Hlavní obsah

Někdy stačí přidat vodu a začnete hubnout, říká výživová specialistka u národních reprezentací

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Za jak dlouho přibereme jeden kilogram tuku? A kolik dní či týdnů ho budeme shazovat? Proč nefungují výživové aplikace a jaké je vlastně optimální množství jídel za den?

Článek

Dávno víme, že návod na hubnutí je jednoduchý. Přijmout méně, než vydáme. Jenže to se lehko řekne a hůř realizuje. Zvlášť, když potřebujeme, aby i snížené množství jídla stále pokrývalo potřeby našeho organismu. Jestli se spoléháte, že vám napoví výživová aplikace, může to být spíš kontraproduktivní. „Nejsem příznivce takových aplikací, podle mého mohou vést k narušenému vztahu k jídlu. I pro mě, která se věnuji dietologii patnáct let, je těžké odhadnout energetickou potřebu konkrétního člověka. Natož pak pro uživatele, jenž se tím vůbec nezabývá. Vstupní číslo tak může být velice zkreslené. Stejně jako údaje o jídle, které do aplikace zadáváte. Jsou to pořád jenom čísla. My máme tendenci v našem západním světě všechno zvážit a změřit. Ale tělo takhle nefunguje,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování nutriční specialistka Zuzana Šafářová.

Fotky napoví, kde je chyba

Jakmile se přiblíží čas dovolených, začneme řešit hubnutí do plavek. A když se z dovolené vrátíme, počítáme, kolik kil jsme v režimu all inclusive přibrali. Padají šílené cifry jako pět, nebo dokonce sedm, ale co je vlastně reálné? „Kilogram tělesného tuku lze přibrat za tři až sedm dní. Vyšší nárůsty po dovolené neznamenají jen tuk, ale na váze se projeví i vyšší obsah vody či střev,“ vysvětluje odbornice.

Zatím jsme ale ještě doma a řešíme, jestli ještě vůbec stihneme do dovolené se svým tělem něco udělat. Nejdůležitější rada odbornice je zapomenout slovo musím a také neřešit číslo na váze, respektive počet kil, která chcete shodit. „Když se urputně soustředíte na nějaké konkrétní číslo, tak to většinou nejde. To je popsáno i v psychologické literatuře. Dovolenou ale můžete vzít jako příležitost změnit stravovací návyky, nebrat hubnutí jako nějakou jednorázovou akci. Jasně, když si nasadíte drastickou dietu a značně snížíte energetický příjem, tak se to může povést. A zdravé dospělé ženě to nejspíš neublíží. Ale pak se zase vrátí do svého normálního režimu, přibere a ocitne se v začarovaném kruhu,“ popisuje Zuzana Šafářová všem dobře známý příběh. Co podle odbornice funguje, je dokumentace toho, co přes den sníme. „Tři dny si všechno foťte, díky tomu si jasně uvědomíte, kde děláte chyby. Pak si stanovte dvě tři stravovací zásady a ty dodržujte.“

Foto: Proženy.cz

Zuzana Šafářová působí jako nutriční specialistka u národních mužských a ženských reprezentací.Foto: Proženy.cz

Proč muži hubnou snadněji?

Jeden z největších protivníků při shazování je drobné uzobávání přes den. A nejde jen o to, že zbytečně zvyšujete příjem kalorií. „Takzvané uzobávání neustále stimuluje trávicí systém. Už jedno sousto vložené do úst aktivuje trávicí enzymy. Když to děláme několikrát denně, oslabujeme je, což má vliv na tloustnutí,“ vysvětluje nutriční specialistka a rovněž uvádí do souvislostí s ději v organismu nabádání k dodržování pitného režimu. Říkat, že tak ošálíte žaludek, je totiž velmi zjednodušené tvrzení. „My jsme vlastně chemická továrna a všechny děje potřebují vodu. Když ji dostanou, bude vše v těle lépe fungovat, budete mít víc energie. Dokonce i na pohyb a hubnutí. Proto je pitný režim tak důležitý. Někdy opravdu stačí přidat vodu a začnete hubnout.“

Jaké další tipy a fígle má pro všechny, které trápí pár kilo navíc, nutriční specialistka? Proč muži redukují tuk snadněji? Po čem sáhnout, když si potřebujete takzvaně obalit nervy cukrem? Na co by člověk neměl zapomínat, pokud zvolí jako svou stravovací strategii půst? Za jak dlouho zhubneme kilo tuku? A jaké nebezpečí může hrozit těm, kdo začnou jídlo řešit až příliš? Celý rozhovor s nutriční specialistkou si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali? Mgr. Zuzana Šafářová působí jako nutriční specialistka u národních mužských a ženských reprezentací. Má terapeutické zkušenosti s poruchami příjmu potravy z vlastní praxe a Centra sportovní medicíny, kde byla součástí odborného týmu zaměřeného na léčbu poruch příjmu potravy u vrcholových sportovkyň.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Reklama

Související témata: