Hlavní obsah

Menopauza to ještě není, ale znepříjemnit život umí také: jak se projevuje perimenopauza a co čekat

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Reklama

Přechodné období, během něhož v ženském těle dochází i významným hormonálním změnám, může ženám hodně znepříjemnit život. Co je perimenopauza, kdy nastává, jaké jsou její projevy a co se s tím dá dělat?

Článek

Období, kdy postupně ustává činnost vaječníků, a proto dochází k úbytku ženských hormonů, se označuje jako přechod (klimakterium). A lékaři v této souvislosti někdy mluví také o perimenopauze, což je relativně krátká doba v klimakteriu, která nastává přibližně dva roky před poslední menstruací a trvá asi rok po ní. Mohou se objevit intenzivní potíže, které se souhrnně označují jako akutní klimakterický syndrom a významně zhoršují kvalitu života.

Projevy perimenopauzy

V poslední fázi přechodu, většinou kolem padesátky, se mohou nepříjemné příznaky klimakteria stupňovat a úbytek progesteronu a kolísání hladiny estrogenu některým ženám způsobují nemalé potíže. O co se jedná?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Přecitlivělost a zvýšená úzkostlivost se vlivem hormonálních výkyvů mohou objevit už po čtyřicítce a mohou se zhoršovat s blížící se menopauzouFoto: fizkes, Shutterstock.com

1. Nezvyklá menstruace a myomy

Změny produkce estrogenu a progesteronu způsobují problémy s menstruačním cyklem, krvácení bývá kratší, delší, silnější, slabší i nepravidelné. V každém případě je to nepříjemné a velice obtěžující. V tomto období se také častěji objevují děložní myomy, které zhoršují krvácení a mohou způsobovat bolesti v podbřišku.

2. Návaly horka a pocení

Náhlé intenzivní pocity horka, především v horní části těla a obličeji, ke kterým se může přidat studené opocení, bušení srdce a bolest hlavy většinou trvají jen několik sekund, ale i dlouhé minuty, a mohou přijít několikrát během dne i v noci. Ženy tyto stavy mimořádně obtěžují a stresují.

3. Poruchy spánku a psychické obtíže

Pravděpodobně nejméně snesitelné jsou obtíže psychického rázu, které jsou stále podceňovány a ženy se o nich stydí mluvit. Svádějí se často na vnější vlivy (odchod dětí z domova, neschopnost vyrovnat se se stárnutím), přitom se celý organismus musí přizpůsobit tomu, že se významně mění jeho fungování, a bylo by zvláštní, kdyby se to neprojevilo také na činnosti mozku.

Řada žen trpí silnými úzkostmi, objevují se i výbuchy vzteku, podrážděnost, změny nálad nebo deprese, jež mohou být tak silné, že ženy uvrhnou do takové apatie a únavy, že nemusejí být schopné vstát z postele. K tomu se zhoršuje paměť, výkonnost i soustředění, přidávají se potíže se spánkem a také snížení libida.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

S hormonálními změnami se někdy snižuje libido. Ubývání ženských hormonů časem vede k vaginální suchosti, který může být příčinou bolestí při sexuFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Jak na (ne)hormonální terapii

Hladinu ženských pohlavních hormonů stabilizuje nízkodávková hormonální antikoncepce, nitroděložní tělísko s hormony anebo hormonální substituční terapie. Tyto přípravky pomáhají předcházet různým projevům klimakterického syndromu a ulevují od potíží.

Jaké možnosti mají ženy, které hormony nemohou či nechtějí užívat? „Významnou nehormonální součástí terapie v období perimenopauzy může být i hormonální jóga a správné doplnění jídelníčku,“ radí Kateřina Kneiblová, gynekoložka a autorka projektu Gynopsychosomatika.

Vyplatit se může i zařazení potravin s obsahem fytoestrogenů, které mohou některým ženám pomoci vyrovnat hormonální výkyvy. Najdete je především v sójových výrobcích, pomoci mohou i doplňky stravy s výtažky z jetele nebo vojtěšky.

Foto: Kitja Kitja, Shutterstock.com

Sportování zvyšuje hladinu neurosteroidů, látek, které mírní projevy hormonální nerovnováhyFoto: Kitja Kitja, Shutterstock.com

Proč nezapomínat na pohyb

Důležitou roli hraje pravidelný pohyb. Proč? Zvyšuje totiž hladinu neurosteroidů, což jsou hormony, které se vytvářejí v mozku mimo jiné i z pohlavních hormonů a mají velice široké účinky: analgetické, zlepšují spánek, snižují úzkosti a mají vliv třeba i na učení a chování.

„S poklesem ženských pohlavních hormonů klesá i produkce neurosteroidů, což vede k příznakům, jako je podrážděnost, deprese, úzkost a poruchy spánku i paměti,“ vysvětluje internistka a systemická terapeutka Kateřina Cajthamlová s tím, že pohybové aktivity upravují hladiny adrenalinu a kortikoidů, které mohou produkci neurosteroidů částečně stimulovat a zmírnit tak nepříjemné projevy klimakteria i menopauzy.

Reklama

Načítám