Hlavní obsah

Jak se pozná moudrý člověk? Především ví, komu pomoct a komu ne, říká doktor František Koukolík

Foto: Proženy.cz

František Koukolík je slavný český popularizátor vědy týkající se myšlení a fungování mozkuFoto: Proženy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moudrost není hodnota, která by se dala naměřit v krvi nebo změřit teploměrem. Přesto je pro lékaře tématem, kterým stojí za to se zabývat. Je ale v dnešním světě vůbec ještě co zkoumat?

Článek

Kdo je to moudrý člověk? Jsou moudrá i zvířata? Je pravda, že moudrosti ubývá? A co by se stalo, kdyby najednou zmizela všechna moudrost světa? Celý rozhovor s neuropatologem Františkem Koukolíkem si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

Jaké vlastnosti má mudrc?

Že se moudrostí čas od času zabývají psychiatři, asi nikoho nepřekvapí. Ale před nedávnem se do jejích tajů pustil i slavný český neuropatolog František Koukolík, který se zabývá zkoumáním vztahu mezi mozkem a chováním. Napsal o ní dokonce knihu, prý proto, že ho celý život zajímalo, co to ta moudrost vlastně je. V podcastu MUDr.ování doktor Koukolík vysvětluje, jak poznáme, že je někdo moudrý: „Je to řada vlastností, které se projeví až při střetu člověka s realitou. Moudří lidé jsou vysoce prosociální, pomáhají. Ale také přesně vědí, komu se nepomáhá,“ vysvětluje a v rozhovoru dál rozvádí, jaké vlastnosti můžeme u moudrého člověka pozorovat.

Foto: Proženy.cz

Doktor František Koukolík byl v roce 2018 pasován na Rytíře českého lékařského stavuFoto: Proženy.cz

Vzdělání ani výše IQ nehrají roli

Moudrost přisuzujeme většinou lidem v seniorském věku. František Koukolík to ale vidí jinak. „Stáří není zárukou moudrosti, protože starej blbec býval mladým blbcem, jak kdysi řekl Jan Werich. Jde spíš o počet rozbitých nosů, tedy zkušeností.“

Může mít člověk k moudrosti nadání, stejně jako ho má někdo na jazyky nebo sport? „To je jako se vším lidským. Chce to řadu předpokladů a rozsáhlou životní zkušenost. To už je docela slušný soubor náhod. Čili moudrost je velmi vzácný, čistě lidský výsledek spousty interakcí mezi geny, molekulami, neuronovými systémy a tlakem okolí, počínaje nitroděložním životem přes celý další život,“ říká lékař.

V pohádkách a bájích bývá moudrost často připisována dvorním šaškům, zatímco vladařům velmi málo. I pro tento jev má František Koukolík vysvětlení, to pomůže pochopit i fakt, proč tak často postrádáme moudrost například v politice. Ano, najdete tam hodně vysokoškoláků, ale ani vzdělání, ani vysoké IQ není záruka, že se člověk bude rozhodovat moudře.

S kým jsme si povídali

MUDr. František Koukolík, DrSc., patolog a neuropatolog z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, Rytíř českého lékařského stavu. Napsal několik desítek odborných publikací, které vyšly u nás i v zahraničí. Přednáší na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Celý život se zabývá popularizací věd o mozku, za což obdržel mnoho cen. Jeho jméno nese planetka, kterou objevili čeští astronomové. Dlouhou řadu populárně naučných knih vloni rozšířil o titul s názvem Moudrost.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám