Hlavní obsah

Nejen návaly horka a konec menstruace: co vše se děje v těle při menopauze a co s tím

Foto: Zhur_Sa, Shutterstock.com

Foto: Zhur_Sa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásadní pokles hladin ženských hormonů v menopauze podstatně ovlivní chod celého organismu. Hormony totiž ovlivňují mnoho funkcí – nejen plodnost – a z toho vyplývá mnoho potíží souvisejících s jejich nedostatkem. Co všechno se změní?

Článek

Když vaječníky přestanou produkovat ženské pohlavní hormony estrogen a progesteron, ustane ovulace i menstruace, žena přestane být plodná a přichází menopauza. Ale zánik plodnosti není zdaleka to jediné, k čemu dojde. Estrogen a progesteron plní mnoho funkcí, tak jak se jejich nedostatek projeví?

Co ovlivňují ženské hormony

Estrogen a progesteron aktivují a deaktivují geny v buňkách, mohou dát příkaz k produkci důležitých látek, ovlivňují metabolismus tuků a kostí a podílejí se na syntéze kolagenu.

„Také udržují svalovou hmotu zejména dolní poloviny těla, mění tělesnou teplotu ženy, regulují hlad a chutě a mění výšku děložní sliznice i vazkost poševního hlenu,“ popisuje internistka a systemická terapeutka Kateřina Cajthamlová. A to vše se v menopauze změní.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ubývání ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu některé ženy snášejí zcela bez problémů, ale většina prožívá menší či větší obtížeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Příznaky a důsledky menopauzy

Jak vysvětluje Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z centra Mediol v Olomouci, příznaky se dělí na akutní, subakutní a chronické. Akutní nastávají již v přechodu a jedná se o nepravidelnosti cyklu, návaly horka a potu, migrény, podrážděnost i poruchy spánku.

„Po týdnech až měsících přicházejí příznaky subakutní, jako je vysychání sliznic projevující se suchostí v pochvě a bolestí při sexu, pálením v očích, suchou rýmou a suchostí v krku, dále sem patří zvýšené vypadávání vlasů a tvorba vrásek, ztenčování kůže, častější nutkání na močení a infekce močového měchýře, také zhoršování paměti,“ vyjmenovává.

Po roce se dostavují chronické příznaky, které nejsou naštěstí tak zřejmé a nesnižují tolik kvalitu každodenního života, ale z medicínského hlediska jsou nebezpečnější. Jde o osteoporózu, vyšší tlak i hladinu cholesterolu a rostoucí riziko infarktu srdce a mozkové mrtvice.

Pokles hormonů mění i množství důležitých látek v mozku, takže se objevují úzkosti, časté jsou deprese, nesoustředěnost... Menopauza může výjimečně patřit i ke spouštěčům závažných psychických onemocnění.

Foto: Chinnapong

Zvýšená hladina cholesterolu není ani zdaleka tak nesnesitelná jako každodenní potíže například s močenímFoto: Chinnapong

Hormony, antidepresiva, fytoestrogeny

Každá žena zvládá menopauzu jinak a někdy se problémy nemusejí objevit. A pro ty, které trpí, existují prostředky, jak potíže zmírnit.

K potlačení obtěžujících problémů předepisují gynekologové hormonální substituční terapii, která nahrazuje nedostatek hormonů. Ovšem nehodí se pro všechny: nedává se ženám po rakovině prsu či s vysokým rizikem jejího propuknutí, po infarktu či mrtvici, s onemocněním jater či ledvin a při zvýšené srážlivosti krve.

Nabízejí se i doplňky s fytoestrogeny a výtažky bylin, na velké potíže ovšem většinou moc nezabírají. Předepisují se také antidepresiva a další léky, šikovné jsou lokální masti a čípky buď s hormony, nebo s podpůrnými látkami, které zlepšují stav sliznic močopohlavního ústrojí.

Starý dobrý zdravý životní styl

Ať již žena pociťuje závažné příznaky, anebo se jí „jen“ pomalu a nenápadně zhoršuje zdraví, vždy je důležité dbát na zdravý životní styl. „Zcela jistě pomůže pravidelná fyzická námaha v podobě vytrvalostní zátěže, jako je svižná chůze optimálně se severskými holemi, plavání, běh, jízda na kole, v zimě běžky či bruslení. Zejména kolísání tlaku a pulsu je zvýšením trénovanosti velmi dobře ovlivnitelné,“ radí profesorka Hana Matějovská Kubešová z Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně. Důležité je nepodceňovat správnou psychohygienu a dávat tělu i duši, co potřebují.

Cesta k pevným kostem

Osteoporóza je veliký strašák, protože patří mezí časté příčiny invalidity i smrti žen ve vyšším věku. Ve spojitosti s ní se mluví hlavně o příjmu vápníku, ale roli hrají i další faktory. „Bez kolagenu se vápník nemá v kostní dřeni na co navázat,“ upozorňuje Petr Dušek ze společnosti Orling. Tady je dobré vědět, že ze stravy se přírodní kolagen špatně vstřebává, proto jsou v tomto případě namístě doplňky stravy. Aby se ovšem kosti udržely pevné, je nutné se pravidelně hýbat!

Reklama

Související témata:

Načítám