Hlavní obsah

Čokoládu si klidně dejte, zrajícím sýrům se vyhněte. S neurologem o tom, jak vyzrát na migrénu

Foto: Kuz Production, Shutterstock.com

Foto: Kuz Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není bolest hlavy jako bolest hlavy. S tou „běžnou“ se občas setká každý. Může být způsobena stresem, únavou, nedostatkem tekutin či spánku a umí ji zvládnout běžně dostupné analgetikum a klid. Pak je tu ale migréna. Tou u nás trpí víc než milion lidí a běžnými léky na bolest se jí zbavíte jen výjimečně.

Článek

Trápí vás opakující se silné bolesti hlavy? Měli byste navštívit praktického lékaře. Ten provede vyšetření, podle kterého dokáže poznat, zda se jedná o migrénu, a když se mu něco nezdá, odešle vás k neurologovi. Jinak může zahájit léčbu sám. Co záchvatu předchází, jak vypadá aura a jaké jsou možnosti terapie migrény? Poslechněte si povídání s neurologem Tomášem Nežádalem v novém díle podcastu MUDr.ování:

Jak migréně předcházet? Kromě režimových opatření, kdy by se měl člověk snažit vyhýbat spouštěčům, je třeba užívat účinné léky. Na akutní migrénu může lékař předepsat triptany, když se však zvýší četnost atak, může přijít na řadu i profylaktická neboli preventivní léčba. „Jestliže má člověk víc než čtyři migrény měsíčně, je to už indikace k preventivní léčbě. Tu ale musí předepsat neurolog,“ upozorňuje Tomáš Nežádal.

Od antiepileptik po antidepresiva

V případě profylaktické léčby je nutné denně užívat léky, které dokážou záchvatům zabránit. Existují na to čtyři skupiny léčiv a žádná přitom není primárně určena na migrénu, jejich účinné látky však působí na podobné receptory, případně mají podobný analgetický efekt.

Jedná se o antiepileptika, která jsou zároveň proti epileptickým záchvatům. Druhou skupinou jsou betablokátory, což jsou léky na nemoci srdce, třetí blokátory kalciových kanálů, tedy prostředky na vysoký krevní tlak, a čtvrtou skupinou jsou antidepresiva. Jaký typ lékař zvolí, záleží na přidružených syndromech a nemocech, kterými pacient trpí.

Novinkou je biologická léčba, ta se aplikuje injekcí v intervalu jednou za měsíc nebo za tři. I tuto terapii musí předepsat neurolog. Jaká jsou kritéria pro její nasazení? Podle Tomáše Nežádala jsou to víc než čtyři migrény měsíčně a selhání profylaktické léčby.

Foto: Proženy.cz

Neurolog Tomáš Nežádal působí jako předseda Sekce pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy České neurologické společnostiFoto: Proženy.cz

Pozor na spouštěče

Člověk, který trpí na migrény, by měl dodržovat určitý režim – a patří do něj i snaha vyhnout se spouštěčům třeba ve stravě. Záchvaty mohou zhoršovat například glutamáty, ty se ve větší míře nacházejí například v „čínských polévkách“ nebo i jídlech připravovaných v restauracích. Dále jsou to kořeněná jídla, zrající sýry či těžké červené víno.

Naopak čokoláda, která bývala dlouho považována za spouštěč migrény, získala tento svůj „nelichotivý titul“ neoprávněně. Někteří lidé ve chvíli, kdy se blíží záchvat, pociťují chuť na sladké, na čokoládu – a proto si to spojili. Žádné studie to ale neprokázaly. Takže jestli trpíte migrénou a máte chuť na čokoládu, klidně si ji dejte.

S kým jsme si povídali

MUDr. Tomáš Nežádal, Ph.D., vystudoval obor všeobecné lékařství na 1. LF UK v Praze. Pracuje jako neurolog v pražské Ústřední vojenské nemocnici, působí jako předseda Sekce pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy České neurologické společnosti. Je členem České neurologické společnosti, České společnosti pro klinickou neurofyziologii a České ligy proti epilepsii ČLS JEP. Přednáší na tuzemských a zahraničních kongresech, je autorem několika desítek odborných článků v renomovaných časopisech.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám