Hlavní obsah

Bolest hlavy na jedné straně: Může to být migréna, hlad i nádor. Co pomůže a kdy volat záchranku

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednostranné bolesti hlavy jsou poměrně běžným jevem a samy o sobě by neměly být důvodem k obavám. Stejně jako jiné bolesti hlavy mohou i tyto přijít pomalu, nebo náhle, být ostré, nebo pulzující, vystřelovat do blízkých oblastí, jako jsou krk nebo oči, či být doprovázeny dalšími problémy, jako je zvracení nebo zmatenost.

Článek

Za jednostrannými bolestmi hlavy může stát celá řada faktorů. Někdy je výskyt na jedné straně hlavy čistě náhodný a objevit se může i po celé hlavě. Jindy se jedná vyloženě o hemikranii, tedy jednostrannou bolest hlavy, kdy se ozývá buď napravo, nebo nalevo.

„V případě hemikranie jsou nejčastější příčinou změny na krční páteři, poruchy zraku jako glaukom a migrenózní stavy,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, zástupkyně přednosty Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

V případě hemikranie tedy na vině bývá nejčastěji:

1. Migréna

Záchvat migrény často začíná tepavou bolestí za jedním okem. „Nevolnost, zvracení, zrakové potíže, které se objevují stejně jako začátek bolesti na polovině hlavy, jsou poměrně typické pro migrénu,“ vysvětluje Vladimír Šigut, neurolog a odborník na myoskeletární medicínu z Krnova.

Migréna se léčí různě, záleží, co komu pomáhá: užívají se antimigrenika, injekční biologická léčba, akupunktura a pomáhá i změna životního stylu.

2. Neurologické problémy

Mezi závažnější potíže patří zánět krevních cév na obou stranách hlavy (buď odezní sám, nebo se léčí léky proti zánětu, případně imunosupresivy). Dochází také k podráždění nervů v horní části krku a na spodině lebky (bolest vystřeluje do zad, je intenzivní a pulzující a řeší se většinou léky proti bolesti) či zánětu trojklanného nervu. Ten se léčí antibiotiky, antivirotiky nebo léky proti epilepsii, ale také operačně.

3. Přetížení svalů či kloubů

Jak informuje Vladimír Šigut, častou příčinou je blokáda krční páteře nebo přetížení čelistního kloubu. Na uvolnění krční páteře může lékař předepsat léky na tišení bolesti, krční límec a případně injekčně aplikovat látky na uvolnění svalového napětí. V méně závažných případech pomůže cvičení, každopádně je důležitý klid a odpočinek. K odeznění potíží s čelistním kloubem pomůže léčba podle jejich závažnosti. V mírných případech postačí měkká strava, aplikace tepla či chladu, v závažnějších situacích se volí speciální cvičení, obstřiky proti bolesti a zánětu, případně různé druhy chirurgických zákroků, včetně výměny čelistního kloubu.

4. Glaukom

Zelený zákal neboli glaukom je poměrně časté oční onemocnění, při němž dochází k úbytku svalových vláken zrakového nervu a vlivem toho k zakalení čočky, což může bez léčby vést až ke ztrátě zraku. Vedle bolesti očí a rozmazaného vidění patří mezi projevy i jednostranné bolesti hlavy. Na vině je zvýšený nitrooční tlak, jeho snížení se dosahuje očními kapkami, případně chirurgickým zákrokem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Na vině bolestí v části hlavy mohou být problémy s očimaFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Komprese

Někdy ale může jít o záležitost čistě náhodnou, nejedná se tedy vyloženě o hemikranii, i když je třeba možné bolest lokalizovat napravo, nebo nalevo. Co za tím může stát? Třeba těsné helmy nebo klobouky, stažené účesy tahající pokožku hlavy, to vše se může odrazit na její bolesti. Sundejte, co vás tlačí, a dejte hlavě svobodu.

6. Léky

Analgetika a antipyretika (ibuprofen, aspirin, paracetamol, naproxen) mohou při nadužívání způsobit rebound efekt, to znamená, že paradoxně vyvolají symptom, který jste chtěli odstranit. Bolest nastává po probuzení nebo v ranních hodinách. Zkuste léky vysadit, abyste zjistili, jestli to pomůže.

7. Infekce nebo alergie

Důvodem mohou být i faktory způsobující ucpání dutin. Patří sem nejen alergie, nachlazení a chřipka , ale také závažnější infekce typu encefalitidy či meningitidy, ty ale bývají doprovázeny dalšími příznaky, jako jsou záchvaty, horečka nebo ztuhlost krku. Zde je stěžejní zaléčit hlavní problém, tedy nemoc, a to podle léčby nastavené lékařem. V případě nachlazení či chřipky především klidem na lůžku, zvýšeným pitným režimem a pitím teplých čajů, případně inhalací nebo s pomocí horského sluníčka či kapek do nosu.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Jednostranná bolest hlavy může být i příznakem meningitidyFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

8. Vynechávání jídla

Aby mohl optimálně fungovat, potřebuje mozek glukózu z potravy. Její nedostatek se může projevit i bolestí hlavy. Snažte se jíst pravidelně, nehladovte a hladu předcházejte.

9. Stres

Stres způsobuje napětí svalů a biochemické změny uvádějící mozek do pohotovosti. Obojí přispívá k bolestem hlavy, které se mohou ozvat i jen na jedné straně. Podobně se může projevit i nedostatek spánku. Každý den se věnujte něčemu, co vás těší a při čem si odpočinete, nezanedbávejte spánek. Zkuste meditace a naučte se zvolnit a říci si dost, když cítíte, že se na vás všechno valí.

10. Některé potraviny

Hlava vás může bolet i po některých potravinách. Zejména těch, které obsahují konzervační látky, jako je zpracované maso nebo stařený sýr. Patří sem i alkohol: etanol rozšiřuje cévy, což může zapříčinit bolesti hlavy. Zkuste rizikové potraviny vynechat, omezte spotřebu alkoholu a hlídejte si pitný režim.

11. Vysoký tlak

Viníkem může být i vysoký krevní tlak, otřes mozku, mrtvice (náhlá silná bolest hlavy vzniklá krvácením v mozku nebo sraženinou blokující průtok krve v této oblasti), vzácně mozkový nádor.

Jak si ulevit od bolesti

Nejlepší je lehnout si a zhluboka dýchat. Pomůže také zdřímnutí, když se napijete nebo něco lehkého sníte. Užívají se i volně prodejná analgetika (ibuprofen, panadol), dobré jsou teplé či studené obklady nebo inhalace eukalyptového oleje.

Kdy se poradit s lékařem

Pokud je bolest v půlce hlavy intenzivní, brání vstát z postele nebo běžně fungovat, budí vás v noci, má tendenci vracet se nebo se postupně zhoršovat, případně pokud se jí nemůžete zbavit po úderu do hlavy, navštivte lékaře. Je-li spojena  s náhlými potížemi se zrakem (dvojité vidění), celkovou slabostí, necitlivostí některé části těla a potížemi s řečí nebo pohybem, okamžitě volejte záchranku, může to být mrtvice a tam je včasný zákrok podmínkou k přežití.

Načítám