ikem trvalo mezi léty 1962-1978. Když v roce 2007 zemřel, nepřišla mu na pohřeb, a dokonce prohlásila, že když za něj byla provdaná, pokoušela se o sebevraždu. Její exmanžel ji totiž bil a měl problémy s alkoholem a drogami. Po šestnácti letech od něj utekla s pár centy v kapse - duo Ike & Tina v roce 1976 skončilo, o dva roky byl finalizován rozvod. Měli spolu jednoho syna Ronnieho a dva manželovy syny Tina adoptovala. Ona sama ještě měla syna Craiga z prvního vztahu s Raymondem Hillem, saxofonistou z Ikeho kapely.

Foto: Profimedia.cz

Tina Turner ve svém živlu! Fotka je z roku 1972Foto: Profimedia.cz

S dětmi se později nestýkala

Byla čtyřnásobnou matkou, ale dva své syny přežila – Craig spáchal sebevraždu v 59 letech a Ronnie zemřel na komplikace spojené s rakovinou tlustého střeva koncem roku 2022, když mu bylo 62 let. Podle všeho ale se syny neudržovala bližší vztahy a nebyli poslední léta (od roku 1994) v kontaktu. Ať už byly důvody jakékoli, rozhodně tomu nepřispěl fakt, že se v tom roce přestěhovala do Švýcarska.

Foto: Michael Ochs Archives - GettyImages.com

Rodinný portrét z roku 1972Foto: Michael Ochs Archives - GettyImages.com

Druhý manžel byl o 16 let mladší

Narodila se jako Američanka, zemřela jako Švýcarka. Od roku 1994 žila s manželem, německým hudebním producentem Erwinem Bachem ve Švýcarsku a vzala si švýcarské občanství. Dělil je věkový rozdíl 16 let (on byl mladší) a brali se v roce 2013 při buddhistické ceremonii. Prožila si i velké zdravotní trable – prodělala mozkovou mrtvici jen pár týdnů po svatbě. V roce 2016 jí pak byla diagnostikovaná rakovina střev a zároveň jí selhávaly ledviny. Manžel jí daroval svoji.

Foto: picture alliance - GettyImages.com

Tina Turner s manželem Erwinem Bachem v roce 1999Foto: picture alliance - GettyImages.com

Od uklízečky k vyprodaným koncertům

Z show v kabaretu to dotáhla na jednu z nejúspěšnějších zpěvaček vůbec, její jméno je jak v Rockové síni slávy, tak i na Chodníku slávy v Hollywoodu. Ale nepředbíhejme. Tehdy v sedmdesátých letech, vedle svého prvního manžela, měla sice Tina kariérou slušně našlápnutou, ale po rozchodu neměla skoro na nájem. Chvíli se živila jako uklízečka a postupně se začala opět prosazovat v kumštu, tentokrát jako sólo zpěvačka a také herečka. Například v roce 1985 si zahrála vedle Mela Gibsona ve filmu Šílený Max: Dóm hromů, pro který i dvě filmové písně nazpívala.

Foto: Ellen Poppinga - K & K, ullstein bild Dtl. - GettyImages.com

Zleva: Tina Turner v roce 1975 a 1979. Její devízou, kromě hlasu jako zvon, byly vyrýsované nohy, které měla dokonce pojištěnéFoto: Ellen Poppinga - K & K, ullstein bild Dtl. - GettyImages.com

Začátkem 80. let byla už předskokankou na koncertech Roda Stewarta a The Rolling Stones a začala pracovat na sólových albech, kterých vydala celkem devět. Úžasný úspěch sklidilo to s názvem Private Dancer z roku 1984 a její sláva pak stoupala výš a výš. Dodnes je deska považována za nejlepší comeback století.

Legenda Tina

Jejím největším hitem se stala skladba s názvem What’s Love Got To Do With It. Dalším z desítek top hitů je The Best (1989), Proud Mary (1993) a samozřejmě píseň k bondovce Goldeneye (1995). Poslední turné jela v roce 2009. Poté pracovala ještě v roce 2016 na muzikálu Tina, který je založen na její kariéře. V roce 2021 také vyšel na HBO stejnojmenný film, který vám představí zpěvaččin život z různých úhlů. Nebála se otevřeně promluvit ani o domácím násilí, které si prožila a kvůli kterému trpěla posttraumatickým syndromem.

Tina Turner to uměla vždycky rozjet, podívejte se na záznam z roku 1971, v kterém vystupuje s Ikem Turnerem v písni Proud Mary. Její energie byla neuvěřitelná.

Reklama

Související témata:

Načítám