Hlavní obsah

Naučte se jednat asertivně a bude se vám dařit. Začněte říkat ne, hlídejte si tělo a nechte otevřené dveře

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schopnost komunikace byla dána do vínku v různé míře každému. Jen hrstka lidí ale nachází balanc mezi tím, nechat si všechno líbit a prosadit svůj názor. Řešením je asertivní chování. Přináší jen výhody, ale není jednoduché se ho naučit. Jaké konkrétní techniky používat v kontaktu s ostatními?

Článek

Nechcete být zatahováni do hádek, bojíte se někoho zklamat, a tak vycházíte okolí všemožně vstříc, i když jste pak na sebe i na něj naštvaní. Možná máte pocit, že vás za to budou mít všichni rádi. Jenže dlouhodobé nastavení na bezkonfliktnost může přinášet frustraci, deprese a vyčerpání. A kam se poděly vaše vlastní přání a tužby?

Každý člověk má jiné povahové rysy, od čehož se potom odvíjí i jeho komunikační dovednosti. Z psychologického hlediska jsou definovány čtyři základní styly:

  1. Pasivní komunikační styl
  2. Agresivní komunikační styl
  3. Pasivně-agresivní komunikační styl
  4. Asertivní komunikační styl

Psychologické studie dokazují, že právě asertivita představuje dokonalou rovnováhu mezi všemi styly. Asertivní chování vám pomůže dosáhnout cíle a současně si udržet dobré mezilidské vztahy. Psycholog Randy J. Paterson z University of British Columbia to shrnul: „Znamená to ovládat své vlastní chování, ne chování někoho jiného.“ Chcete překlad do lidské řeči? Hlídejte si, co děláte vy, a neřešte ostatní. To se však lépe říká, než udělá.

Jak se chová asertivní člověk?

Zatímco agresivní a pasivně-agresivní člověk se snaží ovládat ostatní, pasivní člověk je tzv. kývač. Chce být s každým zadobře a raději souhlasí i s názory, které jsou mu proti srsti, jen aby měl klid. Asertivní člověk je zlatý střed. Zcela otevřeně říká, na co myslí nebo po čem touží. Neočekává ale nutně vstřícnou reakci. Pojďme si představit tři základní asertivní techniky.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pokud si stanovíte jasné hranice, nikdo nebude mít tendence je překračovat. To je základ, který vás udělá šťastnějšíFoto: fizkes, Shutterstock.com

1. Naučte se říkat ne

Pro mnoho lidí je problém někomu říct jasné ne. Především lidem, které máme rádi. Obáváme se, že s námi nebudou mluvit, urazí se a přijdeme o ně. To se ale nestane v případě, že zvolíte asertivní odmítnutí: „Je mi to líto. Neodmítám tebe, ale jen tuhle konkrétní prosbu. Udělám pro tebe cokoli jiného,“ radí PhDr. Miroslav Pospíšil v knize Asertivita aneb Jak ze slepé uličky v mezilidských vztazích. Když se naučíte říkat ne bez výčitek svědomí, uvidíte, jak se vám uleví. Je dobré se však zaměřit i na druhou stranu mince, tedy odmítnutí i přijímat a nebrat si je osobně.

2. Zapracujte na řeči těla

Přestože máte v hlavě všechno srovnané a teorii asertivního chování znáte, pokud ho nebudete mít zažité, ostatní na první pohled prokouknou, že sebevědomí jen předstíráte. Jak? Mnohé prozradí řeč těla. Když budete vyjadřovat odhodlaně svůj názor, ale přitom budete krčit záda a sklánět hlavu, na přesvědčivosti vám to nepřidá. Kromě samotné komunikace proto zapracujte i na tom koukat při konverzaci lidem zpříma do očí, neuhýbat pohledem a nemnout si při dialogu nervózně ruce.

3. Technika otevřených dveří

Jak už název této asertivní techniky napovídá, jedná se o přijímaní jiného názoru. Asertivita totiž není jen o tom mít klapky na očích a jít si tvrdě za prosazením svého cíle. I vy se můžete někdy mýlit a pod tíhou argumentů druhé strany změnit názor. Nemusí se jednat jen o problém v práci, ale i ve vztahu. V tom případě je nutné zachovat chladnou hlavu, zamyslet se nad názorem někoho jiného a nechat si otevřené dveře k tomu svůj postoj změnit. Důležité v asertivním chování je umět se omluvit. Pamatujte, že chyba vaši hodnotu nesnižuje, naopak vás jako osobnost posouvá.

Jaké jsou výhody asertivního chování

  • Pomáhá zvýšit sebeúctu
  • Umožňuje vyjádření stavu vlastní mysli, pocitů a přání
  • Pomáhá dosáhnout přijatelného kompromisu
  • Pomáhá rozpoznat manipulaci a bránit se jí
  • Neprožíváte pocity viny při chybě nebo neúspěchu
  • Pomůže vám vyřešit staré konflikty
  • Postoupíte v zaměstnání
  • Budete vnímáni jako příjemní a nekonfliktní společníci
  • Lidé se na vás budou obracet o rady a pomoc a vy se můžete rozhodnout zda jim pomůžete, či nikoli
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pokud chcete někoho odmítat, musíte se připravit i na situaci, že se role obrátíFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kompromis není selhání

I když se z předešlých řádků může zdát, že asertivita je o prosazování svých názorů za každou cenu, není tomu tak. Tajemství tkví v hledání nového řešení, tedy takového, které do té doby ještě nebylo vyřčeno ani jednou osobou. Nehodí se vám odvézt matku na nákup, ale ona na tom trvá? Abyste neslevili ze svého naplánovaného programu, navrhněte: „Dnes se mi to nehodí, ale co kdybychom tam společně zajeli zítra?“ Pokud se jí to přesto nebude líbit, chyba není na vaší straně a není třeba mít výčitky svědomí.

Chovat se a jednat asertivně chce cvik a práci na sobě. Navíc budete možná zpočátku narážet na odpor okolí, které je zvyklé na vaše staré já. Pokud ale vydržíte, budete mnohem pozitivnější a spokojenější sami se sebou a to se odrazí i ve vašich vztazích.

„Tvůrci asertivity neslibují lék nebo řešení všech problémů. Při dobrém používání asertivity ale zažijete víc komfortu a ze svého života vytěžíte maximum,“ líčí ve své knize Miroslav Pospíšil. Mnohé z bariér, které nám brání být asertivnější, jsou v naší hlavě. Ochotně se podřizujeme imaginárním pravidlům, jež diktují, co máme a nemáme dělat. Je nesmírně osvobozující uvědomit si, že ta měřítka si stanovujeme sami.

Načítám