Hlavní obsah

Antikoncepce po padesátce? Pozor si dejte na hormony

Foto: KaryB, Shutterstock.com

Foto: KaryB, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy z nechtěného těhotenství nemají jen mladí lidé. I sexuálně aktivní páry po padesátce řeší, jak zabránit případnému početí. Má antikoncepce v tomto věku nějaká specifika a jsou druhy, které by lékař už nedoporučil?

Článek

Případ, kdy si žena myslí, že přestala menstruovat kvůli menopauze, a přitom byla „v tom“, není žádná rarita. A i když matek ve vyšším věku přibývá, po padesátce už přece jen drtivá většina žen mateřské slasti i strasti s úlevou přenechá mladším.

O sexu to ovšem neplatí, proto je třeba se chránit. „Chuť užít si kvalitní sex je namístě stejně jako potřeba ochrany. Protože pokud se mě zeptáte, zda může žena po padesátce otěhotnět, pak odpovím, že ano. Jistá možnost, že k tomu dojde, tady je,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování gynekolog a sexuolog Luděk Fiala s tím, že volba vhodné ochrany ovšem nemusí zůstat jen na ženě.

Renesance pesaru

Na oblibě stoupá vasektomie, ale ne každý muž je ochoten tento drobný, asi půl hodiny trvající zákrok podstoupit. Někteří raději sáhnou po kondomu, ale jeho použití má v pokročilém věku svá drobná úskalí. „Může se stát, že erekce netrvá dlouho, penis ochabne, kondom sklouzne. S podporou preparátů erekce vydrží delší dobu, pak je možné kondom používat,“ říká Luděk Fiala.

Vedle kondomu patří k bariérové antikoncepci také pesar, jenž podle odborníka zažívá renesanci. A to zejména u mladších žen, které nechtějí užívat hormonální antikoncepci. Doktor Fiala tuto rozvážnost chválí: „Užívání hormonů by mělo být velmi obezřetné, stejně jako by řekli kolegové internisté, že obezřetní musíme být v antibiotikách. Vždycky je dobré vážit pro a proti. Pokud žena hormonální antikoncepci užívá, gynekolog ji má instruovat, že musí chodit častěji na kontroly, a to nejen gynekologické, ale i do nějakého mama centra,“ upozorňuje v podcastu.

Foto: Proženy.cz

Doc. MUDr. Luděk Fiala, MBA, Ph.D. je přední český sexuolog a gynekolog.Foto: Proženy.cz

Hormony ano i ne

Ženám, které od starostí s otěhotněním po padesátce pomalu přejdou ke starostem s nadcházejícím klimakteriem, by doktor Fiala naopak hormonální substituci doporučil. „Nedostatek hormonů vede k osteoporóze, ovlivňuje hmotnost, tedy je zde riziko diabetu stejně jako hypertenze nebo ischemické choroby. Některé ženy mají s příchodem klimakteria deprese a podle mého je lepší, když v tomhle případě budou užívat substituci než antidepresiva.“

Prodlužuje se s delší dobou dožití také věk, kdy je žena plodná? A jak ovlivní její plodnost hormonální substituce? Jak pozná, že je v přechodu, když jí menstruaci řídí hormonální antikoncepce? A je vasektomie ještě stále nevratný zákrok? Celý rozhovor s odborníkem si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali

Doc. MUDr. Luděk Fiala, MBA, Ph.D. je přední český sexuolog a gynekolog. Pracuje v Sexuologickém ústavu Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Působí též na Psychiatrické klinice Fakultní nemocnice Plzeň. Má bohatou přednáškovou a publikační činnost, je soudní znalec v oboru sexuologie a napsal také několik cestopisů a knížek pro nejmenší.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Reklama

Načítám