Hlavní obsah

Nová naděje pro lidi s migrénou, o které zatím příliš lidí neví: Co obnáší a jak se k ní dostat

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Máte migrénu a žádná současná terapie vám nepomohla? Pak pravděpodobně potřebujete nejnovější léčbu, která se podává preventivně. Přečtěte si, jak se k ní dostat a kdo na ni má nárok.

Článek

Bolí vás často nesnesitelně hlava a máte podezření, že je to migréna? Praktický lékař vás odešle k neurologovi a ten případně dál do specializovaného centra pro léčbu bolesti hlavy – v České republice jich je 31: vyberte si ze seznamu, které centrum máte nejblíž. Na závažné a těžko zvladatelné bolesti hlavy se tu zaměřují a nabízejí účinnou léčbu.

Výjimečně se ovšem může stát, že váš lékař bude bolesti hlavy bagatelizovat, protože migréna patří stále ještě ke stigmatizovaným onemocněním. Pak se nevzdávejte a obraťte se na pacientskou organizaci, kde vám poradí, kam se obrátit pro pomoc. „Řada lidí migréně podřizuje celý život. Mají často pocit, že jsou v tom sami. Ale tak to být nemusí – z mé zkušenosti opravdu pomáhá sdílení a podpora,“ doplňuje Rýza Blažejovská, zakladatelka pacientské organizace Migréna-help.

Jak léčit migrénu moderně

V současné době je na migrénu k dispozici účinná léčba, která se dělí na akutní a preventivní. Jaký je v tom rozdíl? Akutní léčba postačí, pokud má pacient jen čtyři dny s migrénou do měsíce a zabírají mu přitom triptany, což jsou léky, které zabraňují rozvoji záchvatu.

Při vyšším počtu dnů s migrénou – pět a více do měsíce – dochází k výraznému snížení kvality života a nasazuje se preventivní (profylaktická) léčba, jejímž cílem je snížit počet a intenzitu záchvatů a omezit délku jejich trvání. A právě tady se uplatňuje moderní biologická léčba.

„Pojišťovny proplácejí již téměř dva roky biologickou léčbu specificky vyvinutou pro prevenci atak migrény. Umí snížit počet záchvatů až o polovinu a více, zkracuje jejich trvání a zmírňuje intenzitu. Kromě toho pozorujeme u biologických léků minimum nežádoucích účinků,“ vysvětluje neuroložka Eva Medová.

Biologická léčba migrény

Nárok na biologickou léčbu mají ti, u nichž dosavadní léčba nezabrala. Jak taková terapie probíhá? Jedná se o podkožní injekce, které mají velkou výhodu: když se látky nedostanou do zažívacího traktu, mohou mít méně vedlejších účinků. Léčivo se podává jednou za dva nebo tři měsíce (záleží na značce preparátu), první aplikaci provádí lékař nebo sestra, a pak vás naučí, jak si injekci píchnout, a příště už to můžete dělat sami.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Běžné léky na bolest na migrénu moc nezabírají a často je nutné alespoň pro nějaký účinek stále zvyšovat dávky, což způsobuje další problémyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Výsledky jsou opravdu znát

Odborné studie ukazují, že při nasazení biologické léčby klesl počet dnů, které museli nemocní prožít s migrénou téměř o osm měsíčně a už po šesti měsících mohli přestali nadužívat akutní léky na bolest. Tedy volně prodejné prostředky, jejichž pravidelná a stále se zvyšující konzumace může vést k tomu, že nemocné bolí hlava ještě navíc z léků.

Data z nově založeného Českého registru pacientů s migrénou na nové preventivní léčbě ukazují, že účinnost je výborná. Významně snižuje počet dní, které musejí lidé prožít s nemocí, a zlepšuje jim tak výrazně kvalitu života. Zatímco před zahájením léčby prožili nemocní v průměru 10,9 dne s bolestí měsíčně, po devíti měsících od zahájení terapie došlo k výraznému poklesu – na 3,1 dne. Podle dat z registru také přestali už po šesti měsících nadužívat akutní léky na bolest.

Odborná konzultace: Migréna help

Reklama

Načítám