Článek
Jsou populární proteinové drinky rychlým a šikovným způsobem, jak doplnit do těla potřebné bílkoviny, nebo spíše pomíjivý módní trend? Potřebují je jen sportovci, nebo se hodí pro všechny, včetně těch, kteří chtějí zhubnout?
K čemu tělo potřebuje bílkoviny neboli proteiny
Bílkoviny, složené z aminokyselin, jsou základními stavebními kameny pro všechny buňky a tkáně v organismu. Lidské tělo se bez nich neobejde, jsou nepostradatelné pro imunitní systém, výživu, tvorbu a správné fungování svalů i kostí, výrobu hormonů, regeneraci kůže i šlach, regeneraci po fyzické zátěži a sportu i spalování tělesného tuku.
Ideální je syrovátka a pozor na obsah bílkovin
Proteinové nápoje ve formě prášku, určeného k rozmíchání v tekutině, se nejčastěji vyrábějí ze syrovátkového a kaseinového proteinu, použitý ale může být rovněž rýžový, sójový, hrachový nebo vaječný protein. Syrovátkový protein má vysoký obsah esenciálních aminokyselin a vyznačuje se rychlou vstřebatelností. Každý člověk má své zdravotní potřeby i chuťové preference, proto je při výběru důležité brát ohled například na fakt, že některé druhy proteinů obsahují alergeny (sója, vaječné bílky apod.) nebo mají velmi specifickou chuť a konzistenci.
„Při výběru je důležité sledovat, kolik gramů bílkovin je obsaženo ve 100 g výrobku. Rostlinné bílkoviny, například konopný nebo hrachový protein, mívají celkový obsah bílkovin nižší než třeba protein syrovátkový. Druhou věcí je, k čemu má protein sloužit. Pro nemocné nebo osoby v rekonvalescenci jsou vhodnější produkty bez chuti, jelikož jejich využitelnost je vyšší. Každopádně je třeba myslet na to, že hlavním zdrojem bílkovin by měly být běžné potraviny, a proteiny v prášku používat jen jako doplněk,“ doporučuje nutriční terapeutka Karolína Hlavatá z kliniky Health+.

Proteinové nápoje rychle doplní do těla bílkoviny, nezapomínejte ale ani na vyvážený jídelníčekFoto: Farion_O, Shutterstock.com
Míchat s vodou nebo mlékem?
To, zda si proteinový prášek pro přípravu nápoje smícháte s vodou nebo mlékem, ovlivní ve výsledku celkový obsah bílkovin a také nutriční hodnotu drinku. Na to je třeba myslet v případě, že máte nějaká zdravotní či výživová omezení nebo se snažíte hubnout.
Pokud chcete, aby váš proteinový koktejl měl co nejméně kalorií, je voda lepší volbou než mléko, protože neobsahuje žádné kalorie. A naopak pro ty, kdo chtějí přidat do nápoje ještě další bílkoviny, také ale sacharidy a tuky, které jsou obsaženy v mléku, bude vhodnou alternativou připravit si jej s mlékem. Pro srovnání, 200 ml polotučného mléka obsahuje zhruba 3 g tuku a 4,6 g sacharidů, v mléku plnotučném pak najdete kolem 7 g tuku a 8,8 g sacharidů.
„Rozdíl je samozřejmě zejména v energetické hodnotě – kombinace proteinu v prášku a mléka představuje vydatnou svačinu. Na druhou stranu je samotné mléko zdrojem bílkovin a vápníku, tudíž výsledný nápoj je nutričně hodnotnější a také zpravidla chutnější,“ říká Karolína Hlavatá.
Záleží na vaší chuti a záměru
Co člověk, to jiné chuťové preference. Někomu může více chutnat proteinový drink s mlékem, protože mu dodává krémovější a hutnější konzistenci a lepší chuť, jiní zase dají přednost „lehčí“ variantě s vodou, která je výhodnější z hlediska regulace hladiny cukru v krvi a může být rovněž pohodlnější zejména na cestách, v kanceláři, na výletu nebo přímo v tělocvičně po tréninku.
V případě, že trpíte intolerancí laktózy, můžete použít také alternativní rostlinné nápoje, jako je například mandlové, kokosové nebo ovesné mléko, které dodají ještě další živiny. Případně zvolit poměr „půl napůl“ vody a mléka.