Hlavní obsah

Možná jste měli rakovinu, ani o tom nevíte. Imunitní systém ji někdy sám nenápadně vyléčí

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Imunitní systém nás umí chránit nejen proti infekcím, bakteriím a virům, ale dokáže rozpoznat i nádorovou buňku. Vědci se dlouho přeli, zda má tohle poznání nějaký význam. Nakonec se ukázalo, že díky této schopnosti dokáže imunitní systém vyléčit rakovinu dřív, než o ní člověk vůbec ví.

Článek

Není to příjemná představa, že se vám možná právě teď v těle množí buňky, některé dokonce nekontrolovatelně. „Ale tohle se děje v zásadě denně,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování profesor Radek Špíšek, který se vedle své klinické praxe věnuje i výzkumu protinádorové imunoterapie. „V těle se nám množí buňky pořád, odumírají, nahrazují se novými a během toho se musí rozdělit. Což je docela nebezpečný proces, protože vždycky, když se v organismu něco dělí, existuje riziko, že se cosi pokazí.“

Imunitní systém má, jak vidno, docela honičku. Možná právě proto není umístěn pouze v jedné konkrétní části těla, ale jeho buňky jsou rozesety v celém organismu, od pokožky až do morku kostí. Jak konkrétně funguje a co bylo jeho úkolem v pravěku stejně jako dnes, se dozvíte v podcastu MUDr.ování.

Množení nádorových buněk

Lidské tělo má naštěstí hned dvě kontrolní bariéry, které mají za úkol pokažené dělení rozpoznat a zastavit. Když selže první stupeň, tedy kontrolní mechanismy buněčného dělení, nastoupí imunitní systém. „Ten v naprosté většině případů uspěje a eliminuje nádorové buňky,“ říká profesor Špíšek s tím, že takhle dobře to ale z nějakého důvodu nefunguje u všech jedinců. Nádorové bujení se nezastaví a tito lidé pak končí v péči onkologů.

„Je předmětem obrovského výzkumu zjistit, proč se u někoho signály nebezpečí objeví a imunitní systém na ně zareaguje a nádorové buňky eliminuje, a u jiných pacientů tohle nenastane,“ objasňuje v rozhovoru imunolog.

Onkologická léčba a terapie

Kromě léty prověřených možností léčby rakoviny mají onkologové díky obrovským pokrokům ve zkoumání imunitního systému v posledních letech k dispozici také protinádorovou imunologickou terapii. „Ta se snaží zmíněný kontrolní mechanismus imunitního systému, který není neomylný, podpořit, aby lépe bojoval proti nádorovým buňkám,“ vysvětluje odborník princip terapie. Za jeden z těchto přístupů byla v roce 2018 udělena Nobelova cena v oblasti medicíny.

Profesor Špíšek v podcastu MUDr.ování vysvětluje, v čem tkví zásadní rozdíl oproti ostatním zkoumaným imunoterapeutickým metodám. Také se dozvíte, proč muži při rýmičce trpí, jako by jim šlo o život, a proč má západní strava s nedostatkem bílkovin fatální vliv na stav imunitního systému moderní populace.

Foto: Proženy.cz

Imunolog Radek Špíšek byl hostem podcastu MUDR.ováníFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Prof. MUDr. Radek Špíšek, Ph.D. vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Tři roky pak pracoval v týmu Ralpha Steinmana, držitele Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii, na oddělení nádorové imunologie Rockefellerovy univerzity v New Yorku. Pracuje na Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol, působí také ve společnosti Sotio Biotech. Ve své vědecké práci se věnuje výzkumu v oblasti nádorové imunologie a protinádorové imunoterapie.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám