Hlavní obsah

Jak na zdravé vlasy? Přes jídlo!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kvalitu vlasů ovlivňuje více faktorůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Toužíte po krásných a zdravých vlasech? A víte, že nejen výběr šamponů, ale také vaše strava může kvalitu vlasů výrazně ovlivnit? Poradíme vám, jak upravit svůj jídelníček, aby prospěl i vašim kadeřím. Nechte se inspirovat!

Článek

Podobně jako se skladba vaší stravy podepisuje na kvalitě pleti a nehtů, má výrazný vliv i na vlasy. „Zdraví vašich vlasů ovlivňují tři faktory. Jednak dědičné dispozice, které ovšem nemáte možnost změnit. Dále výběr správných vlasových přípravků a do třetice i strava. Přičemž vliv složení potravy se na vlasech podepisuje zhruba stejnou měrou jako vlasová kosmetika a šampony,“ říká hned úvodem kadeřnice Jiřina Matýsková.

Olivový olej je základ

Nejčastěji se doporučuje pravidelné požívání olivového oleje, a to ve všech možných pokrmech. „Jedna z prvních věcí, která se učí na modelingových kurzech v oblasti zdravé výživy, je právě častá konzumace zeleninových salátů, případně těstovin a sýrů lehce přelitých olivovým olejem. Ten jednak urychluje trávení a má blahodárný vliv na žaludek, jednak výrazně napomáhá regeneraci vlasů. Zejména pokud jsou vaše vlasy vystavovány často tepelným úpravám nebo lakování, měla byste na ně tak říkajíc myslet. A na denní požívání kvalitního panenského olivového oleje si zkrátka zvyknout,“ radí Matýsková. A hned také dodává, že i samotné olivy mají podobný účinek.

To, čeho byste se ale měla vyvarovat, je smažení na olivovém oleji. Ten totiž k této činnosti rozhodně určen není. Při smažení se přepaluje a uvolňují se naopak škodlivé látky.

Foto: shutterstock.com

Vejce dodá vašim vlasům výživu a leskFoto: shutterstock.com

Vajíčka pro lesk vlasů

Ne náhodou dávají mnozí chovatelé psů svým mazlíčkům jednou za čas  tvaroh se syrovým vajíčkem. Po vajíčku se totiž jejich srst krásně leskne. A podobně tomu je i u vlasů. Nemusíte je jíst syrová, postačí, pokud si například míchaná vajíčka připravíte do polotekutého stavu. „Vajíčka jsou bohatá na bílkoviny, díky kterým budou vaše vlasy zářivě lesklé. I vajíčkové šampony jsou velmi prospěšné a mají tentýž efekt,“ doporučuje kadeřnice Matýsková.

Listová zelenina a ovoce

Rozhodně byste neměla zapomínat ani na pravidelnou dávku vitaminů, a to v podobě zeleniny a ovoce. Vlasům prospívá především listová zelenina a saláty, protože obsahují kyselinu listovou, jež dodává vlasům pevnost. „Navíc je vědecky prokázáno, že pravidelná konzumace listové zeleniny zpevňuje pokožku včetně té na hlavě. A díky tomu je omezeno vypadávání vlasů,“ tvrdí Matýsková. Pokud jde o ovoce, vitalitu vlasům dodají především broskve, meruňky a banány.

Nápoje s aloe verou

Pokud se ptáte, zda existuje nějaký doporučovaný nápoj, který by vašim vlasům dodal trochu pružnosti, pak zkuste nápoje s aloe verou. V dnešní době je na našem trhu takových nápojů hned několik druhů. „Aloe vera dodá vlasům elasticitu a zdravý vzhled. A vaše tělo nabudí energií a pozitivní náladou,“ míní Jiřina Matýsková. A dodává, že přirozeně kudrnaté vlasy vyžadují dostatek hydratace. Tu jim dodáte konzumací většího množství čisté vody.

Máte i vy nějaký svůj zaručený „babský“ recept, díky němuž udržujete své vlasy zdravé? Podělte se o své zkušenosti na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám