Hlavní obsah

S „pytlíčkovou“ dietou často shodíte jen vodu a svaly, říká lékařka, která pomáhá lidem hubnout

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O fungování těla a procesech, které vedou ke shazování kilogramů, toho víme hodně. K dispozici máme vhodné potraviny, doplňky i pomůcky usnadňující hubnutí. Tak proč jsme stále obéznější – a jak z toho ven?

Článek

Pokud se budeme bavit o ženách, které nadváhu řeší častěji než muži (což ovšem neznamená, že jí muži netrpí), na vině je vysoká stresová zátěž, pracovní tempo a často také perfekcionismus, který je nutí být k dispozici všem: dětem, partnerovi, rodičům, kolegům, přátelům… Za celý den nemají čas se pořádně najíst, což je pak nutí zahánět hlad potravinami s vysokým obsahem sacharidů. Jsou vyčerpané, což je opět nutí sahat po rychlých cukrech. A protože jim nezbývá ani moc času, ani moc energie, málo se hýbou.

Mnohé se pak uchýlí k radikálnímu řešení ve formě „pytlíčkových“ diet. „Já tyhle diety upřímně nenávidím, protože ne vždycky zhubnete tuk, často je to jen voda a svalová hmota,“ říká lékařka Václava Kunová v nové epizodě podcastu MUDr.ování. Dále se dozvíte, jak se zbavit chuti na sladké, co vám pomůže efektivně zhubnout a co to znamená, když lékařka na klientech vidí takzvanou únavu z diety. Celkový návod na hubnutí si můžete vyslechnout v podcastu MUDr.ování:

Skalpel místo zeleniny

Václava Kunová je specialistka na výživu, takže má bohaté zkušenosti jak s lidmi, kteří se pokoušejí zhubnout, tak s těmi, kdo jim v tom pomáhají. Proto se dlouhodobě distancuje od České obezitologické společnosti. A není sama.

„Mezi obezitology je spousta vynikajících odborníků, ale nelíbí se mi přístup k chirurgickému řešení obezity. To bylo na počátku míněno jako život zachraňující řešení pro ty, kterým obezita brání v životě. To se časem trochu zvrtlo a dnes se stává, že obezitologové navrhují nebo tiše podporují tuto metodu i u lidí, kteří ji nepotřebují. Někdy dokonce jako první volbu. A s tím já zásadně nesouhlasím,“ vysvětluje lékařka, jež pomáhá lidem hubnout už desítky let.

Foto: Proženy.cz

MUDr. Václava Kunová je dietoložka a přední odbornice na výživu. Píše knihy o výživě a věnuje se individuálnímu poradenství Foto: Proženy.cz

Jíst? Ne kdy, ale co

Jaký názor má odbornice na populární přerušovaný půst? Zcela ho neodmítá, pokud někomu tenhle způsob stravování vyhovuje, nechť ho praktikuje. Domnívá se však, že víc než to, kdy budeme jíst, bychom měli řešit otázku, co budeme jíst.

„Načasování jídla tvoří z hlediska úspěchu jen deset procent. A u věčných dietářek může přerušovaný půst dokonce rozjet záchvatovité přejídání a zvýšení chuti na sladké. Navíc chcete-li nejen zhubnout, ale mít pěknou pleť, zdravé vlasy a tak podobně, je plynulé zásobování živinami výhodnější,“ říká v podcastu Václava Kunová.

S kým jsme si povídali

MUDr. Václava Kunová vystudovala medicínu na 1. LF UK a paralelně se vzdělávala ve Společnosti pro výživu. Jako dietoložka se zúčastnila evropské výživové studie Diogenes, která zkoumala vliv výživy a genetiky na redukci váhy a následné udržení váhových úbytků.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám